Denník N

Ministerstvo financií si myslí, že z druhého piliera vystúpi 85-tisíc ľudí

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Odhad vychádza z toho, že z druhého piliera odídu najmä starší ľudia s nižšími príjmami.

Z druhého piliera vystúpi po jeho otvorení asi 85-tisíc sporiteľov. Tak to odhadujú ekonómovia Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií. Predpokladajú, že z neho vystúpia hlavne staršie osoby s nižšími príjmami alebo bez príjmu.

Aktuálne si v druhom pilieri sporí 1,46 milióna ľudí a je v ňom asi 6,6 miliardy eur.

Druhý pilier sa otvorí pre vstup aj výstup z neho od 15. marca na tri mesiace. Otvorí sa už štvrtý raz, zakaždým bol pri moci Robert Fico. Premiér tentoraz argumentuje nízkymi dôchodkami z druhého piliera, ktoré začali ponúkať životné poisťovne. Dôvodmi, prečo sú nižšie, ako rátal štát, sa premiér veľmi verejne nezaoberal.

Počas prvého otvorenia v roku 2008 z druhého piliera vystúpilo 106-tisíc sporiteľov, v roku 2009 to bolo 66-tisíc sporiteľov a na prelome rokov 2012 a 2013 z neho vystúpilo 90-tisíc osôb. Tisícky osôb do druhého piliera aj vstúpili.

Prenesené úspory ľudí z dôchodkových účtov v druhom pilieri do Sociálnej poisťovne nepomôžu však vláde znížiť rozpočtový deficit. IFP sumu prenesených úspor odhadlo na 312 miliónov eur.

To, čo rozpočtu pomôže, sú odvody, ktoré budú títo ľudia platiť, no do druhého piliera sa už nepresunú. Ide o štyri percentá z hrubej mzdy alebo z iného vymeriavacieho základu. V praxi to znamená, že ak z druhého piliera odíde toľko ľudí, čo odhaduje ministerstvo financií, Sociálna poisťovňa by si v tomto roku vďaka tomu prilepšila asi o 10 miliónov eur a v tom ďalšom o 20 miliónov eur.

Nejde však o čistý vplyv na jej príjmy. Časť ľudí do druhého piliera pravdepodobne aj vstúpi, čo znamená, že o časť ich dôchodkových odvodov Sociálna poisťovňa príde, lebo sa im presunú do druhého piliera.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie