Denník N

Odhadli, koľko plastu je v moriach. Všetky pláže by pokryl niekoľkokrát

Malé firmy chcú slovenský odpad zhodnocovať, zatiaľ sa im nedarí presadiť. Ilustračné foto - TASR
Malé firmy chcú slovenský odpad zhodnocovať, zatiaľ sa im nedarí presadiť. Ilustračné foto – TASR

Musíme zlepšiť zber odpadu a využívať menej plastov, upozorňujú vedci v novej štúdii. Inak sa môžu oceány stať jedným veľkým smetiskom a na tanier sa dostanú ryby plné plastu.

Osem miliónov ton. To je podľa vedcov stredný odhad toho, koľko plastového odpadu skončilo v roku 2010 v oceánoch a moriach.

,,Je to, ako keby ste mali na každých tridsiatich centimetroch pobrežia po celom svete pohádzaných päť nákupných tašiek plných plastu,” povedala o nových odhadoch autorka štúdie Jenna Jambeck, ktorá sa na Univerzite v Georgii venuje environmentálnemu inžinierstvu. Výsledky výskumu zverejnil žurnál Science.

Štúdia je dôležitá preto, že až doteraz sme vôbec netušili, koľko odpadu sa vlastne do morí a oceánov dostáva. ,,Nikto nevedel, aký veľký je ten problém,” vysvetľuje jedna zo spoluautoriek výskumu Kara Law.

Spravili sme pokrok, nebol však rovnomerný

Každý rok produkujú ľudia viac a viac plastov. Vyrábajú sa jednoducho a často sú praktickejšie ako kedysi populárne nádoby zo skla či železa. Platí tiež, že čím je krajina ekonomicky rozvinutejšia, tým viac plastov využíva – a aj vyhadzuje.

odpad

Ak majú krajiny rozvinutý systém odpadového hospodárstva, nemusí to byť až taký problém. Lenže veľa rozvíjajúcich sa krajín sa o odpad nedokáže zodpovedne postarať, a plasty tak často skončia v moriach. O to viac, ak majú takéto štáty veľké pobrežné oblasti.

,,Je neuveriteľné, aký pokrok sme dokázali spraviť pri spracovávaní odpadu, ktorý chráni zdravie ľudí a životného prostredia. No tento pokrok neprebehol rovnomerne vo všetkých krajinách,” upozorňuje Jambeck.

Čína je podľa výskumu štátom, odkiaľ dnes do mora prichádza najviac plastového odpadu. ,,Čínska vláda vynaložila veľa úsilia, aby zlepšila zber odpadu. No pri takom rýchlom rozvoji urbanizácie sú aj tieto snahy nedostatočné,” povedala pre denník Wall Street Journal Ma Ťün, aktivistka z čínskeho Inštitútu pre verejné a environmentálne veci.

Môže sa nám to vrátiť na tanieri

Autori štúdie upozorňujú, že ak sa nič nezmení, už o desať rokov bude odpadu v moriach oveľa viac ako dnes. Dokopy tam v roku 2025 bude asi 155 miliónov ton plastu. ,,Sme zaplavení odpadom,” varuje Jambeck.

Vyhnúť sa tomu podľa nej môžeme, len ak zároveň znížime spotrebu plastových výrobkov a zlepšíme zber odpadu a skládok.

Už dnes sa v oceánoch tvoria obrovské oblasti z plávajúcich plastov. Výskum španielskych oceánografov z júna minulého roka však prišiel so zarážajúcimi zisteniami – v moriach by plastu malo plávať oveľa viac. ,,Nevieme, kde je 99 percent z plastového odpadu, ktorý by tam mal byť,” povedal pre Science Carlos Duarte, jeden z autorov vtedajšej štúdie.

Aj preto sa ekológovia obávajú, že jedným z pravdepodobných vysvetlení je, že tento odpad, ktorý sa vplyvom počasia, žiarenia a slanej vody rozpadá na malé častice – jedia ryby. A tak sa môžu plasty dostať aj na náš tanier.

Štúdia je dostupná z doi: 10.1126/science.1260352

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie