Denník N

Bude sa po brexite pracovať v Británii ťažšie? (možné scenáre)

Ilustračné foto - Tasr/Ap
Ilustračné foto – Tasr/Ap

Pracovníci z cudziny tvoria dôležitú časť britskej ekonomiky. Ak v krajine nedôjde k veľkej recesii, zrejme nebude mať záujem im robiť problémy.

V Británii žije vyše 80-tisíc ľudí zo Slovenska, väčšina z nich v tejto krajine aj pracuje. Čo môžu po referende, ktoré potvrdilo vystúpenie Británie z Únie, očakávať ľudia zo Slovenska, ktorí v Británii pracujú, alebo v nej plánujú pracovať? 

1. Nič sa nezmení

Británia bude v najbližšom období rokovať o tom, ako sa zmenia podmienky pracovného trhu. Nakoniec však môžu byť veľmi podobné tým, ktoré platia dnes.

Najbližšie dva roky bude prechodné obdobie, počas ktorého sa aj upresní, aký vzťah s Úniou bude Británia mať. Z krátkodobého hľadiska sa tak pre Slovákov, ktorí tam pracujú, nemusí nič zmeniť.

„V súčasnosti tvoria pracovníci z cudziny dôležitú časť britskej ekonomiky, pracovný trh je hladný po nových silách. Ak nepríde ku katastrofálnej recesii, nebude veľký záujem robiť existujúcim zamestnancom akékoľvek problémy, nech už prebehne akýkoľvek scenár,“ hovorí analytik INESS Martin Vlachynský.

Na druhej strane dva roky prechodného obdobia, kedy sa budú nové zmluvy dohovárať, môžu znamenať neistotu. A to nielen pre zamestnancov, ale aj firmy.

Zamestnanci sa totiž po brexite môžu  rozhodnúť, že sa vrátia do svojej domovskej krajiny. Firmy zas môžu opatrnejšie prijímať nových zamestnancov zo zahraničia.

Otázkou je aj to, ako odchod poznačí ekonomiku. Už teraz prudko padá libra, po výsledkoch referenda sa dostala na 30-ročné minimum.

„Určite to ovplyvní pracovný trh v Británii, kde predbežné odhady hovoria aj o stratách pol milióna pracovných miest,“ hovorí Ivana Molnárová z pracovného portálu Profesia.

To by mohlo znamenať, že sa viac Slovákov vráti. „Slovenskí zamestnávatelia aktuálne riešia otázku nedostatočného množstva kvalifikovanej sily, preto toto rozhodnutie môže priniesť aj mierne optimistickú situáciu pre slovenský pracovný trh, kedy môže dôjsť aj k návratu Slovákov pracujúcich v Británii,“ hovorí  Molnárová.

2. Ostane v spoločnom trhu

Británia sa aj po vystúpení z Únie môže zapojiť do spoločného trhu. „To by takmer určite obnášalo aj nejakú podmienku na voľný pohyb osôb, ako má Nórsko cez EHP, alebo Švajčiarsko cez bilaterálnu zmluvu,“ hovorí Vlachynský.

Môže to však spôsobiť, že pri príchode na britský trh práce, cudzinci z Únie zažijú väčšiu byrokraciu ako doteraz. „Je pravdepodobné, že táto zmena prinesie viac obmedzení, reštrikcií medzi krajinami, vrátane obmedzenia pracovných povolení pre kvalifikovaných pracovníkov, ktorých je, ako vieme, nedostatok,“ hovorí Sergio Duarte, Country Manager z Adecco.

Na druhej strane sa však môžu dohody uzatvoriť tak, že stále bude táto byrokracia menšia ako je pre cudzincov z nečlenských krajín Únie.

„O čosi viac byrokracie, ako máme teraz, ale menej ako pre klasických imigrantov. Prípadne by sa na nich mohli vzťahovať iné pravidlá,“ naznačil potenciálne dopady brexitu prezident HR Aliancie a šéf personálnej agentúry McRoy Luboš Sirota.

O akej byrokracii by mohla byť do budúcna reč? „Môžeme vychádzať z toho, čo treba na pracovné povolenie, napríklad musíte vedieť preukázať, kde budete bývať,“ povedal Sirota.

3. Británia ako Austrália?

Británia môže po novom v budúcnosti fungovať aj v režime „tretej krajiny“ podľa pravidiel WTO. To znamená, že by si pravidlá migračnej politiky určovala sama.

„V tom prípade pravdepodobne predstaví nejaký bodovací systém ako má Austrália. Zamestnanci z cudziny budú prijímaní prioritne podľa schopností,“ hovorí Vlachynský.

Analytička NextFinance Markéta Šichtařová naznačila, že zmeny po britskom referende sa môžu prejaviť aj v špeciálnych pracovných povoleniach. „Bude ich možné dostať len pre niektoré profesie. Pracovné povolenie sa bude dať získať iba na veľmi obmedzenú dobu,“ vymenúva Šichtařová alternatívy, ako môže brexit z pohľadu pracovného trhu skončiť.

Sama však považuje za najpravdepodobnejšiu alternatívu to, že v Británii budú môcť ľudia z Únie naďalej pracovať bez zásadnejších problémov, no nebudú môcť získať napríklad sociálne dávky. Predpokladá, že odpor voči migrantom v tejto krajine spočíval skôr v neochote vyplácať tieto dávky.

Na druhej strane však platí, že niektoré profesie nie sú ochotní Briti robiť, preto budú pracovnú silu zo zahraničia potrebovať. Platí to napríklad o prácu obsluhy v reštauráciách či o umývanie áut.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Veľká Británia a brexit

Ekonomika

Teraz najčítanejšie