Denník N

Konečné výsledky: Briti šokovali svet aj trhy, odchádzajú z EÚ

Líder nacionalistickej strany UKIP Nigel Farage oslavoval „deň nezávislosti“. FOTO – TASR/AP
Líder nacionalistickej strany UKIP Nigel Farage oslavoval „deň nezávislosti“. FOTO – TASR/AP

Priebežne aktualizujeme. Stúpenci odchodu z EÚ vyhrali v referende v pomere 52 ku 48 percentám.

Británia ako prvý nezávislý štát vystúpi z Európskej únie.

Rozhodli tak britskí občania, ktorí vo štvrtok hlasovali v referende. Za odchod Británie z EÚ hlasovalo 51,9 percenta ľudí, teda 17 410 742 Britov. Proti brexitu hlasovalo 16 141 241.

Počítanie hlasov je ukončené.

Zdroj: cnn
Zdroj: cnn

Padajúca libra

Libra rekordne spadla na 30-ročné minimum na 1,37 dolárov za libru.

V deň referenda sa posilňovala (na 1,5), keď posledné prieskumy ukazovali, že Briti budú tesne voliť zotrvanie. Vo volebnú noc sa však ukázal opak, a britská mena spadla na najnižšiu hodnotu od roku 1985.

Referenda sa zúčastnilo 72 percent voličov. Baštou brexitu bolo severné Anglicko a Wales. Naopak, Škótsko, Severné Írsko či Londýn volili skôr zotrvanie v Únii.

Škóti volili v pomere 62 ku 38 v prospech zotrvania. Len niekoľko hodín po zverejnení výsledkov škótska premiérka Nicola Sturgeonová oznámila, že Škótsko začne chystať legislatívne kroky k usporiadaniu referenda o odtrhnutí sa od Británie.

„Je nepredstaviteľné,  aby britská vláda ďalšie referendum o nezávislosti zablokovala,“ myslí si premiérka, ktorá vyhlásila, že urobí všetko preto, aby Škótsko ostalo súčasťou EÚ.

To, že po odchode sa budú  lídri snažiť zopakovať referendum o odtrhnutie Škótska od Británie, hovorili mnohí pred referendom. „Harmonogram ďalšieho referenda bude diktovať, či a kedy začne Cameron vyjednávať odchod z Únie,“ povedal Alex Salmond, bývalý prvý minister Škótska, ktorý neúspešne bojoval za odtrhnutie v referende v roku 2014.

„Škótsko teraz bude skúšať získať nezávislosť. Cameronov odkaz bude rozpad dvoch únií. Ani jedno z toho sa nemuselo stať,“ napísala škótska spisovateľka, autorka kníh o Harrym Potterovi, J. K. Rowling.

Prekvapením je voľba Walesanov, ktorí dostávajú pomoc vo forme eurofondov.

Deň nezávislosti

Cameron pár hodín po brexite oznámil, že na jeseň opustí svoju funkciu s tým, že Británia potrebuje po rozhodnutí voličov o odchode z EÚ nové vedenie. O jeho nástupcovi rozhodne októbrová konferencia Konzervatívnej strany.

Cameron bojoval v kampani za zotrvanie krajiny v Únii, jeho výzvy však Briti nepočúvali. „Nemyslím, že by bolo správne, aby som bol kapitánom, ktorý povedie našu krajinu do jej ďalšieho cieľa,“ povedal novinárom Cameron. Zároveň poďakoval všetkým voličom za účasť v referende.

Ministerský predseda Britov uistil, že sa ich v najbližšom čase nedotknú žiadne zásadné zmeny, a vyhlásil, že budúce vzťahy s EÚ bude krajina ešte len riešiť.

Nigel Farage, šéf euroskeptickej a protiimigrantskej strany UKIP, vyhlásil v prejave 23. jún za „deň nezávislosti“

Aktivuje článok 50

Ako píše Guardian, referendum nie je podľa britských zákonov právne záväzné. Nie je však pravdepodobné, že by jeho výsledky britský premiér David Cameron ignoroval.

„Povedal, že bude rešpektovať názor Britov a jeho prácou ako premiéra je implementovať rozhodnutie, ktoré urobili,“ povedal v noci podľa BBC minister pre bývanie Brandon Lewis.

Obe strany kampane zdôrazňovali, že štvrtkové referendum je historická voľba. Na rozdiel od parlamentných volieb, ktoré sú každých päť rokov, je toto referendum iba raz za generáciu a ovplyvní život Britov na desaťročia. Strany lobovali do poslednej chvíle. Stúpenci hovorili, že odchod uškodí ekonomike, kampaň za brexit to hrala na imigrantov a stratu kontroly nad Britániou, ktorú pomaly preberal Brusel.

Británia môže po ňom použiť článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý hovorí o odchode členskej krajiny z Európskej únie. Britská vláda to môže urobiť na najbližšom samite v júni alebo až po pár mesiacoch. Británia by po jeho aktivovaní mala dva roky, aby dohodla podmienky odchodu. Ak to nestihnú, prestanú zmluvy s EÚ v Británii úplne platiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie