Denník N

V Bratislave bude pochod za pachom krvi

Títo ešte nevraždili. Zatiaľ to robia len po internete. Nezdá sa však, že by s tým mali väčší problém aj v reálnom svete.

Autor je bývalý pracovník ÚPN

Keď si prezriete facebookové profily organizátorov chystaného sobotňajšieho pochodu „proti diktátu Bruselu“, môžete nadobudnúť dojem, že sa chystajú na povstanie. Burcujúce reči, reči o úžasnej pripravenosti. Je pravdepodobné, že ich tam bude viac ako ľudí pod oknami Ficovho bytu. Áno, aj vďaka Ficovmu zavádzaniu kastovného právneho štátu, vďaka Robertom a im podobným pretláčateľom hodnotovej prázdnoty, ich tam bude o niečo viac.

Možno je to len prílišný pesimizmus, ale pečať tej prázdnoty je v tejto krajine hlboko otlačená. Akoby fungovala len na zotrvačnosť. Len sa tak prevaľuje. Respektíve, momentálne si ju prevaľujú kučeraví a im podobní. Hodnotovú prázdnotu a „sociálny blahobyt“ využívajú noví národní buditelia, ochrancovia vlasti, noví najväčší Slováci. Fico už pomaly dosluhuje a zodpovednosť za krajinu preňho nikdy nič neznamenala. Hlavne využiť, nasosať, koľko sa len dá.

Aj oni majú svoje hlavy

Lenže nie je to len o nezodpovednosti Fica a o „jeho ľuďoch“. Áno, robia všetko pre to, aby Kotlebovi a jeho kamarátom, súčasným či bývalým, stojacim ešte viac napravo, kumuloval percentá. No to celé nie je iba o Ficovej hlave. Aj oni, organizátori pochodu, a mnohí účastníci majú svoje hlavy. A to čo je v nich, je hnus. Pach, čo sa z nich šíri, priťahuje mnohých. Priama akcia.

V nedávnom rozhovore povedal Pavel Kohout, český dramatik a spisovateľ, že ho znepokojuje, keď vidí, že časť jeho spoluobčanov už zas podlieha vábeniu radikálov a reaguje na píšťaly večných potkaniarov podnecujúcich nenávisť. „Civilizácia má tenkú kožu a keď cítiť vo vzduchu krv, prichádza hviezdna hodina vrahov.“ Povedal aj to, že je mimoriadne jednoduché prísť o slobodu a demokraciu. „Dvakrát za život som zažil, že zahynula skoro v priebehu jednej noci.“

Vôbec to nie sú silné slová. Ešte nikoho nezabili, ale hlásia sa k tomu. Hlásia sa k násiliu. Len hluchý a slepý si nevie predstaviť, čo znamenujú ich riešenia. Ani nemusíte čítať blogy pána Benčíka. Stačí to video s poslancom Mazurekom z minulého roka. Vyzeral ako Kerčak z románu o Tarzanovi. Názorne nám predviedol, aký tenký je u vybraných jedincov civilizačný nános.

Čo sú ich riešenia

Jeden múdry muž napísal: „Kto čo len literárne propaguje agresívny šovinizmus, alebo hlása teórie, ktoré implikujú genocídu, sám nevykonáva tieto zločiny, ale fakticky ich vyvoláva. Tieto teórie nie sú len neškodný flatus vocis, ale sú to pramene zhubných hnutí.“ Už letmý pohľad na ich dnes už menej otvorené facebookové profily ukazuje, po čom to volajú. Čo sú ich riešenia.

Filip Müller, slovenský Žid a člen sonderkomanda, za ktorého „najväčší a jediný“ prezident zaplatil v ríšskych markách, hovorí o ich riešeniach v doslove k denníku osvienčimského veliteľa Hössa, toto: „Najhroznejšie zo všetkého boli scény, ktoré sa naskytli, keď sa otvorili dvere plynových komôr. Tí ľudia tam stáli natlačení na seba, ako skamenení. Ako vypadávali von! … Plyn hodený dnu pôsobil tak, že stúpal zdola nahor. V tom okamihu tam vypukol, keď… keď zhasli svetlá, oni tam hneď vypli svetlá, bola tam tma nikto nič nevidel a tí silnejší sa začali drať hore, pretože inštinktívne cítili, že čím vyššie sa dostanú, tým viac získajú vzduchu. Tak­že tam nastal boj. Preto deti, slabší a starší ľudia potom ležali naspodku. Najsilnejší hore. Keď sa otvorili dvere, tak tí ľudia vypadávali von. Pričom vypadávali ako kusy kameňov, ako balvany, keď sa sypú z nákladných áut, ako nejaká príťaž.“

Áno, aj títo o nej hovoria. O príťaži. Dnes sú to „paraziti“ zajtra kto? To totiž nemá konca. To je alfa a omega každej totality. Títo ešte nevraždili. Zatiaľ teda len po internetoch. Nezdá sa, že by s tým však mali väčší problém. Veď po tom neustále volajú. Chcelo by to napísať, že pochodovať v sobotu znamená pochodovať s vrahmi, ale bolo by to patetické. Zatiaľ sa len pochoduje. Otázka znie kam. Lenže to bude mnohým v dave celkom jedno. Potkaniari v ich čele to však vedia veľmi dobre. Žene vás čert, zas jdete jako ovce.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie