Denník N

Británia odchádza z Únie. Čo bude teraz nasledovať? (Brexit v skratke)

Britský premiér David Cameron. Foto – AP
Britský premiér David Cameron. Foto – AP

Základný prehľad o tom, aké kroky podnikne v najbližšom čase Británia.

Kedy presne Británia prestane byť členským štátom Únie?

To sa zatiaľ nevie. Článok 50 Lisabonskej zmluvy určuje lehotu dva roky, dovtedy sa Únia a štát, ktorý z nej chce vystúpiť, musia dohodnúť na podmienkach odchodu.

Je referendum záväzné?

Podľa britských zákonov referendum o európskych veciach záväzné nie je. Je však veľmi nepravdepodobné, že by premiér David Cameron ignoroval hlas ľudu.

Kedy Británia aktivuje článok 50?

To sa nevie. David Cameron to môže urobiť na samite v Bruseli 27. júna. Môže mu to však trvať aj niekoľko mesiacov, aby si predpripravil rokovania o odchode. Cameron však v piatok oznámil svoj zámer rezignovať z funkcie premiéra a pred novinármi naznačil, že sa tak stane až na jeseň, keď si konzervatívci zvolia jeho nástupcu.

Na čom sa Británia a EÚ budú musieť dohodnúť?  

Budú musieť od základov pretransformovať svoje doterajšie zmluvy a záväzky. Napríklad dohodu o pohybe občanov EÚ, ktorí žijú v Británii, zadefinovať ich status v spoločnosti či v sociálnom systéme. Odvíjajú sa od toho desiatky ďalších otázok. Niečo si Briti môžu vo vlastnom záujme ponechať, niečo nie.

Bude mať Británia po odchode prístup na jednotný trh EÚ?

To záleží od vyjednávaní s EÚ. Prístup k jednotnému trhu majú napríklad Nóri, sú členmi Európskeho hospodárskeho spoločenstva. Nóri však nemajú vplyv na zákony EÚ, musia ich len prijímať, vrátane voľného pohybu osôb. Voľná migrácia je pritom vec, ktorá najviac prekážala stúpencom brexitu. Briti si môžu vyjednať menej otvorený prístup k európskemu trhu, ako má Švajčiarsko, Kanada alebo Turecko.

Čo ak sa za dva roky nestihnú dohodnúť?

Ak to nestihnú do dvoch rokov (čo zástancovia zotrvania v Únii tvrdili v kampani), Británia by vystúpila z Únie natvrdo. Zákony EÚ by prestali v Británii platiť, nič by si nemohli ponechať. Predĺženie lehoty je z právneho hľadiska možné, muselo by ho však schváliť všetkých 27 štátov. Táto možnosť sa ukazuje ako málo pravdepodobná, keďže sa od Únie neočakáva, aby Británii po rozhodnutí odísť vychádzala v ústrety.

Môžu si to Briti na poslednú chvíľu rozmyslieť?

Článok 50 Lisabonskej zmluvy nehovorí nič o možnosti, že by krajina mohla po oznámení svojho rozhodnutia odísť z Únie prerušiť rokovania, prípadne ich úplne odvolať.  Je však nepravdepodobné, že by tak Británia urobila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie