Denník N

Viac ako referendum chcú slovenskí politici zmeniť Európsku úniu

Fico na jednom zo samitov EÚ. Foto – TASR
Fico na jednom zo samitov EÚ. Foto – TASR

Aktualizované o 22:00 – Aj slovenskí euroskeptici chcú zmeny v EÚ, nie však nasledovanie britského prípadu. Odchod z Únie na Slovensku nemá podporu politikov ani obyvateľov. Výnimkou sú kotlebovci.

Len jedno referendum v histórii Slovenska bolo platné a všetky ostatné sa ani zďaleka nepriblížili tomu, aby prekročili potrebnú nadpolovičnú účasť voličov. Bolo práve o našom vstupe do Európskej únie a v roku 2003 sa za vyslovilo viac ako 92 percent zúčastnených pri tesne nadpolovičnej účasti a podpore všetkých hlavných politických strán.

Britské referendum prišlo v referende s presne opačnou myšlienkou – členská krajina dala hlasovať o vystúpení a občania povedali áno. Nájdu sa na Slovensku po trinástich rokoch euroskeptici, ktorí začnú zbierať podpisy pod referendum o našom vystúpení?

Zatiaľ sa hlási len ĽSNS Mariana Kotlebu. Najsilnejšie strany sa zaoberajú najmä tým, čo teraz bude s Európskou úniou, a verejnosti posielajú odkazy o potrebe zmien v jej fungovaní.  

„Európska únia, myšlienka európskej integrácie, utrpela úraz, má ranu a v EÚ sa teraz všetci musíme podstatne viac snažiť, aby sme boli v budúcnosti v lepšej kondícii. Pretože aj pre Slovensko je EÚ záruka slobodného rozvoja, solidarity, prosperity a bezpečnosti,“ reagoval prezident Andrej Kiska.

Fico chce tlačiť na zmeny

„Je to realita, na ktorú bude musieť zostávajúcich 27 krajín EÚ veľmi rýchlo zareagovať. Považoval by som za veľkú chybu, ak by reakcia zostávajúcich 27 krajín bola taká, aká bola doterajšia politika EÚ. Uvedomme si, že obrovská časť ľudí v Európe odmieta migračnú politiku EÚ, je veľká nespokojnosť s hodpodárskou politikou Únie,“ komentoval výsledky premiér Robert Fico.

Preto podľa neho záleží iba na zostávajúcich členoch Únie, či nájdu dosť síl, aby povedali, že zásadné politiky EÚ musia prejsť zásadnými zmenami. Slovensko preberie predsedníctvo v Únii na budúci piatok.

Kotleba zostal sám

Jedinou parlamentnou stranou, ktorá momentálne hovorí o odchode z Únie, je Kotlebova strana. Kotleba ohlásil, že začnú zbierať podpisy na referendum.

„ĽS Naše Slovensko bude intenzívne pracovať na tom, aby aj Slovenská republika čo najskôr nasledovala britský príklad a vystúpila z Európskej únie – z tohto novodobého žalára národov skôr, ako bude neskoro!“ napísal podpredseda strany Milan Uhrík.

V tejto chvíli by podľa čerstvého prieskumu agentúry Focus v takomto referende hlasovalo za zotrvanie v EÚ 62 percent ľudí a len necelá štvrtina by bola za odchod z EÚ.

Nie sme na tom dobre, priznal Jean-Claude Juncker počas prejavu o stave Európskej únie. Foto - TASR/AP
Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto – TASR/AP

Zaujímavé bolo video šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára. Ten Britom k výsledku referenda zagratuloval, aj on sa však už potom vyslovil za reformu Únie, nie za odchod Slovenska z nej.

„Slovensko by sa malo usilovať o reformu EÚ a potom nevidím žiadne dôvody z nej vystupovať,“ hovorí podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Myslí si, že by sme mali zastaviť všetky zbytočné centralizačné procesy a štáty by si mali nanovo dohodnúť, ako majú ďalej fungovať.

SNS: kritika Bruselu

Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko povedal, že Slovensko sa musí z britského referenda poučiť a zobrať si za svoje, že máme historickú šancu.

Andrej Danko. foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo tou šancou myslí, nie je úplne zrejmé, pretože v ďalších vetách okrem pre SNS bežnej kritiky bruselských úradníkov odtrhnutých od reality a europoslancov, ktorí zabúdajú, ako žijú ich občania, hovoril aj o výhodách EÚ.

„Najmä pre východné štáty je dôležitý schengen a možnosť pracovať na európskom trhu. Musíme prehĺbiť to, čo nám pomáha v našom žití,“ povedal šéf parlamentu.

„Nebudeme meniť politiku. SNS deklarovala, v ktorých oblastiach má výhrady k fungovaniu EÚ – je to najmä prílišná regulácia a zasahovanie do kompetencií národných štátov,“ hovorí aj podpredseda SNS Jaroslav Paška. Bývalý europoslanec si myslí, že aktivity Bruselu stavajú ľudí proti EÚ a je zrejmé, že sa to musí zmeniť. „Výsledok britského referenda je zásadným zlyhaním súčasného vedenia EÚ, či už predsedu Európskeho parlamentu, predsedu Európskej rady aj Európskej komisie, ako aj niektorých politikov, najmä pani Merkelovej, ktorí doslova vyhnali Britániu z EÚ.“

Most-Híd: netrestajme Britov

Šéf zahraničného výboru Mosta-Híd František Šebej hovorí, že výsledok referenda neovplyvní politicky jeho stranu, ktorá bola vždy proeurópska a proatlantická. „Naopak, pre nás bude dôležité, aby Únia urobila všetko pre to, aby zabránila ďalšej dezintegrácii. Únia by sa rozhodne nemala Britom mstiť, alebo ich za toto rozhodnutie trestať. V Británii je polovica obyvateľov, ktorí nechceli odísť z EÚ, a tým treba podať ruku.“

„Politiku SaS to určite neovplyvní,“ reagoval predseda strany a eurposlanec Richard Sulík. „Teraz budú všetci okolo toho filozofovať – zľava, sprava –, ale ono sa to upokojí. Svet sa včerajším referendom nezrútil.“ Častý kritik Bruselu si želá, aby hlasovanie ovplyvnilo politiku Únie. „Treba robiť reformy v tom duchu, že treba vracať kompetencie členským krajinám. Únia nemusí rozhodovať o všetkom, nemusí rozhodovať, koľko litrov má mať WC nádržka.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie