Denník N

Hovorí sa, že bez Viktora Orbána by bol maďarský futbal mŕtvy

Maďarská reprezentácia. foto - TASR/AP
Maďarská reprezentácia. foto – TASR/AP

Maďarom trvalo veľmi dlho, kým sa dostali z krízy – na ME sa predstavili po 44 rokoch a hneď prekvapujúco vyhrali skupinu. Podľa niektorých názorov by to nikdy nebolo možné bez veľkého záujmu premiéra.

Už samotný postup na Euro bol pre Maďarov fantastickým úspechom a „malým zázrakom“, ako sa vyjadrili viacerí hráči. Aj keď sa s Maďarmi na šampionáte veľmi nepočítalo, dokázali bez väčších problémov vyhrať svoju skupinu – najskôr porazili rivala z Rakúska, potom remizovali s Islandom a nakoniec odohrali vyrovnanú partiu s Portugalskom, ktoré tak skončilo až tretie. Skvelé výsledky určite veľmi potešili najmocnejšieho muža krajiny Viktora Orbána, ktorý sa o futbal intenzívne zaujíma.

Orbán kedysi hral futbal poloprofesionálne vo svojej dedinke Felcsút a o hru sa intenzívne zaujíma aj po nástupe k moci. Nedávno dal zo štátnych peňazí vybudovať vo Felcsúte Akadémiu Ferenca Puskása, pomenovanú podľa najlepšieho futbalistu maďarskej histórie. Mala poskytnúť kvalitné podmienky pre výchovu talentov. Klubu nechal postaviť takmer 4-tisícový štadión (hneď vedľa svojho vidieckeho domu), aj keď má dedina iba okolo 1600 obyvateľov.

Premiér vyhlásil, že akadémia patrí medzi desať najlepších na kontinente. Publicista Tomasz Mortimer sa však následne odvolal na iný prieskum, v ktorom je Puskásova akadémia až deviata spomedzi dvanástich hodnotených v Maďarsku.

Väzby na Fidesz

Ambiciózny projekt má viacero ďalších slabín. Štadión bol naposledy vypredaný pri jeho otvorení, a aj keď fanúšikom zo siedmich blízkych dedín a miest ponúkajú na zápasy autobusy zadarmo, tribúny bývajú prázdne. Orbán reagoval: „Naozaj nezáleží na tom, koľko divákov máme. Máme akadémiu.“

Lenže ani tej akadémii sa akosi nedarí. Jej tím hral ešte v minulej sezóne v prvej lige, no keďže výsledky boli zlé, Orbán povedal, že „zostup by nebol hodný dedičstva Ferenca Puskása“. Keď vypadnutiu nezabránil, vyhlásil: „Dôležitý nie je výkon, ale naučiť študentov hrať futbal.“

Mortimer napísal, že od nástupu Orbána v roku 2010 maďarský futbal veľmi rýchlo napredoval. Skoro každý prvoligový klub má väzbu na Fidesz: predseda Ferencvárosu je riaditeľom strany, Debrecín, Videoton a Haladás vlastnia blízki priatelia Orbána, MTK Budapešť riadi jeden zo zakladajúcich členov strany a všetkým Orbánova vláda aspoň čiastočne prispela na nové štadióny.

Funkcionár Honvédu Budapešť George Hemingway povedal: „Ako dôležitý je Viktor Orbán? Maďarský futbal by bol bez neho mŕtvy.“

Trénerské zmeny

Ešte pred dvoma rokmi nevyzerali postupové šance Maďarska na Euro veľmi reálne, prehrali hneď v prvom zápase doma so Severným Írskom a futbalový zväz (MLSz) vyhodil vtedajšieho trénera Attilu Pintéra.

Na jeho miesto dosadili niekdajšieho defenzívneho stredopoliara Pála Dárdaia, ktorý sa popri maďarskej reprezentácii venoval aj vedeniu bundesligovej Herthy Berlín. Pod jeho vedením sa hra tímu zlepšila, no potom dostal ultimátum od nemeckého zamestnávateľa. Musel si vybrať iba jeden angažmán a uprednostnil nemeckú ligu.

MLSz preto v lete, po odohraní šiestich kvalifikačných duelov a s dobrou šancou na postup, hľadala už tretieho trénera. Rozhodla sa pre nemeckého kouča Bernda Storcka, niekdajšieho asistenta v Borussii Dortmund či kormidelníka Kazachstanu. Pod jeho vedením sa Maďarsko prezentovalo agresívnejším futbalom so zameraním na protiútoky a dlhé lopty na vysokého útočníka vpredu v rozostavení 4-2-3-1 či 4-3-3.

Maďari nemajú žiadne hviezdy, ich kapitán Balázs Dzsudzsák hrajúci na ľavej strane zálohy strávil nevydarenú sezónu v tureckom Bursaspore a Zoltán Gera, kedysi opora Fulhamu v Premier League, má už 37 rokov. Ich najväčšou prednosťou bol tímový duch a sila kolektívu.

Dlho to vyzeralo tak, že Maďarsko sa na turnaj dostane ako najlepší z tímov na treťom mieste, no napokon ho na poslednú chvíľu predbehlo Turecko. Storck vyhlásil: „Pre mňa je malým zázrakom, že sme v baráži.“

V novembrovom dvojzápase sa im napokon podarilo vyradiť Nórov. Storck dal v prvom dueli prekvapujúco dôveru 21-ročnému debutantovi Lászlóvi Kleinheislerovi, ten sa mu odvďačil víťazným gólom a v januári ihneď prestúpil do Werderu Brémy. V domácej odvete potvrdil postup Maďarska presným zásahom útočník bratislavského Slovana Tamás Priskin. Maďari sa dostali do Francúzska iba pár dní po smrti niekdajšieho maďarského brankára Liverpoolu Mártona Fülöpa, ktorý v 32 rokoch prehral boj s rakovinou.

Symbolom tímu je 40-ročná brankárska jednotka Gábor Király. V júni sa pravdepodobne stane prvým štyridsiatnikom v histórii majstrovstiev Európy. Okrem dlhoročných skvelých výkonov sa preslávil aj tým, že zásadne chytá v teplákoch. Novinárovi Gyorgymu Szollosimu v rozhovore pre FourFourTwo na otázku, či sa považuje za módnu ikonu, odpovedal: „Nie som topmodelka, ale brankár. Je dôležité cítiť sa na ihrisku pohodlne. Ja môžem zo seba vydať to najlepšie týmto spôsobom. Mám tisícky povier, napr. aj moje auto vždy musí byť Mini Cooper. Som zvláštny.“

Systematická práca

Storck sa však nesnaží iba o dobré výsledky maďarskej reprezentácie v najbližšom období. Myslí aj na budúcnosť. V rozhovore s novinárom Rossom Dunbarom hovoril, ako si na prvom tréningu nebol istý výdržou hráčov z domácej ligy. Ihneď bojoval o to, aby sa zmenil systém práce v celom maďarskom futbale: „Musíme zvýšiť úroveň profesionalizmu. Otázka znie: čo je dobré trénovať? Musíme vedieť, aká je tá najlepšia cesta na vývoj hráčov. Musíte ísť do zahraničia a vidieť, čo sa deje v iných krajinách.“

Spolu s viacerými spolupracovníkmi vytvorili ešte pred jeho nástupom na post trénera reprezentácie plán s názvom „Dekáda znovuzrodenia“. Prvým cieľom mala byť úspešná kvalifikácia na Euro 2020. Inšpirovali sa pri ňom prvkami z akademických modelov Anglicka aj Francúzska, ale hlavne nemeckej filozofie „Stutzpunkt“. Chceli by vytvoriť viac ako dvadsať regionálnych futbalových centier, kde by boli sústredení tí najtalentovanejší mladí hráči a podstupovali by kvalitný tréning.

„Príliš veľa premýšľame o minulosti. Musíme dať šancu mladým hráčom.“ Zväz povzbudzuje kluby, aby do zápasov nasadzoval odchovancov namiesto predražených cudzincov. Tímy, ktoré majú hráčov v reprezentácii, dostávajú od MLSz špeciálne finančné odmeny.

Kríza najväčšieho klubu

Ferencváros Budapešť, klub s najväčším počtom fanúšikov v Maďarsku, sa ešte pred pár rokmi nachádzal v obrovských problémoch: nemal peniaze na výplaty a vypadol do druhej ligy. Zachránil ho až anglický biznismen Kevin McCabe, z britských klubov sa vrátili skúsení hráči ako Zoltán Gera či Tamás Hajnal, podpísali zmluvu aj s našim reprezentantom Stanislavom Šestákom, na post trénera najali bývalého nemeckého reprezentanta Thomasa Dolla.

Napriek tomu, že klub nedávno získal „double“ a vďaka svojej sile má šancu na dlhšiu nadvládu nad maďarským futbalom, na zápase, kde mali dostať po dvanástich rokoch majstrovskú trofej, bola zaplnená menej ako tretina z nového štadióna s kapacitou 23 700 miest. V roku 2014, keď Groupama Arenu otvorili, najvernejší fanúšikovia do nej odmietli vstúpiť, lebo klub sa z údajne bezpečnostných dôvodov rozhodol zaviesť pri vstupe biometrický systém, ktorý identifikuje každého fanúšika zaznamenaním piatich miliónov dát na základe určitých bodov na jeho dlani.

Fanúšikovia „zelených orlov“ to považovali za porušenie práva na súkromie a prestali chodiť na stretnutia v domácom prostredí, väčšinou ich sledujú spoločne na veľkoplošných obrazovkách.

V ten istý deň, keď „áčko“ oslavovalo s poloprázdnymi tribúnami, sa „ultras“ rozhodli navštíviť duel rezervného mužstva – dokopy ich bolo 10-tisíc a vytvorili skvelú atmosféru. „Niečo také veľmi chýba v novej aréne,“ povedala legenda Ferencvárosu Janos Hrutka. Klub však systém odmieta stiahnuť a záležitosť sa momentálne ocitla pred maďarskými súdmi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie