Denník N

Prečo nie je nikto obvinený za brutálnu policajnú akciu v Moldave?

Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v Moldave nad Bodvou. Foto - TASR
Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák v Moldave nad Bodvou. Foto – TASR

Rok po začiatku vyšetrovania brutálneho zásahu v Moldave nad Bodvou nie je nikto obvinený. Prípad má na Generálnej prokuratúre na starosti Jaroslav Kozolka, ktorý v minulosti už viackrát ukázal, že slúži skôr mocným ako spravodlivosti.

„Zobral som na ruky ročného syna a išiel som policajtom otvoriť dvere. Jeden z nich mi kázal ho položiť na zem a povedal mi, aby som išiel von. Druhý policajt mu povedal: Nechaj ho, nech vyjde von aj s malým na rukách.“ Keď vyšli, Róbert videl, ako policajti začali biť jeho susedov v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Otázka vyšetrovateľa: Ako ste pociťovali ranu obuškom s prúdom? „Túto ranu som pociťoval tak, že so mnou potriaslo, spadol som na zem a mal som popálené rameno. Štípalo ma to, a keď som si vyzliekol tričko, tak som na ramene videl tri červené čiary.“

Iný svedok: „Pokiaľ policajti bili na zemi, tak nám kázali postaviť sa tvárou k stene. Boli sme tam ja, môj otec a môj brat. Keď sme stáli pri stene, jeden vysoký kukláč sa spýtal otca „prečo je taký frajer“ a začal ho udierať päsťou viackrát do tváre a taktiež do chrbta. Ten istý kukláč mal v rukách pendrek a týmto, po jeho vysunutí, ma bil po ramene a chrbte. Potom policajti povedali otcovi, aby išiel s nimi, a zobrali ho k autu, ktoré vyzeralo ako sanitka, ale malo nápis Polícia.“

Keď sa Robert s dieťaťom na rukách policajta spýtal, prečo prišli, tak mu odpovedal, že „po tých, čo skočili do policajtov a rozbili im auto“. Keď im povedal, že on nikomu nič neurobil, policajt odpovedal: „Jeden za všetkých.”

 Príliš krutá pomsta

„Videl som, ako zbili ľudí, ktorí bývajú na čísle 40. Ja som sa po tejto policajnej razii bál až tak, že sa mi triasli nohy,“ končí svoju výpoveď Róbert.

A nie je jediný, ktorý opisuje brutalitu policajtov v osade Budulovská v lete 2013. Po pol roku od bitky a kritike ombudsmanky Jany Dubovcovej a ďalších medzinárodných organizácií začala inšpekcia ministerstva vnútra 20. januára 2014 trestné stíhanie vo veci pre zneužitie právomocí verejného činiteľa, neoprávnený vstup do obydlia, mučenie a neľudské zaobchádzanie a používanie donucovacích prostriedkov v rozpore so zákonom. Rok po vyšetrovaní chcú Rómovia upozorniť na to, ako podozrivo to celé prebieha.

Celú raziu inšpekcia vyšetruje ako „akt odplaty“ za to, že dva dni predtým Rómovia v osade rozbili kameňmi policajtom auto a údajne im vulgárne nadávali.

19. júna vtrhli do osady desiatky kukláčov a bili. Policajt Milan J., ešte dva dni predtým člen hliadky, ktorej Rómovia rozbili auto, chodil podľa svedkov po osade a prstom ukazoval, kto má dostať.

Pred vyšetrovateľom ho spoznalo niekoľko zbitých. „Je to ten policajt, ktorý bol na Budulovskej a zbil mojich dvoch synov, tento policajt zbil aj môjho brata,“ hovorí napríklad jeden svedok a bez zaváhania ukazuje medzi tromi chlapmi na Milana J. Zopakuje to aj druhýkrát. Až vtedy je rekognícia platná.

„Považujeme za závažné pochybenie, že napriek tomu, že od začatia stíhania uplynulo viac ako rok, doposiaľ nebol nikto obvinený, a to napriek tomu, že výsledky vyšetrovania dostatočne odôvodňuje záver, že trestný čin spáchala určitá osoba,“ upozorňuje advokát poškodených Stanislav Jakubčík.

Napísal aj ombudsmanke Dubovcovej, aby na prípad dohliadla. „Nedá sa to nazvať inak ako prieťahy v konaní,“ hovorí Jakubčík. Ak by predsa len došlo k obvineniu, každý obvinený má právo byť pri všetkých výsluchoch, a tie by sa museli zopakovať. Vyšetrovanie by tak mohlo trvať o mesiace dlhšie.

Jakubčík hovorí, že obvinenie sa má vznášať podľa trestného poriadku hneď, „ak je dostatočne odôvodnený záver, že trestný čin spáchala konkrétna osoba“. Podľa obhajcu mala polícia už dávno obviniť nielen policajta Milana J., ale aj funkcionárov, ktorí akcii velili.

Povedzte, kto je klamár

Namiesto vznesenia obvinenia prišlo po identifikovaní policajta niečo iné. Vyšetrovateľ požiadal znalca, aby v prípade zbitých posúdil, „úroveň duševného a mravného vývoja, intelektu, povahové vlastnosti, schopnosť správne vnímať prežívané a sledované udalosti, tieto si zapamätať a reprodukovať“. Posudok má tiež odhaliť, či majú dobití ľudia „sklony ku klamstvu“.

Keď sa obhajca na takýto postup sťažoval, z krajskej prokuratúry v Prešove mu odpísali, že ich postup je v poriadku.

„V záujme objektivity nebolo takéto psychologické vyšetrenie nariadené len voči osobe poškodeného, ale aj voči nadstrážmajstrovi Milanovi J. a ďalším dotknutým policajtom,“ napísal tiež prokurátor. Či kladú znalcom rovnaké otázky aj pri policajtoch, nie je známe. Jakubčíka zatiaľ nepustili do spisu.

Vzácna návšteva. Foto - Tasr
Vzácna návšteva. Foto – TASR

Pod ochranou vlády

Inšpekcia ministerstva vnútra na otázky N neodpovedala. Vyšetrovateľ vykonáva „všetky potrebné procesné úkony, pod dozorom prokurátora“. A podrobnejšie sa vyjadria, keď bude vyšetrovanie skončené.

Dvanásť dní po tom, čo sa na inšpekcii začalo stíhanie, prišiel minister vnútra Kaliňák na návštevu na moldavské policajné oddelenie. Nie postaviť policajtov do pozoru, ale vyjadriť im podporu. Prišiel s ním aj premiér Robert Fico.

„Odmietam, aby sa na Slovensku vytvárala atmosféra, že ak policajt použije prostriedky, ktoré mu umožňuje zákon, že to je v rozpore s ľudskými právami, to potom policajti sú nám na nič. Preto chcem, aby policajti na Slovensku vedeli, že vláda Slovenskej republiky za nimi jednoducho stojí,“ vyhlásil Fico v Moldave.

Podobne sa už premiér raz zachoval – keď v kauze Hedvigy Malinovej-Žákovej vystúpil s Kaliňákom na tlačovke ešte skôr, ako sa skončilo vyšetrovanie.

Ako sa policajtom alebo prokuratúre vyšetruje za takýchto okolností? Na to neodpovedali.

Spravodlivosť príde s Kozolkom

Polícia si po razii pochvaľovala. „Od zásahu sa občania správajú k policajtom s rešpektom a bezpečnostná situácia sa zlepšila,“ písal v správe pre parlamentný výbor policajný prezident Tibor Gašpar. Ako jedinú chybu policajti pripustili len to, že do budúcna si budú zákroky nahrávať na kameru.

Na výsluchoch si policajti konkrétnosti zo zákroku väčšinou nepamätajú.

Koncom minulého roku, po tom, čo neuspel so sťažnosťou u krajského prokurátora, sa advokát Jakubčík obrátil na Generálnu prokuratúru. 19. januára prišla odpoveď, že vec preskúmajú a budú ho informovať. Podpísaný prokurátor generálnej prokuratúry Jaroslav Kozolka. Ten istý, ktorý dozoroval kauzu Hedvigy Malinovej a o ktorom Denník SME v máji 2013 odhalil, že za komunizmu spolupracoval ako agent s vojenskou kontrarozviedkou.

„Aj keď nerád, musím uviesť, že mám pochybnosti o morálnych hodnotách pána prokurátora aj s ohľadom na skloňovanie jeho mena v súvislosti so spoluprácou s ŠtB,“ napísal Jakubčík v podnete ombudsmanke Dubovcovej, kde ju žiada, aby na prípad dohliadla.

Tá už dlhodobo hovorí, že inšpekcia nemôže byť nezávislý orgán, keďže spadá priamo pod ministra. V moldavskom prípade najviac kritizuje to, že inšpekcia nevyšetruje „oprávnenosť zásahu“. Polícia celú bitku skryla pod bežnú „pátraciu akciu“ bez nejakého konkrétneho dôvodu a tvrdí, že takých za rok urobí množstvo.

„Z môjho prieskumu vyplynulo, že tento zásah v demokratickom právnom štáte nebol oprávnený,“ povedala pre Denník N Dubovcová. Podnet, ktorý dostala od Jakubčíka, ešte skúma.

A generálna prokuratúra? Tá o Kozolkovej morálke odmieta komunikovať. „Pre účely vybavenia podania bol 9. februára na generálnu prokuratúru predložený vyšetrovací spis. Podanie splnomocnenca poškodených vybaví prokurátor v zákonnej lehote,“ odpísala hovorkyňa Andrea Predajňová

Razia v osade Budulovská

16. 6. 2013 Skoro ráno prišla hliadka do osady Budulovská riešiť hlasnú hudbu. Dvaja jej členovia mali byť vulgárne napadnutí a policajné auto zasypali kamene

17. 6. 2013 vydali na Okresnom riaditeľstve Košice-okolie rozkaz o pátracej akcii v osade Budulovská

19. 2013 asi 60 policajtov vtrhlo do osady a bili jej obyvateľov a ničili im majetok

20. 1. 2014 Inšpekcia začala trestné stíhanie vo veci

1. 2. 2014 Robert Fico a Robert Kaliňák navštívili policajtov v Moldave, aby vedeli, že vláda za nimi stojí

18. 6. 2014 Ombudsmanka Jana Dubovcová vyjadruje znepokojenie nad tým, že policajti po razii neprijali žiadne opatrenia, napríklad nezaviedli nahrávanie podobných zákrokov na kameru

19. 1. 2015 Generálna prokuratúra odpovedala zástupcovi poškodených, že jeho podnet vybaví v zákonnej lehote

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie