Denník N

Kočner sa vyhráža Finančnej správe stíhaním, ak poslancom ukáže jeho dane

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Finančná správa si dá urobiť právnu analýzu, či môže poslancom ukazovať vratky DPH jednotlivých firiem.

Marián Kočner hrozí Finančnej správe, že ak zverejní informácie o jeho daniach, „môže sa dopustiť trestného činu ohrozenia daňového tajomstva“. Kočner v takom prípade podnikne „proti konkrétnym pracovníkom právne kroky podľa platných zákonov“.

Poslancom finančného výboru Národnej rady to v stredu oznámil prezident Finančnej správy František Imrecze. Poslanci boli na prieskume pre kauzu Bašternák. Kvôli nej už polícia vyšetruje aj samotného Kočnera. Ten totiž postavil bytovku Five Stars Residence, v ktorej sa celé podozrenie z podvodu odohralo.

Okrem daní Bašternáka si poslanci od Finančnej správy vyžiadali aj dane Kočnera. Zatiaľ odpoveď nedostali. Imrecze povedal, že dá vypracovať právnu analýzu, či môže informácie o zaplatenej dani alebo vyplatených nadmerných odpočtoch DPH poslancom poskytnúť. Už im ich raz v prípade Bašternáka poskytol. Z informácie vyplýva, že štát vyplatil Bašternákovi na vratkách spolu 16 miliónov eur.

Poslanec SaS Jozef Rajtár povedal, že Imrecze im hovoril, že odoslanie sťažnosti proti odmietnutiu prípad vyšetrovať, bolo v kompetencii vtedajšieho riaditeľa Kriminálneho úradu Jozefa Luterána. Ten vraj podľa Imreczeho nemal povinnosť sťažnosť podať a ak to neurobil, ničoho sa nedopustil. „Údajne bol po klinickej smrti a vo výpovedi, a tým pádom nemal záujem sa starať o prácu,“ cituje Imreczeho Rajtár.

Imrecze tiež podľa neho hovoril, „že v princípe sťažnosti nepodávajú, lebo keď to raz polícia zamietne, tak nemá záujem sa prípadu venovať“.

Imrecze vraj tiež potvrdil, že nie je iný prípad, kde by bola sťažnosť napísaná, ale nebola odoslaná. „Celkovo im polícia zamietne 65 percent podnetov. Tých bolo 1200.“

Finančná správa sa vraj všeobecne na políciu sťažovala, že je jej konanie zdĺhavé. V medzirezortnom pripomienkovom konaní je návrh, aby nadmerné odpočty vyšetrovala iba Finančná správa.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie