Denník N

Slovensko prehralo s Nemeckom 0:3 a na Eure končí v osemfinále

Matúš Kozáčik chytá penaltu Özila. Foto - ap
Matúš Kozáčik chytá penaltu Özila. Foto – ap

Proti Nemecku boli slovenskí futbalisti bez šance teoreticky aj prakticky. Trochu mrzí spôsob: náš súper bol jasne lepší.

Euro 2016 – osemfinále (Lille):

Nemecko Slovensko 3:0 (2:0)

  • Góly: 8. Boateng, 43. Gomez, 63. Draxler. Rozhodovali: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), ŽK: Kimmich, Hummels – Škrtel, Kucka, 44.312 divákov.
  • Nemecko: Neuer – Kimmich, Boateng (72. Höwedes), Hummels, Hector – Kroos, Khedira (76. Schweinsteiger) – Müller, Özil, Draxler (72. Podolski) – Gomez
  • Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Gyömbér (84. Saláta) – Škriniar, Kucka – Ďuriš (64. Šesták), Hrošovský, Weiss (46. Greguš) – Hamšík

[poll id=“217″]

Slovenskí futbalisti podľahli Nemecku hladko 0:3 a na Euro 2016 skončili v osemfinále. Góly favorita strelili Jérome Boateng, Mario Gomez a po zmene strán sa presadil Julian Draxler.

Z 24 účastníkov turnaja bez ohľadu na ďalšie výsledky obsadí Slovensko konečnú 14. priečku. Nemecko vo štvrťfinále nastúpi proti úspešnejšiemu z dvojice Taliansko – Španielsko.

Zdroj: wikimedia/cc
Zdroj: wikimedia/cc

Plán vydržal osem minút

Jozef Štibrányi pred zápasom síce povedal, že máme lepšie mužstvo ako Nemci, ale fakty nepustia – existovali minimálne štyri oblasti, v ktorých mali Nemci prevahu, a boli to zhruba tieto: útok, stred poľa, obrana a brankár.

Keď tréner Kozák ohlásil zostavu, okamžite bolo jasné, kto bude v tomto zápase miešať betón. Naši nastúpili vyložene defenzívne nastavení, pre mladého Milana Škriniara mal byť zápas poriadnym krstom ohňom.

Ako prví to skúsili Nemci – na Kroosov center najlepšie zareagoval Khedira, po jeho hlavičke nasledoval roh. Aj ako druhí to skúsili Nemci: po odhlavičkovaní rohu všetko z voleja prepálil Jerome Boateng a prehrávali sme 0:1. Plán nedostať gól nám vydržal osem minút.

Boateng strieľa z voleja gól na 1:0

https://streamable.com/df5c

O päť minút sa kopala penalta. Škrtel si nedal pozor na Gomeza, ten všetko urobil presne tak, ako mal, a vyzeralo to, že náš zápas s Nemcami trval presne trinásť minút. Özilovu penaltu však Kozáčik vyrazil a ďalej nás držal v hre.

Nič to však nemenilo na tom, že za prvú štvrťhodinu naši sotva mali loptu, prehrávali o gól a mohli o dva.

Kozáčik chytá penaltu Özila

https://streamable.com/b4jj

Nedali sme a vzápätí dostali

Zápas sa potom ustálil v monotónnom rytme – Nemci útočili, ale nie príliš, my sme bránili, ale nie priveľmi. Veľkú šancu mal opäť Özil, ale jeho čas ešte neprišiel.

Na konci prvej polhodiny sme sa druhýkrát dostali aspoň na dohľad k nemeckej bránke, ale obraz zápasu bol jasný: štatistiky ani nemalo zmysel vypisovať, o tom, kto je lepší, sa nediskutovalo. Ako chceme aspoň vyrovnať, bolo záhadou, 0:1 sa zdal byť prijateľný, ale nereálny výsledok. Viac gólov jednoducho muselo prísť.

Do prvého náznaku šance sme sa dostali až v 38. minúte, aj to vďaka nie celkom podarenej nemeckej malej domov. Neuer však loptu pred Ďurišom včas odkopol do autu a ten naši hodili priamo za bránkovú čiaru.

V 41. minúte sme konečne ukázali, že úplne márne by to predsa len nemuselo byť. Pekarík sprava odcentroval a Kucka prehlavičkoval Kimmicha, loptu smerujúcu pod brvno však Neuer vyrazil na roh. Treba tiež povedať, že ak by sme vyrovnali, bolo by to absolútne nezaslúžené.

V podstate z ďalšieho útoku skóroval Mario Gomez. Julian Draxler sa prebojoval po ľavom krídle až pred bránu, prihral úplne voľnému útočníkovi a ten už loptu nemal problém doraziť – 0:2.

Keď sa prvý polčas skončil, prehrávali sme o dva góly a priebeh veľmi pripomínal zápas s Anglickom. S jediným zásadným rozdielom: Nemci vedeli, ako rozobrať hlbokú obranu, o ktorú sa naši snažili.

Gomez dáva gól na 2:0

Rozdiel v kvalite bol jasný

Druhý polčas odštartoval Kucka. Po priťuknutí Hamšíka pálil spoza šestnástky priamo na Neuera. „Kucka nie je vo svojej koži“, zhrnul to Laco Borbély a mal úplnú pravdu – druhý gól ide jednoznačne na jeho vrub.

Gyömbér s Weissom na ľavej strane horeli a tréner Kozák cez prestávku reagoval striedaním. Namiesto Weissa prišiel Greguš a pre Vlada sa tak majstrovstvá skončili. Jeho výkon dokonale ukázal jeho hranice: dal gól, ale v defenzíve bol takmer nefunkčný, jediná finta na svetovej úrovni nestačí.

Po tretine druhého polčasu sme mali takmer 60-percentné držanie lopty a vyhrávali sme na strely. Dva priame kopy, ku ktorým sme sa dostali, však Neuera neohrozili – Hamšíkov bol tečovaný a nikto si to nevšimol, Kuckov mieril veľmi vysoko a ďaleko. Bolo čoraz jasnejšie, že do pol hodiny na majstrovstvách Európy končíme.

V 63. minúte to už začínalo byť príliš. Gyombér si nedal pozor na Draxlera, ten bol pred bránou voľný tak dlho, že o tom mohol napísať domov, a keď sa k nemu dostala lopta, jednoducho ju z voleja poslal do siete.

Draxlerov gól na 3:0

Chvíľami to bolo nepríjemné, rozdiel v kvalite bol celkom jasný. Nemci nemuseli hrať na plný plyn, aby nás prevýšili, my sme neurobili nič pre to, aby sme ich otestovali. Keď na trávnik namiesto Ďuriša prišiel Stano Šesták, začalo to zaváňať lúčením sa. Na trávniku ho príšerným zákrokom privítal Mats Hummels; že zaň dostal iba žltú kartu, sa dá vysvetliť jedine tak, že sú s rozhodcom rodina.

V 74. minúte začal Marcel Merčiak prvýkrát bilancovať, čím len potvrdil to, čo sme všetci videli: Nemci boli jednoducho nad naše sily. Zápas sa už len dohrával, ostávalo len dúfať, že nás Nemci ušetria ďalších gólov. Už by to totiž zaváňalo debaklom. Zahrali si všetci, na trávnik vybehol aj Kornel Saláta.

Máme akurátny úspech

Slovensko vypadlo v osemfinále s Nemeckom, proti ktorému bolo bez šance teoreticky aj prakticky, trochu mrzí spôsob; náš súper bol jasne lepší. Pri prehre 0:3 je ťažké vybrať najlepších, zápas však určite nevyšiel Jurajovi Kuckovi ani Norbertovi Gyömbérovi. Nepriali nám zranenia, ani bez nich by sme však na Nemcov jednoducho nemali.

Nie je to hanba – prehrať s majstrom sveta nie je hanba nikdy. Slovensko dosiahlo takzvaný akurátny úspech, sklamať rozhodne nesklamalo, ale výrazne svoje možnosti neprekonalo.

Už v nadstavenom čase mal šancu Kroos, Kozáčik zachránil. Naozaj už bolo načase, aby sa skončil zápas, ktorý si celkom do vitríny nedáme.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie