Denník N

Dizajnérskym lampám dala nečakané posolstvo

Lampa z kolekcie Hobby by Frau Haus. Autorka: Silvia Jokelová. Foto - Adam Šakový
Lampa z kolekcie Hobby by Frau Haus. Autorka: Silvia Jokelová. Foto – Adam Šakový

Na ručné práce, také obľúbené v časoch socializmu – háčkovanie, vyšívanie, pletenie, si spomenula Silvia Jokelová z úplne iných dôvodov, než by sme čakali.

Stolová lampa z kolekcie Hobby by Frau Haus (2006) patrí k jedným z prvých exponátov zbierky Slovenského múzea dizajnu. Je to polotovar z plastu. Dekor čiernej potlače znázorňuje návod na dotvorenie háčkovaním. Do kolekcie štyroch prototypov patrí ešte známejšie a vystavovanejšie svietidlo Burda is dead – s dierkovaným tienidlom zase s návodom na vyšívanie.

Výnimočné práce

Tvarovo sú to bežné stolové lampy s neočakávaným posolstvom. V tejto kolekcii, ktorá nie náhodou ironicky odkazuje názvom na podobne znejúce slávne meno nemeckej funkcionalistickej školy Bau-haus (začiatok 20. st.), nejde o prezentovanie lásky k ručnej práci. Ako sama autorka hovorí, je to aj jej osobná polemika s hodnotou ľudskej práce.

Vybrala si tie najmenej zaujímavé a bežné činnosti žien v domácnosti – upratovanie, varenie, alebo ženské „kutilstvo“… a vedome otáča ich poradie. Nedocenené, často podceňované práce uprednostňuje, oslavuje ich, robí z nich niečo výnimočné.

V lampách zároveň spochybňuje svoje autorstvo tým, že umožňuje zásah kohokoľvek. Tento demokratický prístup k jej vlastnej tvorbe sa u nej objavuje častejšie.

Svietidlo zo série Hobby by Frau Haus. Foto - Adam Šakový
Svietidlo zo série Hobby by Frau Haus. Foto – Adam Šakový

Odkráčať po vlastných

Silvia Jokelová je mimoriadne výrazná osobnosť v oblasti dizajnu. Je typom autora, ktorý má presnú predstavu o tom, čo chce urobiť, ako to zrealizovať a čo tým chce dosiahnuť. Nie je podstatné, či ide o dizajnérsky produkt alebo výtvarný objekt – podstatné je, akým spôsobom narába so zhmotnením idey.

Jej ďalší odvážny projekt je My vám – vy nám. Jeho výstupom bolo stojanové svietidlo, ktoré doslova „odkráčalo po vlastných“ do múzea dizajnu, má všetky spomínané atribúty. Projekt vyšiel z dielne trojice autoriek Silvie Jokelovej, Silvie Lovásovej a Ľubice Segečovej, ktoré spoločne pracujú pod náz­vom trivjednom.

Bol to výstavný projekt pre galériu SCD Satelit z roku 2012. „Celý výstavný projekt sme postavili na myšlienke: zoberte si lampu bez nároku na honorár. Bola to reakcia na situáciu na Slovensku, kde sa často ozývajú hlasy, že výtvarníci žijú len z grantov, alebo dizajnové produkty sú cenovo nedostupné. Chceli sme v rámci projektu túto štátnu podporu vrátiť späť verejnosti, ale špeciálnym spôsobom,“ hovorí Silvia Jokelová.

Svietidlo z projektu My vám – vy nám. Foto - Adam Šakový
Svietidlo z projektu My vám – vy nám. Foto – Adam Šakový

Dizajn v galérii?

V jej tvorbe sa striedajú rôzne odkazy, symboly a reakcie, ale aj kritika konkrétnych problémov v dizajne, na situácie v spoločenskom dianí, ale aj skepsa alebo ironizovanie možností, ako sa profesionálne uplatniť – uživiť na domácej, alebo aj medzinárodnej scéne. Devätnásť rovnakých svietidiel s rôznym farebným detailom bolo jedinou náplňou výstavy a ktokoľvek si mohol jedno odniesť priamo z galérie domov.

Na záver zostal len prázdny priestor. Opäť demokratický prístup a polemizovanie s otázkou, patrí vôbec dizajn do galérií? Dizajn svietidla je prispôsobený transportu, prenosu priamo z výstavy domov. Mäkké tienidlo má zabezpečiť ochranu svietiaceho zdroja a kolieska ľahkú manipuláciu pri prenose.

Vo svojej tvorbe autorka najčastejšie používa plasty, gumu, plyš a rôzne napodobeniny. Má rada iróniu, humor, a preto sa nedá ani čudovať, že paradoxne k svojej láske k najbežnejšej ručnej práci sa v poslednom období venuje novým digitálnym technológiám a ako sama hovorí, „je to akoby dialóg s nástrojom, aj keď ide o sofistikovaný digitálny prístroj, ale v interpretácii je to nástroj ako každý iný.“ Ale to už je iný príbeh.

portretSilvia Jokelová, 1973

Maturovala na  ŠUV v Kremnici (1988 – 1992 ) v odbore Reštaurovanie štukovej výzdoby. Ďalej pokračovala v štúdiu na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave (1992 – 1998) odbor Kov a šperk u doc. Antona Cepku a Prof. Karola Weiss­lechnera, akad. arch. Hneď po ukončení štúdia (1999 – 2009) sa stala asistentkou na oddelení Produkt design na VŠVU a od roku 2009 pôsobila ako odborná asistentka a neskôr ako docentka na Katedre dizajnu na tej istej škole, kde je v súčasnosti prorektorkou pre grantovú a projektovú činnosť (od roku  2015).

Bola jednou z organizátoriek predajnej akcie pod názvom Čerstvý dizajn na trhu, na trhovisku Miletičova a neskôr spoluorganizátorkou projektu Čerstvý dizajn – predajnej galérie v priestoroch galérie Medium VŠVU v Bratislave. Spolu s Ľ. Hustou zakladala Dizajn víkend (2009) , ktorý sa konal v areáli Mičurin na Búdkovej ul. v Bratislave. Je spoluzakladateľkou štúdia trivjednom (2011) spoločne so Silviou Lovásovou a Ľubicou Segečovou. Má za sebou množstvo prednášok a prezentácií o svojej tvorbe. Napísala skriptá Dejiny šperku od priemyselnej revolúcie po súčasnosť (AFAD PRESS, 2005). Za svoju tvorbu získala niekoľko ocenení.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie