Denník N

Kaliňák bol naraz v Bratislave aj v Čiernej Hore. Ako je to možné?

Aktualizované – 15:59. Minister vnútra v rovnaký čas podpisoval zápisnicu na valnom zhromaždení o kúpe podielu vo firme za jedno euro aj rokoval v Čiernej Hore s miestnym ministrom vnútra.

Aliancia Fair-play v stredu upozornila na ďalšiu podozrivú transakciu ministra vnútra Roberta Kaliňáka, keď pred štyrmi rokmi kúpil podiel vo firme FoRest od svojho kamaráta Róberta Pintéra, ktorý mal hodnotu aspoň 37-tisíc eur, za 1 euro.

Opozícia si všimla, že v čase, keď minister podpísal svoju prítomnosť na valnom zhromaždení firmy, bol zároveň na služobnej ceste v Chorvátsku a v Čiernej Hore. Vyplýva to z oficiálnej tlačovej správy, ktorú vtedy zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí.

Valné zhromaždenie sa konalo 5. júna 2012 o 9:00 v Bratislave. V texte sa píše, že Kaliňák je na ňom prítomný, čo potvrdil aj svojím podpisom.

„Minister vnútra žiadnu firmu v roku 2012 nekúpil, ale ako všetci vedia od jeho vstupu do politiky, firmu zakladal ešte pred šestnástimi rokmi a iba odkúpil podiel odchádzajúceho akcionára,“ reagovalo ministerstvo vnútra.

„Pri takýchto malých spoločnostiach, akou je FoRest, kde sa všetci akcionári poznajú, je úplne štandardný ústny a všeobecný súhlas s dodatočným podpisom. Nie je na tom nič podozrivé. S prevodom súhlasili všetci zainteresovaní. Samotní novinári aj politici o firme FoRest  v posledných rokoch niekoľkokrát napísali, že firma je niekoľko rokov v strate a je bezcenná, takže dnešné otázky považujeme za ich vlastnú schizofréniu,“ dodalo ministerstvo.

„Stanovisko ministerstva vnútra sa snaží podsunúť tvrdenie, že keď spoločnosť niekoľko rokov tvorila statu, tak že je bezcenná.Samotná strata nehovorí nič o hodnote firmy. Firma FoRest, sro má o dosť väčší majetok ako záväzky, takže teoreticky keby sa spoločníci rozhodli ju zlikvidovať, speňažili by všetok jej majetok a vyplatili dlhy, tak by na konci pre nich zostalo dosť peňazí na delenie,“ reagoval Kunder z AFP.

Nie je to trestný čin

„Sfalšovanie dátumu svedčí o tom, že vzťah ministra vnútra k faktom a pravde je vzdialený,“ povedal poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova).

Podľa právnikov nejde o trestný čin. Ak je zápisnica podvodná, mohli by to namietať len ďalší spoločníci vo firme. Tými boli exminister Ján Počiatek a Róbert Pintér, ktorého spravil Kaliňák šéfom sekcie hnuteľného a nehnuteľného majetku a prijal ho aj do policajného zboru.

Opozícia chce, aby špeciálny prokurátor preveril, či to, že Kaliňák s Počiatkom dostali od Pintéra podiely za jedno euro, nebol v skutočnosti úplatok – ako odmena za novú funkciu a prijatie do polície ako majora.

„Je absolútne neprijateľné, aby takýmto spôsobom boli odmeňovaní biznis partneri jednotlivých ministrov,“ povedal Matovič.

Video: Kaliňák získal lacno podiel od človeka, pre ktorého vytvoril funkciu na ministerstve 
autorka: Martina Pažitková

„Vôbec si neviem predstaviť nejakú normálnu motiváciu, aby niekto za dve eurá predal obchodný podiel v ľubovoľnej akciovke, ktorá funguje. To predsa nie je o tom, že človek pocíti, že mu chýbajú dve eurá na zmrzlinu, a tak sa rozhodne zbaviť akcií,“ hovorí Peter Kunder z Aliancie fair-play.

„To, že zápisnica z valného zhromaždenia obsahuje nepravdivé informácie, pokladám za veľmi závažné – súd na jej základe rozhodol o zmenách v obchodnom registri,“ povedal tiež.

Pintér pôsobil na ministerstve ako radca už od mája 2012, v apríli 2013 vznikla sekcia, ktorej sa stal šéfom. Dostal plat viac ako tritisíc eur.

Kaliňák to vysvetľuje tak, že každý minister má právo vybrať si najbližší tím.

Otázky, na ktoré Kaliňák neodpovedá:

  • Zverejnenie zmluvy s Bašternákom o prevode akcií a o postúpení pohľadávky.
  • Aká bola nominálna hodnota pohľadávky, ktorú kúpil za 430-tisíc eur?
  • Prečo kúpil podiel v B. A. Haus tak lacno?
  • Prečo kúpil podiel vo firme FoRest iba za jedno euro?
  • Ako mohol byť naraz v Čiernej Hore aj v Bratislave?

Kaliňáka už špeciálna prokuratúra preveruje aj za kúpu podielu od Ladislava Bašternáka v spoločnosti B. A. Haus. Minister zaň zaplatil 430-tisíc eur, hoci podľa odborníkov mal oveľa vyššiu hodnotu.

Aj to by podľa opozície mohlo znamenať korupciu, hoci koaliční partneri Smeru Béla Bugár z Mosta-Híd a Andrej Danko z SNS tvrdia, že je preukázané, že Kaliňák od Bašternáka žiadne peniaze neprijal. Odvolávajú sa na to, že prvé informácie vyplývajúce z Kaliňákovych prevodov na účte neboli presné. Z prevodov to vyzeralo, že B. A. Haus vypláca Kaliňáka.

Až po zverejnení týchto prevodov sa Kaliňák priznal, že kúpil podiel v B. A. Haus od Bašternáka, a prevody vysvetľoval tak, že mu z jeho vlastnej firmy prišla splátka pôžičky, ktorá naňho pri prevode prešla tiež.

Zmluvu, ktorá by dokazovala, aká vysoká je táto pôžička a aký výhodný obchod to pre Kaliňáka bol, však minister vnútra odmieta ukázať.

„V súčasnosti na základe pokynu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z 13. 6. 2016 vyšetrovateľ naplánoval výsluchy poslancov aj ministra na objasnenie medializovaných skutočností,“ povedala hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Lipšic potvrdil, že už ho vyšetrovateľ kontaktoval a dohadujú termín.

„Vyšetrovanie vykonáva zákonný vyšetrovateľ a dozor nad zachovávaním zákonnosti procesných úkonov vykonáva prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý sa na zabezpečenie objektívnosti a zákonnosti prebiehajúcich úkonov zúčastňuje výsluchov a realizovaných úkonov,“ povedala tiež.

Ďalší protest

Opozícia už pozýva ľudí na ďalší protest pred Bonaparte, ktorý bude v pondelok o 17:00. Zároveň v piatok popoludní podá návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolávaní Kaliňáka.

Igor Matovič tvrdí, že predseda parlamentu Andrej Danko hrozil opozícii, že schôdzu zvolá na noc z piatka na sobotu, ako to kedysi robieval Pavol Paška.

„Termín schôdze ešte nebol doručený, keďže nie je ani doručený návrh, a pán Danko nič také nepovedal žiadnemu opozičnému partnerovi,“ povedala hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie