Denník N

Ronaldo je mužom turnaja – viac ako krásna pätička ľudí priťahuje jeho nervačenie

foto - TASR/AP
foto – TASR/AP

Aj keď sa Ronaldovi na ihrisku štatisticky darí, v priebehu pár dní stihol spraviť niekoľko škandálov. Portugalsko sa trápi, hru vybudovalo na jednom hráčovi.

Cristiano Ronaldo je najdiskutovanejšou osobou na Eure: stal sa prvým hráčom, ktorý skóroval na štyroch európskych šampionátoch. V počte zápasov v portugalskej reprezentácii preskočil legendárneho Luisa Figa (128 zápasov) a to má ešte len 31 rokov. Maďarsku včera strelil Gáborovi Királymu gól elegantnou pätičkou.

Oveľa viac sa však hovorí o tom, že nie je v pohode a turnaj psychicky nezvláda. Po prvom dueli s Islandom zhadzoval súpera za defenzívny futbal, čím zhodil skôr sám seba. Proti Rakúsku po nepresvedčivom výkone z pokutového kopu trafil iba do žrde. Tréner Portugalska Fernando Santos vtedy priznal, že po dueli Ronaldo nemohol spať.

Zároveň ho na tlačovej konferencii podporil: „Som si istý, že sa cez všetko dostane a bude robiť to najlepšie, čo dokáže.“ Prišiel zápas s Maďarskom a on tím spasil dvoma peknými gólmi. Na sociálnych sieťach sa však aj tak viac šíri video, ako zúrivo máva rukami a nadáva po treťom góle Maďarska.

https://streamable.com/2828

Mikrofón v jazere

Ešte pred týmto zápasom upútal pri incidente s novinárom, ktorému zahodil mikrofón do jazera počas prechádzky neďaleko hotela. Napriek viacerým ochrankárom k nemu pristúpil reportér portugalskej televízie CMTV, s ktorou má Ronaldo zlé vzťahy – pravidelne odmieta odpovedať na jej otázky na tlačových konferenciách.

Portugalský novinár Pedro Ponte pre Denník N vysvetľoval: „Táto televízia každý deň prináša informácie zo súkromia Ronalda a jeho najbližších, čo sa im vôbec nepáči.“ Reportér sa ho spýtal, či sa cíti pripravený na duel s Maďarskom. Ronaldo nič nepovedal, iba mu vytrhol mikrofón z ruky a v zlosti ho zahodil do jazera.

Video: mikrofón novinára letí do jazera

https://www.youtube.com/watch?v=pkRKzj-FPXo

Je pochopiteľné, že portugalské médiá majú po takýchto príhodách obavy o duševnú pohodu svojej hviezdy. Vedia, že výkony celého tímu závisia predovšetkým na ňom.

Už v prvých dvoch zápasoch Eura zaznamenal až 20 striel, čo znamená 41 percent všetkých pokusov Portugalska a viac ako súčet deviatich iných účastníkov turnaja (Albánska, Rakúska, Českej republiky, Islandu, Severného Írska, Írska, Turecka, Švédska a Írska).

31–ročný hráč je stále jeden z najlepších hráčov planéty, no zdá sa, že najlepšie obdobie už má za sebou. Na ihrisku sa správa úplne inak ako v mladosti: keď začínal, snažil sa čo najviac dostať k lopte a predrať sa s ňou do gólovej príležitosti. Teraz je pasívnejší, skôr vyčkáva či dostane dobrú nahrávku, aby mohol udrieť.

Islandský škandál

Vráťme sa však ešte k zápasu s Islandom, keď začalo jeho trápenie. Psychologickú hru s ním totiž odštartoval islandský tréner Lars Lagerbäck už pred zápasom, keď kritizoval Ronalda aj jeho klubového i reprezentačného spoluhráča Pepeho za filmovanie.

Hovoril, že Portugalsko má v Ronaldovi jedného z najlepších hráčov na svete, ale aj excelentného herca. “Vo finále Ligy majstrov proti Atléticu sme videli ďalšie predstavenie od niekoho, kto by mohol byť v Hollywoode. Nepáči sa mi to. Bol by som rád, keby bolo možné pozrieť sa na tie situácie retrospektívne na videu a trestať takéto správanie.“ K Pepemu dodal: „To je pre mňa už herectvo vysokej triedy. Ale ja neviem, aké požiadavky majú v Hollywoode. Možno tam nedokáže zohnať prácu, nie som v tejto oblasti profesionál.“

Ronaldo po remízovom zápase prišiel s už dobre známym výrokom, že „keď sa ani nepokúšajú hrať a iba bránia, bránia a bránia, tak to, podľa môjho názoru ukazuje malú mentalitu. V tejto súťaži nič nedosiahnu.“ Dnes už vieme, že sa mýlil a Island nazbieral v skupine viac bodov ako Portugalsko.

Príbeh Islandu pritom v mnohom pripomína začiatky Cristiana Ronalda: aj on sa dostal zo svojho malého ostrova (portugalskej Madeiry) do veľkého futbalu vďaka dlhodobej systematickej práci, vrátane nekonečných hodín vo fitness centrách a trpezlivej práci na sebe. Poukázal na to redaktor Guardianu Paul Doyle: „V skutočnosti je Island futbalovým národom, ktorý by Ronaldo určite obdivoval, keby nebol príliš zaneprázdnený obdivovaním samého seba..“

Portugal's Cristiano Ronaldo, left, falls after a tackle by Iceland's Aron Gunnarsson during the Euro 2016 Group F soccer match between Portugal and Iceland at the Geoffroy Guichard stadium in Saint-Etienne, France, Tuesday, June 14, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)
Portugal’s Cristiano Ronaldo, left, falls after a tackle by Iceland’s Aron Gunnarsson during the Euro 2016 Group F soccer match between Portugal and Iceland at the Geoffroy Guichard stadium in Saint-Etienne, France, Tuesday, June 14, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)

Hviezda Realu Madrid si na ihrisku vždy verí, no podobne ako v prípade Zlatana Ibrahimovića, jeho mužstvo naňho prenáša až príliš veľkú zodpovednosť. Pokiaľ je mužstvo príliš závislé na jednom vyčnievajúcom jednotlivcovi, väčšinou sa rýchlo dostane do taktických problémov v zápasoch so súpermi s vynikajúcou organizáciou hry.

V osemfinále narazí Portugalsko na Chorvátov, ktorí budú favoritmi: sú v lepšej forme a majú aj väčší počet svetových hráčov, a čo je najdôležitejšie: výborne fungujú ako tím. To o Portugalsku neplatí, v defenzíve sú neistí (tri góly od Maďarov) a v útoku až príliš závislí na Ronaldovi. Ak nepredvedie vynikajúci výkon, šance Portugalska na postup budú omnoho nižšie.

A ešte jeden pohľad na manekýnsku futbalovú hviezdu od novinára magazínu FourFourTwo Garyho Parkinsona. Ten vníma jeho úpadok ako dobré znamenie pre futbal: „Vyzerá to tak, že toto Euro zatiaľ sprevádza defenzívna organizácia, kreativita v zálohe a takmer totálny nedostatok poriadnych útočníkov. Možno sme, našťastie, v období smrti futbalového ega.“ Narážal zjavne na Ronalda a Ibrahimovića, ktorý tiež so Švédskom neuspel a končí v reprezentácii.

Ronaldo by sa v tejto fáze kariéry mohol inšpirovať správaním legendárneho Francúza Erica Cantonu, ktorý hral na jeho pozícii v Manchestri United ešte v 90. rokoch. Aj ten si bol vždy vedomý, že je mimoriadny hráč no v súkromí sa prejavoval skromne a nápomocne. Pomáhal mladým hráčom, z ktorých vyrástla úspešná generácia na čele s Davidom Beckhamom či Ryanom Giggsom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie