Denník N

Lisabonská zmluva a článok 50: symbol brexitu aj tromf, ktorý majú v rukách Briti

Ilustračné foto - Tasr/Ap
Ilustračné foto – Tasr/Ap

Pred rokmi nikto nepredpokladal, že nejaká krajina z Únie vystúpi. Neverili tomu, ani keď sa do Lisabonskej zmluvy zahrnul článok 50.

Keď európski lídri členských štátov podpisovali v roku 2007 Lisabonskú zmluvu, bolo to prvýkrát, čo Únia do svojich zmlúv zahrnula článok, ktorý by definoval vystúpenie členskej krajiny z EÚ.

Za uplynulých deväť rokov sa v Únii všeličo zmenilo a z nikým nepovšimnutého článku 50 sa stal akýsi neslávny symbol britského odchodu z Únie.

„Pri vytváraní Lisabonskej zmluvy nikto nerátal s tým, že by tento článok niekto skutočne raz použil, išlo o to, aby sa skomplikoval krajinám proces ich odchodu z Únie,“ povedal pre Independent Chris Bickerton z Cambridgeskej univerzity.

Má to háčik

Článok 50 má slabinu, ktorá môže v dnešnej situácii zohrať dôležitú úlohu. 

Článok jasne stanovuje, dokedy sa Británia a EÚ budú musieť dohodnúť na podmienkach odchodu, a to do dvoch rokov. Nedefinuje však, dokedy musí krajina oficiálne oznámiť Únii svoj odchod a článok aktivovať, keď o ňom občania predtým rozhodli v referende.

Británia preto bude chcieť získať čas, aby mohla s krajinami rokovať o budúcom odchode či voľnom pohybe. Keď článok aktivuje, už nebude cesty späť. Zástancovia kampane za zotrvanie už dávnejšie tvrdili, že dva roky by zďaleka nestačili a Británia by sa dostala pod veľký tlak.

Článok 50 mnohí právnici označujú za nedokonalý – má svoje nedostatky a niektoré veci definuje nejednoznačne alebo vôbec. Navyše sa týka skôr rokovaní o rozdelení sa, ktoré ukončia zodpovednosť a povinnosti vyplývajúce z členstva v Únii. Budúce obchodné podmienky by sa dohodli prostredníctvom inej, druhej dohody. Dohodnúť sa na obchodných dohodách je podľa Financial Times oveľa zložitejšie.

Práve preto sa mnohí obávajú, že môžu prísť dni, týždne či dokonca mesiace politickej neistoty, kým článok 50 aktivuje.

„Je dôležité podotknúť, ako to už premiér povedal, že sa v najbližšom čase nič nezmení, okrem toho, že sa začne pracovať na nadnárodnom systéme. Tak ako povedal premiér, nie je potreba aktivovať článok 50,“ povedal líder kampane za odchod Boris Johnson.

David Cameron v piatok naznačil, že tak Británia urobí až pod vedením nového premiéra, ktorý sa funkcie ujme na jeseň. Jeho nástupcu si na konferencii vyberú konzervatívci v októbri.

Ľutujeme, ale rešpektujeme to

Európska únia vyzvala Britániu, aby svoj odchod oznámila oficiálnou cestou čo najskôr, inak bude zbytočne predlžovať neistotu. V spoločnom prehlásení to uviedli zástupcovia inštitúcii EÚ a holandského predsedníctva.

„V slobodnej a demokratickej procedúre britskí občania vyjadrili svoje prianie opustiť Európsku úniu. Ľutujeme toto rozhodnutie, ale rešpektujeme ho,“ píše sa vo vyhlásení. Únia je pripravená „okamžite začať rokovania týkajúce sa podmienok vystúpenia Spojeného kráľovstva z Únie“.

Odhady, ako dlho bude trvať, kým Británia definitívne vystúpi, sa rôznia – niektorí hovoria, že dva roky (pre iných je to zas obdobie, za ktoré nemajú šancu to stihnúť), a niektorí aj päť rokov, predseda Európskej rady Donald Tusk v januári dokonca hovoril až o siedmich rokoch, počas ktorých Británia bude musieť ratifikovať svoj nový status, aj keby sa rokovania stihli ukončiť do dvoch rokov.

„EÚ nemôže byť rukojemníkom Británie pre súboj toryovcov o post premiéra. Potrebujeme aktiváciu článku 50 teraz,“ povedal šéf európskych liberálov Guy Verhofstadt.

Bezprostredným výsledkom referenda je okrem iného aj to, že dohodnuté obmedzenia prístupu k niektorým sociálnym dávkam pre migrantov z iných štátov EÚ nebudú schválené a nezačnú platiť. Tieto výnimky si Británia chcela v Únii špeciálne vybojovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie