Denník N

O ktoré vysoké školy majú firmy najväčší záujem? (rebríček)

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Ekonomická univerzita, Slovenská technická univerzita a Technická univerzita v Košiciach sú podľa rebríčka Profesie tri najžiadanejšie vysoké školy.

Čítajte Denník N 14 dní zadarmo cez našu aplikáciu
Neobsahuje reklamu, má nočný režim, čítať môžete aj bez pripojenia na internet a ukladať si články na neskôr. Sťahujte pre iPhone alebo zariadenia Android

Ekonomická univerzita a štúdium informatiky sú vysoké školy, ktoré dnešných maturantov môžu lákať tým, že po ich absolvovaní si nájdu jednoduchšie zamestnanie.

Vyplýva to z rebríčka pracovného portálu Profesia.sk, ktorý zoraďuje školy a fakulty podľa toho, aký záujem o ne firmy prejavujú. Nejde o rebríček kvality, ale toho, ako často si firmy prezerajú životopisy absolventov týchto škôl či fakúlt.

Na prvých troch miestach tento rok skončili Ekonomická univerzita, Slovenská technická univerzita a Technická univerzita v Košiciach. V rebríčku sú len verejné školy.

„Záujem o absolventov univerzít zo strany zamestnávateľov stúpa. Najlepšie šance zamestnať sa majú absolventi informatiky, strojárstva a ekonómie,“ píše Profesia.

O tom, že firmy dávajú mladých ľuďom šancu, svedčí aj 53-percentný nárast pracovných ponúk vhodných aj pre absolventov na portáli Profesia.sk.

reb

Najžiadanejšie zamerania sú informatika, strojárstvo alebo ekonómia. Naopak, firmy si najmenej pozerajú životopisy absolventov pedagogiky, teológie a športu.

„Záujem mladých ľudí študovať technicky zamerané školy klesá. Vzniká tak nepomer medzi dopytom na trhu práce a absolventmi, ktorí si hľadajú svoju prvú prácu najčastejšie v administratíve,“ hovorí Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.

Na trh práce už prichádza menej absolventov ako v minulosti. V roku 2011 ukončilo vysokú školu vyše 56-tisíc absolventov, vlani to bolo vyše 45-tisíc.

dva

Profesia porovnávala aj záujem firiem o jednotlivé fakulty – už niekoľko rokov vyhráva Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Životopis jej absolventa si v priemere pozrie takmer desať rôznych zamestnávateľov.

 

tri

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie