Denník N

Novinár, ktorému podpálili auto: Zastrašiť sa nedám, ale čo ďalej? Budú strieľať?

Podpálené auto sereďského novinára Miloša Majka. Foto – hasiči
Podpálené auto sereďského novinára Miloša Majka. Foto – hasiči

V piatok mu podpálili auto. Polícia rýchlo chytila podpaľača a ten sa priznal, že si nechal zaplatiť, meno objednávateľa však nechce prezradiť. Miloš Majko tvrdí, že sa ho ako novinára snažia zastrašiť.

Ako ste sa dozvedeli, že vám podpálili auto?

Moja manželka si z nášho štúdia odbehla domov po nejaké veci. Bola preč len chvíľu. Potom mi zavolala, že pred naším domom v Seredi nám začalo horieť auto. Išiel som teda za ňou aj s fotoaparátom. Hasiči a polícia už mierili na našu ulicu.

Čo sa vlastne stalo?

Ten človek nalial benzín za stierače auta a zapálil ho. Potom utekal do auta, ktoré naňho čakalo. Všetko sa stalo za bieleho dňa o druhej poobede, na ulici plnej ľudí.

Kedy vám hasiči povedali, že nejde o náhodu?

Hasiči vedeli okamžite povedať, že to bolo cudzie zavinenie, majú s tým skúsenosti. Aj ja som okamžite vedel, že to bola vopred prichystaná akcia. Pri tom všetkom, čomu sa venujem, som neveril, že by to nebolo pripravené vopred.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Osem rokov Seredčan Miloš Majko píše o prešľapoch samospráv. Okrem spravodajského portálu seredonline.sk založil aj web transparentnasamosprava.sk. Foto – archív M. Majka

Podľa fotografií nie je rozpoznať, aký typ auta to bol.

Áno, predná časť je úplne zhorená. Zadné sedačky sú len ohorené. Rovnako aj autosedačka nášho syna. Auto sa už, samozrejme, používať nedá. Škodu vyčíslili na 17-tisíc eur. Kufor bol neporušený, bola v ňom kamera s príslušenstvom, ktorej sa nič nestalo.

Polícia páchateľa zadržala veľmi rýchlo.

Do dvoch hodín, to považujem za úspech. Dôležité je však to nasledovné. On vypovedal, že na čin bol objednaný. Dostal za to dvesto eur, vie, kto ho objednal, ale jeho meno neprezradí. Bol v superrýchlom konaní odsúdený, bez mojej prítomnosti. Dostal trest desať mesiacov s podmienečným odkladom na dva roky. Ako poškodený som bol z celej veci vynechaný. Pripadá mi to tak, že páchateľ mal väčšie práva ako ja. Toho človeka nepoznám, nepredstavili mi ho. Viem len jeho meno, vek a bydlisko z policajného spisu.

Je podľa vás jeho trest dostatočný?

Trest by som považoval za dostatočný, len ak by prezradil objednávateľa. Aj keď si myslím, že objednávateľ bol len medzičlánok. Ten, kto to celé nariadil, môže byť úplne niekto iný ako ten, čo dal páchateľovi do rúk dvesto eur. Auto som splácal na lízing a ostávalo mi ešte päť splátok. Súd tvrdí, že škoda nebola spôsobená mne, ale lízingovej spoločnosti. De facto bola škoda predsa spôsobená mne, ale de iure bola spôsobená aj lízingovej spoločnosti.

Cítite sa teraz ohrozený?

Neviem, či objednávateľ nedal dvesto eur ďalším piatim ľuďom, ktorí mojej rodine môžu ublížiť. Stále sa cítim ohrozený. Polícia to proste musí vyriešiť a nájsť objednávateľa. Páchateľ je teraz nepodstatný, je to nájomný podpaľač. Nebezpečný je objednávateľ, ktorý presne vedel, čo chce. Teraz neviem, čo bude ďalej. Zhorí mi niečo ďalšie, alebo sa bude strieľať?

Na svojom portáli ste napísali, že vám to pripomína praktiky deväťdesiatych rokov.

Áno, toto sa robilo v deväťdesiatych rokoch, že sa podpaľovali autá a novinári sa zastrašovali. My teraz musíme mocných ľudí zastaviť, pokiaľ je to možné. Ak sú tohto schopní, čo bude ďalej?

Zhorené auto novinára Milana Majka. Foto - hasiči
Zhorené auto novinára Milana Majka. Foto – hasiči

Vyhrážal sa vám predtým niekto?

Len v internetových diskusiách pod mojimi textami. Keby som však mal brať vážne všetko, čo napíše niekto do diskusie anonymne, nemohol by som túto prácu robiť. Aj keby som sa proti tomu bránil, diskusiu nikdy nevyhrá identifikovaný človek, ale anonym. Ten môže napísať hocijaké vulgarizmy, ale ak by som mu odpovedal rovnako, kritika sa zosype na mňa.

Akým témam sa na portáli seredonline.sk venujete?

Poukazujeme na prešľapy samospráv, na nevýhodné zmluvy. Ak samosprávy nekonajú tak, ako by mali, hovoríme o tom. Volení funkcionári sa snažia sprivatizovať si mestá a obce. Nesprávajú sa ako tí, ktorí majú občanom slúžiť, ale ako vlastníci obcí. Tomu sa primárne venujem. Na našom portáli predovšetkým nájdete spravodajstvo a často píšeme aj o kultúre. Seredonline.sk je jediné médium v meste, ktoré je takéto silné. Od začiatku sme nepovolili v základných princípoch. Stále je pre nás dôležitá objektívnosť, sloboda slova. Presadzujeme transparentnosť samospráv a pod každým článkom máme slobodnú otvorenú diskusiu. Vizitkou toho, že robíme svoju prácu dobre, je podpálené auto. Je to fajn známka, i keď bolestivá.

Prečo ste sa rozhodli viesť regionálny spravodajský portál?

Je to regionálny web a internetová televízia, ktoré vznikli pred ôsmimi rokmi, lebo som si povedal, že nie je možné, aby si volení zástupcovia robili, čo chcú. Chcel som dať ľuďom možnosť, aby sa k téme vyjadrili. Dovtedy tu nič také nebolo, takže na takýto typ webu bola verejná objednávka. My to robíme len z toho, čo zarobíme – vznikli sme a začali na nule. Nie sme financovaní mestom. Mesto nás nechcelo podporiť preto, že sme odmietli zrušiť verejnú diskusia pod článkami, ktoré by sa týkali samosprávy. Niektorí poslanci dokonca chceli, aby sa diskutovať nedalo vôbec. Oni sa boja toho, že im ľudia dajú najavo nespokojnosť verejne.

Ako teda svoju činnosť financujete?

Financovaní sme len z reklamy. Inzerovať v našom médiu je však pre niektorých podnikateľov neprijateľné, lebo by sa tým stali nepriateľmi tých, o ktorých píšeme. Z regionálneho novinárstva je veľmi ťažké vyžiť. My sa však snažíme, nedávno sme novo vybavili štúdio a budeme vysielať aj online.

Nezväzuje vám to ruky? Alebo inak, napísali by ste kritiku aj o vašom inzerentovi?

Nemal by som problém napísať kritický článok o podnikateľovi, ktorý u nás inzeruje. Aj keby to malo znamenať, že stiahne reklamu.

Foto - archív Miloša Majka
Foto – archív Miloša Majka

Aké kauzy sa vám podarilo odhaliť?

Poslanci mesta Sereď odhalili podľa nich nevýhodné zmluvy, ktoré mesto uzavrelo. My sme to publikovali. Oni sa stali nepriateľmi, znieslo sa to však aj na nás, lebo sme to uverejnili. Tí poslanci si dali urobiť aj analýzy tých zmlúv trom advokátskym kanceláriám.

O aké zmluvy išlo?

Jeden z poslancov dlhodobo kritizuje predaje mestského majetku pod cenu a najmä – podľa neho nevýhodný – prenájom tepelného hospodárstva súkromnej firme. Podľa všetkého väčšina mestských majetkov bola prevedená na mestskú obchodnú spoločnosť. Ide napríklad aj o zmluvu, ktorá bola podpísaná na päťdesiat rokov. Sú v tom najmä zaujímavé mestské majetky, ktoré previedli na obchodné spoločnosti. Dnes sa tá zmluva môže javiť ako dobrý variant zo všetkých možných. Bude sa tak však javiť aj o desiatky rokov? Neviem, ako si to mohol dovoliť niekto, kto dostal mandát len na štyri roky. Vedenie mesta je teraz ochotné baviť sa so mnou len emailom, a aj to neodpovedia na všetko. Web je robený blogovým spôsobom. Ktokoľvek sa zaregistruje, môže prispievať. Všetci majú rovnaké práva. Žiaden užívateľ či jeho text nikdy nebol zmazaný, nič nebolo upravené. Aj keď na nás už boli vyvíjané tlaky, aby sme niektoré informácie z portálu stiahli.

Od koho?

Aj od bežných ľudí, aj od samosprávy. Beriem to však tak, že poskytujeme verejnú službu, len na súkromné náklady. Nič nebudeme cenzurovať. Rovnaký priestor, aký dostali poslanci, môže mať u nás aj primátor Serede Martin Tomčányi (Smer, SDKÚ). Som síce považovaný za odporcu mestského úradu a vedenia mesta, ale nie je to tak. Nemám mocenské záujmy v meste, verejne som vyhlásil, že nikdy nebudem v Seredi kandidovať za poslanca či primátora. Je mi jedno, kto bude pri moci, len nech svoju prácu robí poriadne.

Na vašom portáli kritizujete aj starostu Šintavy Miroslava Holičku (Smer, KDH).

Do Šintavy som išiel preto, lebo ktosi v diskusii napísal, že tam nie je všetko v poriadku. Bol som na zastupiteľstve a bol to len kabaret. Starostovi som položil otázky, v ktorých som sa pýtal na to, koľko obec zaplatila za právne služby pri súdnom spore, ktorý sa stále vedie. Upozornil som ho aj na to, že mi má povinnosť odpovedať do zákonom stanovenej lehoty. On mi rovno povedal, že mi neodpovie, lebo mu z toho nič nehrozí. Jeho odpoveď som dostal aj písomne. Rovnako aj verejne klame.

V čom?

Kontrolórka obce zistila, že obec nezverejnila šesťdesiat faktúr, ktoré však podľa zákona zverejniť musí. Keď som sa opýtal na to, či už sú zverejnené, povedal, že áno. Pracovníčka mesta však potvrdila, že zverejnené nie sú, vraj sa na tom pracuje. Všetko je zachytené na videu, ktoré sme uverejnili. Týmto bol starosta usvedčený v priamom prenose.

Starosta Šintavy tu teraz s nami nie je a nemôže sa brániť. Vy tvrdíte, že klamal. Nemohlo však ísť o to, že bol len zle informovaný?

Starosta si nemôže dovoliť byť zle informovaný. Ak odpoveď nevedel, mal to povedať tak. On namiesto toho na zastupiteľstve klamal.

Starosta na vás podal aj trestné oznámenie. Prečo?

Podal na mňa trestné oznámenie za ohováranie. Ja som mu v súlade s infozákonom 211/2000 položil otázku. V našej diskusii sa objavilo obvinenie od čitateľa, že starosta služobné auto využíva na iné ako pracovné účely. Napísal, že ním vozí nejakú pracovníčku úradu na jej vysokú školu. Tak som sa ho opýtal, či ho využíva aj na iné účely. On mi síce odpovedal, že nepoužíva, ale podal na mňa trestné oznámenie. Čo je však zarážajúcejšie, vyšetrovateľ  to trestné oznámenie vo veci začal. Mal ho rovno odmietnuť. Veď som sa len pýtal na veci verejné.

Byť regionálnym novinárom nie je jednoduché. Všetci vedia, kto ste, kde parkujete.

Uvedomujem si, že to nie je sranda. Klamal by som, keby som tvrdil, že sa už určite nič nestane. Všetci v Seredi vedia, čomu sa venujeme a komu tým prekážam. Už som si za ten čas stihol vybudovať povesť, že ja do špinavých hier nepôjdem. Mne ide o moje meno a meno média, svoju česť si budem chrániť. Keď k niečomu dôjde, spolieham sa na orgány činné v trestnom konaní. Ale ako vidíme, druhá strana takto nerozmýšľa. Ak však nebudeme poukazovať na chyby a riadiť sa zákonmi, môžeme čakať anarchiu. Právo bude mať ten, kto má väčšiu bejzbalovú palicu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie