Denník N

Sklamania Eura – Ibrahimovič nehrá nič, Ronaldo je frustrovaný a Francúzi nudní

Ronaldovi je zatiaľ na turnaji na zaplakanie. foto - TASR/AP
Ronaldovi je zatiaľ na turnaji na zaplakanie. foto – TASR/AP

Nový herný systém umožňuje hrať mužstvám na istotu, postupovať sa dá aj z tretieho miesta. Priemer 1,8 gólu na zápas je podstatne horší ako bol na predchádzajúcich futbalových šampionátoch.

Francúzsky šampionát bol propagovaný ako turnaj, aký Európa ešte nezažila. Má dosiahnuť najvyššie tržby a roztrhať rekordy sledovanosti. To sa mu určite podarí, pretože už teraz má odohraných toľko zápasov, čo jeho predchodcovia v záverečný víkend. Veľká porcia futbalu po náročnej sezóne má aj nudnú tvár. Euro ukázalo slabé miesta a je ich viac, ako sme si želali.

1. Gólové sucho

Keď loptu „Beau Jeu” dobre trafí skvelý hráč, sú z toho krásne góly. Payet, Hamšík, Modrič, Dier či Bale to už dokázali a postarali sa o to, že zostrih najkrajších zásahov šampionátu bude mať aspoň tri minúty. Celkovo však gólov padá veľmi málo. Priemer 1,8 je hlboko pod rokmi nastavený štandard, ktorý na posledných štyroch turnajoch dosahoval stabilnú úroveň 2,5 gólu na zápas.

Čo je za tým? Pozmenený formát s dvojnásobkom postupujúcich mužstiev. Mužstvá nie sú prinútené riskovať a hrať otvorene, pretože za určitých okolností ich môžu dostať do osemfinále aj tri remízy.

Slovakia's Martin Skrtel jumps for the ball next to England's Harry Kane, right, during the Euro 2016 Group B soccer match between Slovakia and England at the Geoffroy Guichard stadium in Saint-Etienne, France, Monday, June 20, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)
Je to najmä o bránení. foto – TASR/AP

Ukázal to aj náš zápas s Anglickom, ktorý by sme museli pri pôvodnom systéme (s dvoma postupujúcimi na skupinu) nutne vyhrať. Takto nám stačila patová a pre nezaujatého fanúšika nudná bezgólová remíza.

2. Vyčerpané hviezdy

Hráčom ako Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovič, Antoine Griezmann, Thomas Müller, Mesut Özil, Robert Lewandowski, Kevin De Bruyne a celej garnitúre Tottenhamu na čele s Harrym Kaneom chýba iskra. Ronaldo okrem toho vyzerá nadmieru frustrovane – turnaj ho nebaví.

Všetci menovaní boli vo svojich kluboch extrémne vyťažovaní. Bojovali o domáce tituly v náročných ligách do posledného kola, hrali Ligu majstrov. Nie každý je schopný dať si takýto letný prídavok, hrať každé štyri dni plných 90 minút, odbehať počas nich 12 kilometrov, a to všetko pri zachovaní kvalitatívneho štandardu. Inými slovami, nie každý je ako Marek Hamšík.

Toto EURO nevyhrá mužstvo s najdrahším kádrom. Najlepším hráčom nebude futbalista, ktorý celú sezónu v klube herne aj štatisticky exceloval. Najväčšiu šancu vyhrať vo Francúzsku bude mať ten kolektív, ktorý si najlepšie rozloží sily a dostupnú kvalitu na nevyhnutných sedem nekonečných zápasov.

3. Domáca mizéria

Francúzi sú najväčším sklamaním spomedzi top favoritov. V poslednej chvíli vydolovali všetky body proti tento rok slabým Rumunom, prvú strelu na Albánsko poslali minútu pred koncom a proti Švajčiarom sa nepresadili vôbec. Na ihrisku sa vystriedalo už päť útočníkov a siedmi záložníci.

Switzerland's Xherdan Shaqiri, right, and France's Paul Pogba vie for the ball during the Euro 2016 Group A soccer match between Switzerland and France at the Pierre Mauroy stadium in Villeneuve d’Ascq, near Lille, France, Sunday, June 19, 2016. (AP Photo/Darko Vojinovic)
Pogba má k hviezde turnaja veľmi ďaleko. foto – TASR/AP

Tréner Deschamps strieda ako v hokeji. Zdá sa, že na tomto turnaji nie je nič jednoduchšie ako stratiť dôveru domáceho trénera. Martial o ňu prišiel za 45 minút, Griezmann chodí hore-dole a Giroud ho nepresvedčil ani napriek množstvu čiernej roboty. Jediným útočníkom, ktorý nebol vystriedaný, je najstarší André-Pierre Gignac hrajúci mexickú ligu. Toho bolo zároveň najmenej vidno.

Ale čudné rozhodnutia francúzskych trénerov sú klasikou posledných turnajov. Problémom Francúzov pritom je záloha, ktorá pôsobí dojmom neprepojenosti. Pogba mal byť elixírom novej generácie a kandidátom na hráča turnaja. Skutočnosť je taká, že stratil miesto v základnej zostave.

Jediným vyslobodením z kŕča je odovzdanie lopty Payetovi, ktorému celý národ vrátane jeho spoluhráčov drží palce, aby niečo vymyslel. To nemôže v neskorších fázach turnaja stačiť. Najmä ak príde moment, v ktorom bude treba doťahovať. Deschamps mužstvo na tento turnaj vôbec nepripravil.

4. Výkony pod svojím štandardom

Medzi mužstvami, ktoré neprišli s najvyššími ambíciami, no chceli oslniť aspoň herne, takisto nájdeme zopár veľkých sklamaní. Tým najväčším sú asi Švédi, ktorí ešte nevystrelili do priestoru brány.

Každý vedel, že budú závislí od formy Ibrahimoviča, no málokto čakal, že to bude až také zlé, keď sa mu nebude dariť. Švédi sú majstri Európy do 21 rokov a šestica mladíkov z ich úspešného juniorského výberu je aj vo Francúzsku.

Turnaj je vytriezvením pre východný blok: pre Ukrajinu, no najmä pre Rusko. To dostalo pred najbližšou akciou, ktorú organizuje (MS 2018), silnú ranu. Ich výkony mali prudko klesajúcu tendenciu a výber poskladaný až na jedného hráča z domácej ligy vôbec neobstál.

Zlatan Ibrahimovič zatiaľ nič. foto - TASR/AP
Zlatan Ibrahimovič zatiaľ nič. foto – TASR/AP

Kritika sa zniesla aj na „skupinu smrti“. Česi s Turkami v nej absolútne pohoreli a iba zhoda náhod drží obe krajiny v hre o postup do posledného zápasu. Škvrnou na inak celkovo skvelých výkonoch boli chorvátski chuligáni. Tí svojím vyčíňaním zabrzdili mužstvo, ktoré bolo dovtedy najpríjemnejším prekvapením turnaja.

Rakúsko má postup stále vo vlastných rukách, no pre našich západných susedov, ktorí odohrali kvalifikáciu bez porážky, boli prvé dva zápasy turnaja veľkým návratom na zem. Opäť sa potvrdilo, že jednorazový záverečný turnaj môže predošlé výsledky úplne obrátiť naruby. Skupina F, ktorú po dvoch kolách vedú Maďari a čierny rakúsky kôň je bez gólu, je toho jasným dôkazom.

Výkony pod svoj štandard predvádza aj Portugalsko. V skupine, v ktorej mohol Ronaldo rozhodnúť o svojom titule pre najlepšieho strelca, sú zatiaľ európski Brazílčania bez výhry. Viac ako o ich výkonoch na ihrisku sa hovorí o ich pozápasových vyjadreniach a o tom, kedy dostane Pepe najbližšiu červenú kartu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie