Denník N

Flašíková-Beňová: Kaliňák vie, že by mal odstúpiť

5.6.2015: Monika Flašíková-Beňová. ( foto Vladimír Šimíček / N )
5.6.2015: Monika Flašíková-Beňová. ( foto Vladimír Šimíček / N )

Je trápne, ako sa niektorí kolegovia zo Smeru tvária, ako keby prvýkrát počuli meno Bašternák, myslí si europoslankyňa Smeru Monika Flašíková–Beňová.

Zakladateľka Smeru kolegov upozorňuje, že ak budú v strane ďalej len dúfať, že kauzy prehrmia o oni to akosi prežijú, smerujú k osudu HZDS a SDKÚ.

Napísali ste, že sa obávate, aby Smer neskončil ako HZDS. Toto podľa vás hrozí?

Uvediem príklad. Včera večer som si pozrela zábery z demonštrácie pred komplexom Bonaparte a aj niektoré reakcie. Keby bol rok 1999 a podobná demonštrácia by sa konala pred domom Mikuláša Dzurindu, na druhý deň by sme urobili veľkú tlačovú konferenciu. Na nej by sme zodpovedných rázne vyzvali, aby situáciu urýchlene riešili a upokojili vášne v krajine. Mám pocit, akoby sme prestali byť schopní reflektovať realitu, ktorá na Slovensku panuje a, bohužiaľ, zdá sa byť skôr v neprospech našej strany. Zároveň v jej rámci nevedieme diskusiu.

Čo to znamená?

Neviem napríklad, kedy sa naposledy stretlo predsedníctvo Smeru po voľbách, na ktorom by sa rozprávali o ďalšom smerovaní strany. Zdá sa, ako keby sme si zatvárali oči a uši pred všetkým, čo sa momentálne deje. Nehľadali riešenia a čakali, že to azda nejako prehrmí a utíchne. Obávam sa však, že nielen pre tých ľudí pred Bonaparte, ale kvôli nám samým, ktorí nechceme, aby sa stalo Smeru to čo HZDS a SDKÚ, by sme s tým mali niečo začať robiť.

Vraveli ste, že sa v súvislosti s touto kauzou asi ani nestretlo predsedníctvo. Riešia sa v Smere aj takéto veľké problémy len vo vnútri úzkej skupiny a orgány ako predsedníctvo na ne nemajú vplyv?

Nie som členkou predsedníctva, ale bolo by možno dobré, aby sa k tomu práve jeho členovia vyjadrili. Neviem, ako často sa teraz predsedníctvo stretáva, ale keď som bola jeho súčasťou, stretávali sme sa raz za mesiac a diskutovali. Asi treba naozaj pripomínať, ako skončilo HZDS a SDKÚ, na ktorých kauzách a chybách Smer vznikol a postavil svoj úspech. Veľkú chybu vtedy urobili tí, ktorí sa v danom čase v týchto stranách nedostatočne ozývali. Naozaj nechcem, aby sa toto udialo aj v Smere.

Poslanecký klub sa ku kauze Bašternák stretol a pôsobil jednoznačne. Je vôbec Smer schopný diskutovať o tejto kauze, o zotrvaní Kaliňáka a o Ficovi v Bašternákovom byte aj v širšom okruhu a otvorene?

Už fakt, že sa k tomu stretol poslanecký klub, nasvedčuje, že sa to ani niektorým poslancom nepáči. Odkomunikovali to tak, že klub zatiaľ nemá výhrady a podporuje stanovisko pána ministra a pána premiéra. Neviem, čo znamená to „zatiaľ“, nemám o tom dostatok informácií. Svoj blog som napísala preto, lebo som chcela, aby sa tá diskusia začala a otvorene sme o tom hovorili – ani nie vo vzťahu k Robovi Kaliňákovi alebo k Robovi Ficovi, k Bonaparte a k Bašternákovi, ale všeobecne. Aby sme hovorili o situácii, ktorá je v Smere a kam sa strana uberá.

Kam sa teda podľa vás Smer dostal?

Úplne sme zabudli, že politická strana je tu preto, aby mala nejaký program a presadzovala svoje programové priority. Nechali sme tú situáciu prejsť do takej krajnosti, že namiesto toho, aby synonymom pre sociálnodemokratickú stranu bol sociálny štát, začínajú pre ňu byť synonymom úplne iné slová, ktoré ľudia vykrikujú na ulici. To nie je dobré pre stranu, ktorú som zakladala.

Môže byť práve kauza Bašternák zásadná pre budúcnosť Smeru?

Ono to eskalovalo. Veľmi nerada používam slovo kauza, ale všetko, čo sa v tomto prípade stalo, je len niečím ďalším, čo sa už okolo Smeru udialo. Boli tu iné prípady, keď neboli celkom vhodne volené riešenia, keď sa opäť čakalo do krajnosti, kým situácia nevygradovala. Tým, ako sa to vrství a ako to ide jedno cez druhé, sa dostávame do obrovského rizika, že to jedného dňa prestane našich voličov baviť. Keďže bývam v štvrti, ktorá nie je prominentná, často sa vo Vrakuni či v Podunajských Biskupiciach stretávam s ľuďmi, ktorí sa ma pýtajú na veci, čo im neviem vysvetliť. Aby som im to vedela vysvetliť a aby sme všetci vedeli stáť za tým, čo Smer robí, musíme to nejako vyriešiť a začať sa znova medzi sebou zhovárať.

Je teda práve toto za čiarou?

Situácia vyeskalovala práve v tomto konkrétnom prípade. Nie je totiž morálne akceptovateľné, aby výkonný člen vlády počas svojho mandátu takýmto nejasným spôsobom obchodoval. Nie je to morálne.

Mal by teda Kaliňák odstúpiť?

S Robom Kaliňákom som dlhé roky kamarátka. Neprináleží mi hovoriť, čo by mal robiť.

Práve ste to povedali.

Kaliňák vie sám, že by odstúpiť mal. Nemusí ho na to nikto vyzývať a bolo by to aj pre neho vhodnejšie, ak by tak urobil. Nechcem však, aby to z mojej strany viedlo k nejakému vyzývaniu Kaliňáka na odstúpenie. O tom nebola moja reakcia ani ten blog. Kontext je oveľa širší a Kaliňák je už len na vrchu toho celého.

Hovoríte, že si sám uvedomuje, že by mal odstúpiť. Prečo sa tam drží? Bojí sa, že už sa mu nikdy nepodarí obnoviť si politickú kariéru, aj keby sa ukázalo, že Bašternák je čistý ako ľalia?

Nemyslím, že Robert Kaliňák je typ muža, ktorý sa bojí. Vedela by som mu skôr dať iné prívlastky, než že by sa bál. Je to skôr otázka vývoja slovenskej politiky. Tí chlapi sa nejako ťažko vedia odtrhnúť od funkcií a svoje individuálne záujmy ako keby nevedeli dať v prospech spoločných záujmov. Je to veľká škoda. Musí predsa vidieť, že Smeru to škodí. Nemôžeme sa utešovať tým, že v ostatných voľbách sme prišli len o 20 percent a ešte o nejakých desať prísť môžeme, lebo aj so 17 percentami nás niekto v tej koalícii prikryje. Takto predsa nemôže fungovať politická strana a už vôbec nie moderná sociálnodemokratická strana.

Keby ste teda boli na jeho mieste, už by ste to nenaťahovali?

Keby som bola na jeho mieste, toto všetko by sa mi nestalo, ale, našťastie, na jeho mieste nie som. Po tom všetkom, čo sa mu stalo, by sa sám mal rozhodnúť, že svoj individuálny záujem podriadi úspechu strany.

Keby bol zásadný záujem premiéra, aby vo funkcii nebol, tak už v nej nie je.

Nechcem viesť diskusiu o Robovi Kaliňákovi a o tom, či má, alebo nemá na neho premiér tlačiť. Toto má riešiť predsedníctvo, nie poslanecký klub. To je vrcholný orgán strany. Pokiaľ je všetkým členom predsedníctva jedno, čo sa deje, ak im je jedno, že strana smeruje k vývoju, ktorý je pre ňu likvidačný, je to na ich rozhodnutí. Všetky moje neoficiálne pokusy, pri ktorých som sa kolegov snažila žiadať, aby sme sa vrátili k niektorým témam a hodnotám typickým pre európske sociálnodemokratické strany, zostali bez záujmu. Tak mi nezostalo nič iné, len im to napísať priamo. A teraz budem dúfať, že to pochopia, aby sa strana spamätala, a nebudú čakať, kým len pre záujmy zopár jednotlivcov pôjdeme cestou HZDS a SDKÚ, lebo ňou sa teraz uberáme.

Monika Flašíková Beňová. Foto N – Vladimír Šimíček
Monika Flašíková Beňová. Foto N – Vladimír Šimíček

Mal by sa Fico vysťahovať z Bašternákovho bytu?

Nemám ambíciu mentorovať Kaliňáka a Fica. Robert Fico musí urobiť svoje rozhodnutie sám. Je v politike 20 rokov, celú politickú kariéru si založil na tom, že je čestný človek, hlboko ľavicovo zmýšľajúci politik. Ja bývam vo Vrakuni, vo svojom vlastnom dome. Môžem robiť rozhodnutia za seba. Viem preukázať, ako som si dom kúpila, kde som splácala hypotekárny úver, a nebolo to v Tatra banke. Tieto rozhodnutia musíme robiť každý sám za seba. Pre Smer ani pre spoločnosť by nebolo dobré, aby Beňová alebo ktokoľvek z našej strany začal na niečo vyzývať premiéra. Na to tu je opozícia. Mojou úlohou nie je apelovať na premiéra cez médiá, ako sa má správať vo vzťahu ku svojmu ubytovaciemu zariadeniu.

Na budúci týždeň sa začne naše predsedníctvo v Európskej únii. Viete si predstaviť, že by počas neho pod oknami premiéra pravidelne protestovali ľudia proti tomu, že býva v byte človeka podozrivého z daňových podvodov?

Nie som rovnako nadšená ako vaša redakcia a opozícia, že sa takéto demonštrácie konajú pod oknami predsedu vlády. Na demonštrácie máme verejné priestranstvá ako námestia, priestor pred úradom vlády alebo ministerstvom vnútra, alebo pred parlamentom. Usporadúvať takéto demonštrácie, kde okrem predsedu vlády bývajú aj iní ľudia, ktorí s politikou väčšinou nič nemajú, sa mi nezdá vhodné. Neviem si predstaviť, že tam takto budú demonštrovať každý týždeň, ale priamy dosah na naše predsedníctvo to mať nebude. Možno sa o tom bude hovoriť v kuloároch, ale na administratívny priebeh predsedníctva to určite nebude mať zásadnejší vplyv.

Zrejme sa však niekde v zahraničnej tlači objaví, že premiér býva v byte človeka podozrivého z daňových podvodov. Nebude to blamáž?

Nebude to príjemné, ale toto je rozhodnutie predsedu vlády. On nesie zodpovednosť za naše predsedníctvo aj sám za seba. Sám musí urobiť svoje rozhodnutie.

Pýtal sa vás už niekto v Európskom parlamente alebo inde v zahraničí, čo sa u nás deje v súvislosti s kauzou Bašternák?

Zatiaľ nie, ani si nemyslím, že by k tomu mohla prebehnúť nejaká veľká neformálna alebo dokonca formálna diskusia. Nebude to príjemné najmä pri zasadnutiach rady ministrov vnútra, kde bude náš pán minister vystupovať ako koordinátor. Nebude to príjemné hlavne pre neho, a preto sa mu čudujem, aj tak priateľsky, že mu to stojí za to.

Asi o tom budú vedieť všetci ministri vnútra, že?

Myslím, že už o tom vedia, ale nechcem do toho vnášať ešte väčší nepokoj, ako v tom už je.

Bude to znamenať aj nejaký typ nedôvery voči nemu?

Nebude to najšťastnejšie riešenie, ale k politickej korektnosti v Európe patrí, že sa na zasadnutí rady k predsedajúcej krajine správajú všetci slušne, a určite nikto nebude premiérovi ani ministrovi klásť otázky, ktoré by ich mohli doviesť do nepríjemnej situácie pri odpovedi. Tie diskusie po chodbách určite nebudú príjemné, ale budeme sa s tým musieť vyrovnať. Zoberme si príklad Rumunska, ktoré bolo vo veľmi identickej situácii, kde sa však tieto prípady riešili. Vo všeobecnosti možno povedať, že sú východoeurópske štáty stále vnímané ako korupčné prostredie, kde sa neriešia veci a kde sú ministri viac obchodníci ako politici. Aj toto treba zmeniť, a preto som tú diskusiu otvorila. Vráťme sa k dobrým témam, prestaňme sa tváriť, že neexistujú hodnoty.

Na úvod zasadania ôsmej schôdze zákonodarného zboru, ktoré sa v utorok 25. februára 2003 v Bratislave zaèalo pod vedením predsedu Národnej rady SR Pavla Hrušovského, poslanci rozhodnú, èi vznikne v NR SR nový poslanecký klub - klub nezávislých poslancov. Jeho èlenmi sa stanú jedenásti bývalí èlenovia klubu HZDS. Na snímke poslanci za stranu Smer Monika Beòová (v¾avo) a Róbert Kaliòák pred zaèiatkom zasadania. Foto: Vladimír Benko - TASR
Začínali spolu, dnes sú od seba ďalej. Foto – TASR

Európski socialisti Fica opakovane kritizovali za postoj k utečencom. Keď sa k tomu pridá táto kauza, mohli by Smeru opäť robiť výčitky?

Nemyslím si, že to bude predmetom kritiky európskych socialistov. Takéto veci sa riešia vždy potichu na spoločných stretnutiach, kde sa pravdepodobne opýtajú niektorého z našich zástupcov, čo sa to deje. Oficiálny dokument k tomu určite nevydajú. Naša strana je kritizovaná nielen za slovník niektorých našich predstaviteľov k moslimom a utečencom. Boli to aj situácie, ktoré sa týkali referenda za rodinu, ústavnej ochrany rodiny a mnohé ďalšie, ktoré musím vždy vysvetľovať a hľadať nejaké odôvodnenie.

Ako to vysvetľujete?

Budem úprimná – je veľmi ťažké donekonečna opakovať, že je Slovensko konzervatívna krajina, a preto Smer ako sociálna demokracia nemôže presadzovať progresívne európske hodnoty. Už mi tú výhovorku nikto neverí. Používam ju už dlho pri vysvetľovaní všetkého, čo je v rozpore s princípmi európskej sociálnej demokracie. A keď potom počujem doma niektorých kolegov zo Smeru, ktorí tvrdia, že nech nás vyhodia, aspoň získame päť percent navyše, musím ich upozorniť, že to nie je pravda. V tom priestore, pre ktorý získame päť percent navyše, už dostali do parlamentu Kotlebu a rôzne iné podivné zoskupenia, ktoré budú vždy ešte radikálnejšie a zoberú časť radikálnych voličov Smeru. A Smer nemôže hrať na 100 percent. Veď to ma predsa učil Robert Fico v roku 1999. Musíme mať stabilnú voličskú základňu, ktorá nás bude voliť pre správne hodnoty a preto, že dokážeme naozaj byť stranou, ktorá bude presadzovať sociálny program a nebude sa musieť brániť pred prívlastkami, čo vykrikovali ľudia pred Bonaparte.

Vrátim sa k ústrednej postave celej kauzy, Ladislavovi Bašternákovi. Osobne ho poznáte.

Áno, poznám ho osobne a je pre mňa veľmi trápne, ako sa niektorí moji kolegovia tvária, ako keby prvýkrát počuli meno Bašternák. Je to trápne aj z pohľadu Ladislava Bašternáka, že ľudia, s ktorými sa stretával a s ktorými je v nejakom vzťahu, sa dnes tvária, ako keby si jeho meno hádam ani nepamätali. Nech už je to akokoľvek, jednoducho sa máme prihlásiť k tomu, že sa s niekým poznáme. A keď sa s ním poznáme, je lepšie povedať: poznám sa s ním a stretávam sa s ním, ale nerobím s ním obchody, ale nie sa tváriť, že sa s ním nepoznám a robiť s ním obchody. Tak to nemôže byť.

Ako ho poznáte vy?

Poznám ho, nestretávam sa s ním pravidelne, naposledy som sa s ním videla pred troma alebo štyrmi mesiacmi na narodeninovej oslave našej spoločnej kamarátky. Stretla som ho tam po dlhom čase a úprimne sa priznám, pred nejakými štyrmi mesiacmi som ani veľmi neregistrovala, či sa o tom písalo. A neregistrovala som dovtedy, že by mal pán Baštrnák nejaké problémy s daňami. Rozprávali sme sa s jeho ženou Táňou o ich dcére, o tom, ako chodí do škôlky, o tom, aké je to dieťatko, a nerozprávali sme sa vôbec o politike.

Robert Kaliňák bol aj svedkom na svatbe zakladateľky Smeru. Foto - TASR
Kaliňák bol aj svedkom na svadbe zakladateľky Smeru. Foto – TASR

Kde sa vôbec Bašternák vzal? Je to Ficov alebo Kaliňákov človek?

Médiá to trocha preháňajú. Viacerí sa s pánom Bašternákom zoznámili na Donovaloch, kde majú niektorí chaty. My už ju tam nemáme dlhší čas, ale ostatní asi áno a tam sa aj stretávali. Viem, že pán Bašternák mal niekde nejakú betonárku, ale jeho podnikaniu som sa viac nevenovala. Pre mňa je to taká známosť, s akou sa stretnete v hoteli alebo na chate a zrazu sa poznáte, lebo sa tam stretávate.

Hovoríte – stretávame sa. O akej partii to hovoríme?

Do tohto sa už nenechám vtiahnuť. To nech povedia tí normálni kolegovia, ktorí sa s ním normálne stretávajú. Nech sa teraz netvária pred novinármi tak, že povedia: Kto? Bašternák? Neviem. Ja hovorím za seba – poznám ho, nestretávam sa s ním pravidelne, ale keď sa s ním stretnem, pozdravím sa, spýtam sa ho, ako sa má, a takto to bolo aj pred štyrmi mesiacmi. Poznám jeho prvú aj druhú ženu, nebola som ani na jednej jeho svadbe a všetko ostatné sa musíte spýtať tých, ktorí s ním prišli do nejakého iného vzťahu ako do takéhoto.

Veríte Kaliňákovej verzii, že sa s ním nevidel štyri roky?

Nebudem sa k tomu vyjadrovať a je to jeho vec. On musí povedať, ako to naozaj je. On musí urobiť aj to rozhodnutie, či má byť ďalej ministrom, alebo sa má snažiť vytvoriť priestor, aby tá strana mohla fungovať ďalej normálne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie