Denník N

Spor o koncesie sa vyhrocuje, Maďarič vidí nepriame vyslovenie nedôvery

Marek Maďarič. Foto N - Vladimír Šimíček
Marek Maďarič. Foto N – Vladimír Šimíček

Predseda SNS Andrej Danko povedal, že koncesionárske poplatky budú riešiť na úrovni predsedov strán. Minister kultúry sa nemieni nechať odstaviť.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) už po druhýkrát nepriamo varoval premiéra Roberta Fica, aby ho nevynechával z rokovaní o spore o výšku koncesionárskych poplatkov.

Je to len niečo vyše dvoch týždňov, čo premiérovi vyčítal, že ho nepozvali na koaličnú radu, kde sa o poplatkoch hovorilo. Vtedy povedal, že svoj zákon nemieni stiahnuť z rokovania vlády a parlamentu, a ak neprejde, bude uvažovať aj o demisii.

Dnes Maďarič hovorí, že ak platia slová Andreja Danka o tom, že koncesionárske poplatky sa budú riešiť na úrovni predsedov strán, znamená to vyslovenie nedôvery voči jeho osobe. „Ak je toto pravdou, znamená to nepriame vyjadrenie nedôvery ministrovi kultúry, pretože táto agenda spadá do pôsobnosti rezortu kultúry,“ povedal Maďaričov hovorca Jozef Bednár.

Vyhlásenie vyšlo vo chvíli, keď je premiér Fico v Paríži na stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom pred prebratím slovenského predsedníctva v EÚ.

Danko má džentlmenskú dohodu

Bednár hovorí, že Maďarič chce byť pri tvorbe novej legislatívy, lebo inak ju ako minister kultúry nebude uvádzať do praxe. „V samotnej veci si minister kultúry nevie predstaviť, že by realizoval akékoľvek riešenie, ktoré by bolo pripravené bez jeho účasti.“

Maďarič tak už druhýkrát za jediný mesiac varuje SNS, ale aj premiéra Fica, že spor sa môže skončiť jeho odstúpením z postu ministra. Minister kultúry takto ostro reagoval na rozhovor Andreja Danka pre Tablet.tv agentúry TASR.

„Platí džentlmenská dohoda, že sa o tom budem baviť len s predsedami koaličných strán, a myslím si, že predostrieme riešenie, s ktorým budú spokojné všetky koaličné strany, občan bude čo najmenej dotknutý a RTVS sa posunie k lepšiemu systému nakladania s verejnými financiami,“ vyhlásil Danko.

SNS neustupuje

Dankova strana v spore o RTVS neustupuje, Maďaričove hrozby ju neodrádzajú. Minulý týždeň zástupcovia strany bez slova odišli z koaličnej rady vo chvíli, keď sa o koncesiách malo začať debatovať. Predsedovi sa nepáčilo, ako sa s ním Fico rozpráva, a tak zavelil na odchod.

Danko potom na web SNS a stranícky facebook zavesil vyhlásenie, že poplatky nepodporia, pokiaľ verejnosť neuvidí jasnú koncepciu, na čo by peniaze mali ísť. „Ľuďom máme siahať do peňaženky až vtedy, ak im predložíme koncepciu, čo za zvýšený poplatok dostanú navyše,“ napísal.

Podpredseda SNS Anton Hrnko vraví, že v každej strane existuje nejaká hierarchia. Odvtedy, čo sa dohodlo, že sa koncesie budú riešiť na úrovni predsedov, sa k téme nevyjadruje ani on. „Vždy som odkázal na predsedu. Neviem, ako by to mohol minister Maďarič chápať ako nedôveru voči svojej osobe, ale každý sme si strojcom svojho osudu.“

Nesúhlasí s tým, že koncesionárske poplatky sú len záležitosťou rezortu kultúry. „To nie je vec, ktorá sa týka len podpory tej alebo onej publikácie. Týka sa to všetkých občanov Slovenska, a teda to musí byť otázkou, ktorá sa rieši na úrovni koaličných partnerov.“

Na otázku, či sa neobáva odstúpenia Maďariča, Hrnko povedal, že SNS má politickú zodpovednosť predovšetkým za svojich ministrov. „My neberieme zodpovednosť za ministrov iných koaličných strán.“

Maďarič chcel 7 eur

SNS na RTVS najnovšie prekážajú programy vyrábané externými produkčnými firmami, napríklad Milujem Slovensko, kde stojí výroba a licencia za 15 častí 850-tisíc eur. Vedenie RTVS pripomína, že pred nástupom riaditeľa Václava Miku sa externe vyrábalo oveľa viac.

Argumenty proti poplatkom sa však v rámci SNS priebežne upravujú. V prvom vyhlásení, ktoré napísal podpredseda Anton Hrnko, sa hovorilo napríklad o výhradách voči spravodajstvu. Hrnkovi prekážali „okrajové a politicky korektné skupinky“, ktoré na verejnoprávnej televízii vraj dostávajú priestor.

Menoval aj málo vysielania pre deti či zlú jazykovú úroveň redaktorov, zmeniť chcel aj názov, ktorý sa podľa neho prieči slovenčine. Neskôr podpredseda SNS svoje poznámky k RTVS rozšíril, rušiť chcel aj dvojbodku v logu.

Spor vypukol začiatkom júna, keď SNS vyhlásila, že nepodporí návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktorý predkladá ministerstvo kultúry. Zámer bol aj v programovom vyhlásení vlády a poplatky sa mali podľa predstáv rezortu zvýšiť na 7 eur. Výška poplatkov sa nemenila trinásť rokov.

Kompletné príjmy RTVS

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie