Denník N

Nenechajte sa rozptýliť, Kaliňák a spol. stále rozoberajú štát. Ten náš

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Výhovorka, ktorá umožňuje držať napriek Kaliňákovej megakauze pokope túto vládu, je to, že všetko bude nestranne a objektívne vyšetrené. Lenže deje sa opak.

Vyzerá to, že dnes sme zas o krok bližšie k rozkladu štátu. A nie, nehovoríme tu o Únii alebo Spojenom kráľovstve. Ale o Slovensku. Ak majú prokurátori, ktorí sa motajú okolo najväčšej súčasnej politickej kauzy, byty od Ladislava Bašternáka plus mali záložné práva k ďalším, tak sa ťažko ubrániť dojmu, že krajinu riadi skupina, ktorá ovláda všetko – nielen ministerstvo vnútra, finančnú správu a políciu, ale aj prokuratúru. Nie sprostredkovane cez spolužiakov, ale priamo.

Kto teda dúfal, že typ spojenectva, aký predviedol Dobroslav Trnka s Mariánom Kočnerom pri kauze Glance House, sa už nemôže zopakovať, má smolu.

Netrápme sa teraz veľmi právnymi analýzami. Trestný poriadok jasne hovorí, že z úkonov trestného konania má byť vylúčený prokurátor, „u ktorého možno mať pochybnosť o nezaujatosti pre jeho pomer k prejednávanej veci alebo k osobám, ktorých sa úkon priamo týka“.

Ak prokurátorovi pristane na stole prípad, ktorý odhalil prevody medzi Robertom Kaliňákom a firmou B. A. Haus, kde získal podiel od Bašternáka, pričom tento prokurátor je zamotaný v pavučine vzťahov s Bašternákom, tak o nezaujatosti nemožno mať žiadne pochybnosti. Nezaujatosť je v podstate vylúčená. No keď nikto nezakročil proti vyšetrovateľke, ktorá bezdôvodne nevyšetrovala prvotné podozrenia z daňových podvodov, prečo by sa malo niečo diať teraz, však?

Jediná výhovorka, ktorá poslancom koalície umožňuje držať napriek Kaliňákovej megakauze pokope túto vládu (okrem predsedníctva a extrémizmu), je to, že všetko bude nestranne a objektívne vyšetrené. Lenže deje sa opak – aj umiernený a racionálny človek musí mať čoraz väčší pocit, že všade okolo je chobotnica, ktorá dokáže vybaviť všetko: od dopravnej pokuty (lebo veď „náš človek“) cez stopenie vyšetrovania vratiek DPH (lebo veď „doba kešu“) až po odpratanie nepohodlných odporcov.

Opäť sa dá len zopakovať to, čo bolo povedané už stokrát – koalícia musí spraviť koniec tomuto šialenstvu, keď sú minister vnútra a jeho priami podriadení podozriví zo všetkého od zneužívania právomocí až po pranie špinavých peňazí a čaká sa od nich, že sa samovyšetria. A zároveň sa musí prestať hrať, že nejaká kozmetická „systémová“ zmena niečo zachráni – aj keby sa napríklad policajná inšpekcia presunula na prokuratúru, zjavne to nebude veľa znamenať.

Smer mohol ráno dúfať, že brexit prekryje Kaliňákovu kauzu. Nedarí sa. A britské referendum len pripomína, že dôvera v inštitúcie, systém a štáty sa dokáže zosypať aj pod ťarchou oveľa menších previnení, než tu predvádzajú oni.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie