Denník N

Prokurátor, ktorý vyšetruje Rybaniča, bol podľa Lipšica prepojený na Bašternáka

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 13:20. – Opozícia zverejnila, že obaja prokurátori, ktorí vyšetrujú asistenta poslanca SaS za zverejnenie informácií o účtoch Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, majú byt v komplexe bytov na Tupého ulici, ktorý postavil Ladislav Bašternák. Otec jedného z nich mal k bytu aj záložné právo.

Prokurátor Bystrík Palovič, ktorý dával príkaz na domovú prehliadku asistenta poslanca SaS Filipa Rybaniča a mal mu hroziť väzbou, má byt v komplexe, ktorý v Bratislave na Tupého ulici postavil podnikateľ Ladislav Bašternák. Palovič pracuje ako prokurátor na Okresnej prokuratúre Bratislava V.

Z dokumentov, ktorými disponuje Daniel Lipšic, vyplýva, že s Bašternákom bol v nejakom obchodnom vzťahu aj Palovičov otec, ktorý sa volá rovnako a pracuje ako prokurátor na Okresnej prokuratúre Bratislava I.

V prospech Bystríka Paloviča staršieho bolo 11. februára 2009 zriadené záložné právo na byt, ktorý v tom čase vlastnil Ladislav Bašternák. Toto záložné právo bolo zriadené minimálne rok – do 15. 12. 2010, keď vzniklo záložné právo na ten istý byt v prospech Denisy D. Vyplýva to z knihy vlastníkov, ktorá je na katastri, ale nie je bežne verejne prístupná.

lv2

V prospech Bystríka Paloviča staršieho bolo 21. augusta 2007 zriadené záložné právo aj na ďalšiu nehnuteľnosť v komplexe na Tupého, ktorú vlastnil Bašternák. V roku 2010 bolo zriadené záložné právo na ten istý byt v prospech právnika Romana Ožvolda, ktorého zastrelili.

lv1

V komplexe na Tupého ulici, ktorý postavil Bašternák, býva podľa Lipšica aj nový dozorový prokurátor prípadu z krajskej prokuratúry Bratislava Vladimír Pravda. Vchod do časti komplexu, v ktorom býva Palovič, sa volá Na zlatej nohe.

Palovič mladší v majetkovom priznaní uviedol, že vlastní tri byty – ten na Tupého kupoval pravdepodobne na úver, je na ňom ťarcha v prospech VÚB.

Video: Prokurátor, ktorý rieši únik z Kaliňákovho účtu, býva u Bašternáka
autorka: Martina Pažitková

Samotné vlastníctvo bytu na Tupého ulici nemusí znamenať nič podozrivé, byty tam vlastní napríklad aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta alebo poslankyňa Mosta-Híd Edita Pfundtner. Byt kúpila v roku 2006, nahovorila ju na to kolegyňa, ktorej sa tam dobre bývalo. Pfundtner hovorí, že zmluvu podpisovala so zástupcom realitnej kancelárie a Bašternáka vôbec nevidela ani nepoznala. „Nie som si ani istá, či bol viditeľný v orgánoch spoločnosti, ktorá to stavala.“ Pfundtner býva v rovnakom vchode ako podpredseda parlamentu Martin Glváč aj Šanta. Paloviča nepozná, býva v inom vchode.

„Mne sa dokonca pozdával ako projekt aj Five Stars Residence, ale potom ma odhovorilo, že tam boli vysoké ceny a vysoké stropy. Som rada, že som to nekúpila,“ povedala Pfundtner. Byt kúpila za trhovú cenu. S bytmi vo Five Stars Residence Bašternák kšeftoval tak, že ho teraz podozrievajú z daňového podvodu.

Záložné právo v prospech Paloviča staršieho je podozrivejšie.

Komplex na Tupého v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Komplex na Tupého v Bratislave, kde bývajú aj Martin Glváč či Edita Pfundtner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Možným konfliktom záujmov sa už zaoberá generálna prokuratúra. „Poslanec Národnej rady Daniel Lipšic o tom dopredu informoval generálneho prokurátora, čo považuje Jaromír Čižnár za korektné. Generálny prokurátor o týchto skutočnostiach nevedel a ihneď uložil vedúcej oddelenia OKO (organizačno-kontrolné oddelenie), aby v spolupráci s krajskou prokurátorkou v Bratislave zabezpečila vyjadrenie dotknutých prokurátorov k zisteným skutočnostiam.“ Prokurátori sa vyjadria až v pondelok.

Ak je prokurátor zaujatý, je zo zákona povinný sa v každej trestnej veci namietnuť. Opozícia nevie, aké môže mať záložné právo v prospech Paloviča staršieho vysvetlenie, okrem toho, že ide o podozrenie z trestného činu. Predpokladajú, že Palovič dal na papieri Bašternákovi pôžičku, ktorú mu on spláca. Z dokumentov nie je možné vzťah podrobnejšie vysvetliť, pokiaľ sa k tomu nevyjadrí Palovič.

Prokuratúra by mala skúmať aj nadobúdacie ceny bytov Paloviča mladšieho, či išlo o trhové ceny.

Na zvončeku tohto domu na Tupého je aj meno Bašternák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Na zvončeku tohto domu na Tupého je aj meno Bašternák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Asistenta Jozefa Rajtára zatkli pred dvoma týždňami potom, čo si pozrel účty Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka a informácie odovzdal médiám. Palovič mladší sa mal Rybaničovi vyhrážať väzbou, ak nebude spolupracovať s políciou.

Palovič starší je známy aj tým, že dozoroval kauzu dnešného poslanca OĽaNO-Nova Gábora Grendela, kde ho krátko pred voľbami, v ktorých kandidoval za starostu bratislavského Starého Mesta, obvinili z trestného činu – vraj chybne evidoval svoje auto. Po voľbách bolo stíhanie zastavené.

Lipšic varoval, že ak si podozriví majú vyberať prokurátorov, ktorí budú dozorovať veci, ktoré sa ich týkajú, smerujeme k mafiánskemu štátu.

Opozícia podáva o druhej popoludní návrh na mimoriadnu schôdzu o odvolaní Roberta Kaliňáka. Termín schôdze zatiaľ nie je známy. V pondelok sa uskutoční aj ďalší protest, ktorý sa začne na Námestí SNP a potom sa pôjde pochodovať pred Bonaparte. Na proteste by mali vystúpiť aj herci alebo speváci.

Správu budeme aktualizovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie