Denník N

Reportáž o čiernej stavbe RTVS nepustila, záložné právo na pozemok má Mika

Čierna stavba v Borinke. Foto N - Matej Dugovič
Čierna stavba v Borinke. Foto N – Matej Dugovič

V neodvysielanej reportáži o probléme chatárov v Borinke je aj čierna stavba, ktorú si postavil zamestnanec televízie a kamarát Václava Miku Boris Baliga. Šéf RTVS tvrdí, že v čase pôžičky dom ešte neexistoval.

RTVS vlani na jeseň nakrútila reportáž o čiernych stavbách a probléme chatárov v Borinke pri Bratislave, ktorá leží uprostred lesov Malých Karpát. Televízia ju pôvodne mala odvysielať koncom roka, doteraz sa tak nestalo. Jednu z čiernych stavieb postavil Boris Baliga, zamestnanec televízie a podnikateľ.

Jeho priateľom je už roky šéf verejnoprávnej televízie Václav Mika. Ich dobrý vzťah vznikol pri koňoch v jazdeckom klube a priateľstvo medzi nimi potvrdzuje aj to, že Mika požičal Baligovi peniaze. Vďaka tomu má riaditeľ verejnoprávnej televízie záložné právo na pozemok s čiernou stavbou.

Mika: Pôžička nebola na stavbu

Pôžička Miku pre Baligu je podľa listu vlastníctva zo začiatku októbra 2015. V tom čase redaktorka RTVS Gabriela Pirošková pracovala už asi mesiac na reportáži o Borinke pre reláciu Občan za dverami. Obec už v lete 2015 Baligu žiadala, aby s nelegálnou výstavbou prestal.

Václav Mika. Foto – TASR
Václav Mika. foto – TASR

Mika tvrdí, že o tom, že stavba jeho priateľa vznikla bez povolení, nevedel a chce si túto skutočnosť preveriť.

„V čase pôžičky žiadna stavba neexistovala. Nie je to prvýkrát v mojom živote, čo som niekomu poskytol návratnú pôžičku,“ hovorí riaditeľ.

Aj Baliga tvrdí, že pôžičku dostal ešte pred výstavbou, dokumentácia obce však zachytáva, že s ním o zastavení čiernej stavby komunikovali už predtým, ako dostal pôžičku od svojho riaditeľa. Do ukončenia stavebného konania sa Baliga viac vyjadrovať nechce.

Mika sa s Baligom pozná viac než desať rokov. „Primárne vďaka jazdeckému športu a zo spoločného účinkovania v jazdeckom klube, kde je on trénerom a ja sponzorom,“ hovorí riaditeľ. Koľko Baligovi požičal, neprezradil.

„Takáto forma pomoci je súkromnou vecou, navyše ak ide o človeka, ktorého dlhodobo poznám a je otcom dvoch malých detí.“

Baliga v RTVS pracuje ako referent správy televíznych budov. Okrem toho podniká v dvoch firmách, ktoré sa venujú nehnuteľnostiam. Mal aj reštauráciu, tú mu v roku 2009 niekto vypálil. „Som presvedčený, že išlo o úmyselné založenie požiaru,“ povedal vtedy pre portál aktualne.sk.

Foto N – Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Tému dostala iná redakcia z RTVS

Mika o tom, že reportérka RTVS z relácie Občan za dverami spravila príspevok, ktorý sa týkal aj zamestnanca televízie, vedel.

Prečo RTVS reportáž o čiernych stavbách v Borinke neodvysielala? Televízia tvrdí, že podnet ani téma sa primárne netýkali zamestnanca, ale problému chatárov, ktorých obec žiada zbúrať legálne postavené chatky, pretože sa im končia nájomné zmluvy so Slovenským pozemkovým fondom.

O neodvysielaní reportáže rozhodla dramaturgička relácie. „Hlavný zámer reportáže bolo zistiť, prečo nemôžu dlhoroční chatári získať do vlastníctva pozemky pod svojimi chatami, keď niektorým sa to v tejto lokalite podarilo, medzi inými aj starostovi Borinky.“

Starosta o tom podľa redakcie odmietol hovoriť a dokazovanie komplikovalo preskúmavanie dokumentov až od roku 1948. „Rozhodli sme sa vzhľadom na zistené skutočnosti ponúknuť tému analytickým publicistom z relácie Reportéri,“ napísala redakcia relácie Občan za dverami.

Šéf Reportérov Českej televízie Marek Wollner hovorí, že v takejto situácii by reportáž odvysielali. Reportéri ČT sú elitnou redakciou Českej televízie, ktorá robí investigatívu o vláde, prezidentovi a prepojeniach medzi biznisom a politikou.

„Považoval by som za slušnosť o tom informovať riaditeľa. Mal by som zásadný postoj: Dávame vám to vedieť, zariaďte sa podľa toho, ale do vysielania to, bohužiaľ, musí ísť. Je to prax, u nás v televízii to takto chodí.“

Šéf reportérov ČT: Viac by sme stratili neodvysielaním

Wollner hovorí, že najvyššia hodnota je nestrácať kredit pred divákom. „Omnoho viac by sme stratili neodvysielaním alebo keby sme nepovedali všetky súvislosti, než keby sme to zverejnili a ukázali, že aj v takýchto nepríjemných situáciách sa zachovávame ako novinári, ktorí uprednostňujú divácky pohľad.“

RTVS trvdí, že sa k téme v Borinke ešte chce vrátiť. „Ak sa potvrdia zistenia kolegov z redakcie Občan za dverami, budeme sa tejto téme určite venovať v nasledujúcej sezóne,“ odkázala hovorkyňa televízie Dominika Šulková.

Ak je reportáž odložená viac ako mesiac, je to podľa Wollnera podozrivé a skôr to pôsobí dojmom, že je to zametené pod koberec.

„Pochopím, že sa o tom týždeň debatuje, 14 dní je to nepríjemné, ale malo by to mať deadline. Mesiac je také dlhé obdobie, že všetko, čo je nad tento čas, nepôsobí vôbec dobre.“

Bez povolenia a proti územnému plánu

Baligov dom leží na okraji lesa smerom k hradu Pajštún pri Stupavskom potoku. Územný plán obce tam stavbu na ornej pôde nepovoľuje. Jednopodlažný dom postavil bez povolenia mimoriadne rýchlo približne za dva mesiace. Začiatkom júla ho starosta Milan Maxian (Smer) informoval, že na tomto mieste dom stavať nemá, a stavebný úrad ho vyzval, aby výstavbu zastavil.

Niekoľkotýždňové lehoty potom natiahlo nepreberanie zásielok Baligom, čo stačilo na to, aby si stihol dom postaviť. Budova je zvonku takmer hotová, chýba ešte osadiť prah a odlepiť fólie z okien a dverí. Doteraz stále beží priestupkové konanie a dodatočné povoľovanie na stavebnom úrade.

„Ak tam nie je rozpor s verejným záujmom, môže sa dodatočne povoliť. Ak je rozpor, konanie sa končí rozhodnutím o odstránení stavby,“ hovorí starosta Maxian. Stavbu podľa neho nie je možné dodatočne povoliť, ak je v rozpore s územným plánom. Rovnaký názor majú aj štátni ochranári pre Malé Karpaty. Prípady čiernych stavieb sa však na súdoch naťahujú aj roky.

Jakub Mrva z Iniciatívy Naše Karpaty upozorňuje, že ľudia takýmto zahusťovaním výstavby rušia zvieratá, uberajú im životný priestor, problémom sú aj autá, psy, budovanie ciest či odvoz odpadu. Do lesov sa z predzáhradiek domov šíria invázne rastliny, ktoré ťažko odstrániť.

„Na území Borinky hniezdia rôzne chránené druhy vtákov, napríklad bocian čierny, ktorý je veľmi citlivý na rušenie pri výchove mláďat.“ Až tak, že hniezdo môže opustiť alebo neprinesie dosť potravy pre mláďatá, ktoré uhynú. Novousadlíci sa podľa Mrvu navyše často sťažujú na divú zver.

Bocian čierny v Borinke. Foto – Jakub Mrva
Bocian čierny v Borinke. Foto – Jakub Mrva

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie