Denník N

Procházka letel na zápas s Walesom súkromným lietadlom s podnikateľom Baranom

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Siete let priznal v debate rádia Expres s Braňom Závodským. Na dopravu sa vraj poskladali, v lietadle boli trinásti alebo štrnásti. Procházka ukázal aj faktúru, vystavila mu ju firma, kde má Baran podiel.

Predseda Siete Radoslav Procházka v rádiu Expres priznal, že letel na zápas slovenskej futbalovej reprezentácie s Walesom vo francúzskom Bordeaux súkromným lietadlom s podnikateľom Radoslavom Baranom.

O Baranovi sa už viackrát písalo ako o človeku v pozadí strany, o ich lete na futbal napísal Nový Čas, ktorému to Procházka na začiatku týždňa odmietol potvrdiť.

Zápas sa hral v sobotu 11. júna. „Je pravda, že som bol s kamarátmi vrátane pána Barana na zápase s Walesom,“ povedal Procházka. „Bolo nás asi trinásť či štrnásť, partia, nevedeli sme v tom čase vyriešiť dopravu inak.“ Na lietadlo sa podľa neho všetci vyzbierali.

„Poskladali sme sa na dopravu a išli sme spolu na zápas, užili sme si ten zápas, bol to super výlet.“

Aké zlé svetlo?

Procházka sa začudoval moderátorovej otázke, či naňho takýto výlet nevrhá zlé svetlo. „Prečo, že mám kamarátov?“ spýtal sa prekvapene.

Po doplňujúcej poznámke, že ide o podnikateľa, o ktorom poslanec Sme rodina Milan Krajniak hovoril ako o skutočnom majiteľovi Siete, Procházka akýkoľvek vplyv podnikateľa na jeho rozhodnutia odmietol.

„Nikto si nedovolí z mojich kamarátov z futbalu či gympla riešiť politiku a nedovolí si to ani pán Baran. Nikto mi nehovorí, aké rozhodnutia mám robiť. To sa u nás rozhoduje na predsedníctve.“

Procházka zároveň povedal, že sa za Barana, ktorého pozná z futbalu, hanbiť nemieni. „Ja mám svoj súkromný život, budem sa v súkromí stretávať s kamarátmi, za ktorých sa nebudem hanbiť a nebudem ich popierať. Ale nemá to absolútne žiadny vplyv na rozhodnutia Siete ako politickej strany. Ale vôbec žiadny.“

Kto je Radoslav Baran?

Radoslav Baran je podnikateľ, ktorý sa venuje eurofondom. Procházka vo viacerých rozhovoroch povedal, že je to jeho kamarát, ktorého pozná z futbalu.

Poslanec Milan Krajniak, bývalý poradca Daniela Lipšica a spoluzakladateľ hnutia Sme rodina Borisa Kollára, vlani napísal sériu textov o tom, že Baran je v skutočnosti v pozadí Siete. Dokazovať to majú niektoré prepojenia na ľudí zo strany.

Baran sa napríklad pozná s bývalým kancelárom Siete Markom Čepkom, ktorý sa stal po voľbách vedúcim služobného úradu ministerstva dopravy. Baran s Čepkom si robia doktoráty na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici.

S Baranom sa pozná aj podpredsedníčka Siete Katarína Cséfalvayová, ktorá s ním pôsobila v spolku Československá únia zahraničná. Cséfalvayová o Baranovi v minulosti povedala, že pozná „osobu toho mena“.

Ďalší podpredseda Siete Eduard Adamčík zasa sedel v košickom dopravnom podniku v čase, keď tam Baranova firma S.E.G. získala za čudných okolností zákazku. Dnes sa Adamčík aj Cséfalvayová už stavajú proti Procházkovi a kritizujú jeho spôsob vedenia strany.

IMAG0971
Faktúra za let na 2343 eur.

Vysvetľoval aj Sulík

Pred niekoľkými rokmi musel let súkromným lietadlom vysvetľovať aj Richard Sulík (SaS). Už ako predseda parlamentu letel do Salzburgu lietadlom, ktoré vlastnila firma blízka podnikateľovi Vladimírovi Poórovi. Šéfovi SaS vtedy robil spoločnosť na palube aj podnikateľ Ján Sabol.

Sulík vtedy hovoril, že išlo o súkromný let, na ktorý sa zložili všetci pasažieri. Neskôr ako dôkaz ukázal aj faktúru na 640 eur, ktorú zaplatil za svoju časť nákladov.

Faktúru dnes na vyžiadanie Denníka N ukázal aj Procházka – za let podľa nej zaplatil 2343 eur firme Sport Travel. Štyridsaťpercentný podiel v tejto firme má eseročka Sport Care Agency, ktorej väčšinovým vlastníkom je zase priamo podnikateľ Baran.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie