Denník N

Čo by si mal Bugár prečítať, kým zase podporí Kaliňáka

Béla Bugár a Robert Kaliňák v roku 2012. Foto – TASR
Béla Bugár a Robert Kaliňák v roku 2012. Foto – TASR

Dnes sa uskutoční druhý protest za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. O situácii bude rokovať aj predsedníctvo Mosta-Híd, hoci predseda Béla Bugár v nedeľu Kaliňáka opäť podržal. Prečítajte si, čo by si mal Bugár naštudovať, kým vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi opäť vysloví Kaliňákovi dôveru.

Kto ponesie zodpovednosť?

Béla Bugár nevidí dôvod na to, aby Robert Kaliňák niesol politickú zodpovednosť za to, že Národná kriminálna agentúra v roku 2014 odmietla vyšetrovať vážne podozrenie z daňového podvodu Ladislava Bašternáka.

Do 22. júna kritizovali vyšetrovanie len médiá, v tento deň už to, že vyšetrovanie bolo odfláknuté, potvrdila aj generálna prokuratúra. „S rozhodnutím vyšetrovateľa a so stanoviskom dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry k trestnej veci sa prokurátor generálnej prokuratúry nestotožnil a považoval ho za predčasné,“ vyhlásila generálna prokuratúra.

Nevidí však dôvod na to, aby podala voči špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, ktorý prípad dozoroval, alebo voči vyšetrovateľke návrh na disciplinárne konanie. „Rozdielnosť právnych názorov prokurátorov nie je bez zistenia ďalších zákonných podmienok dôvodom na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania,“ tvrdí prokuratúra. V čom konkrétne spočíva rozdielnosť právnych názorov, prokuratúra nevysvetlila s tým, že ide o živý spis.

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská v rozhovore pre Denník N povedala: „Práve v tých prípadoch, ktoré sú verejnosťou sledované, pretože majú vzťah k politike, je absolútne kľúčové rozkrytie kariet tak, že aj keď nie je podaná obžaloba, aby minimálne u tej časti verejnosti, ktorá tomu dokáže porozumieť, bolo zrejmé, že sa urobilo všetko. Ak bude toto akceptované, nielen vo verbálnej rovine, ale začne sa tak diať, tak to považujem za kľúčové.“

Ak nechce niesť politickú zodpovednosť Kaliňák, kto bude potrestaný za to, že štát vyplatil Bašternákovi podozrivých 8 miliónov eur?

(Kto a či vôbec bude niesť zodpovednosť za to, že inšpekcia odflákla aj vyšetrovanie možného ovplyvňovania policajnej hliadky pri riešení Bašternákovho priestupku, lebo je to „náš človek“, ešte nie je jasné, vyšetrovanie znovu prebieha a výsledky by mali byť vo štvrtok.)

Kaliňák všetko vysvetlil

„Podľa strany Most-Híd by mal minister vnútra Robert Kaliňák zverejniť dokumenty, ktoré vyvrátia podozrenie vznesené opozíciou,“ vyhlásila strana 12. júna ako reakciu na podozrenia, že Robertovi Kaliňákovi prichádzali na účet státisíce eur od firmy B. A. Haus, ktorú kedysi vlastnil Ladislav Bašternák.

Kaliňák zvolal na druhý deň tlačovú besedu, kde povedal, že B. A. Haus nevlastní Bašternák, ale on, pretože od Bašternáka za 430-tisíc eur kúpil jeho podiel aj s pohľadávkou – pôžičkou, ktorú vraj dal Bašternák firme a ktorej splátky potom chodili na účet Kaliňákovi.

Kaliňák síce novinárom ukázal nejaké papiere, vôbec však nezverejnil samotnú zmluvu s Bašternákom o prevode akcií ani o prevode pohľadávky. Nie je tak jasné, aká bola hodnota danej pohľadávky a či nebola vyššia ako suma, ktorú za ňu Kaliňák zaplatil.

Kaliňák už na otázky nechce odpovedať. Ani na tú, či bol Kaliňák v roku 2012 na Bašternákovej svadbe.

Peniaze vraj nešli od Bašternáka ku Kaliňákovi, ale naopak

Béla Bugár alebo Andrej Danko obhajujú Kaliňáka aj tým, že sa preukázalo, že nie Bašternák posielal na účet peniaze Kaliňákovi, ale Kaliňák Bašternákovi tým, že mu zaplatil za podiel vo firme B. A. Haus. Je to však naozaj tak?

B. A. Haus vlastnila v čase prevodu akcií v Bratislave toľko nehnuteľností, že podiel, ktorý Kaliňákovi po kúpe akcií prináleží, má podľa odhadu realitných maklérov hodnotu minimálne 690-tisíc eur. Prečo predáva Bašternák Kaliňákovi zlatú baňu pod cenu?

Aliancia Fair-play si tiež všimla, že minister Kaliňák kúpil za jedno euro podiel vo firme FoRest od priateľa Róberta Pintéra, z ktorého potom urobil policajta a šéfa sekcie na ministerstve. Kaliňák považuje otázku, prečo Pintér predával za euro, za smiešnu a schizofrenickú, lebo firma je „niekoľko rokov v strate“.

Peter Kunder z Aliancie Fair-play upozornil, že Kaliňák touto argumentáciou zavádza. „Samotná strata nehovorí nič o hodnote firmy. Firma FoRest má o dosť väčší majetok ako záväzky, takže teoreticky, keby sa spoločníci rozhodli ju zlikvidovať, speňažili by všetok jej majetok a vyplatili dlhy, tak by na konci pre nich zostalo dosť peňazí na delenie. Nepochybujem, že to Robert Kaliňák veľmi dobre vie, keďže je to  právnik vyznajúci sa v obchodnom práve a dlhoročný podnikateľ.“ Prečo Kaliňák kúpil za euro niečo, čo má hodnotu 37-tisíc eur, ako vypočítal Kunder?

Budeme mať vyšetrovaného ministra vnútra

Nevyšetruje, klamete teraz, pán Rajtár, klamete, proste klamete, ako vždy, celý čas klamete a netraste sa..,“ hovoril minister Kaliňák pred týždňom v relácii O 5 minút 12 opozičnému oponentovi na jeho poznámku, že ho teraz vyšetrujú jeho podriadení.

čom klame? spýtal sa Kaliňáka moderátor. „No tak v tom, že nikto nevyšetruje, pretože sa začalo konanie, že musia najprv tuná predložiť páni kolegovia obvinenia, podložiť ich nejakou skutočnosťou, pretože žiadne podozrenia nepredložili, musia predložiť, a keď ich predložia, budeme sa o tom baviť,“ odpovedal Kaliňák.

V tom čase už pritom aj minister vedel, že na pokyn špeciálneho prokurátora sa začalo jeho vyšetrovanie. „V súčasnosti na základe pokynu špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z 13. 6. 2016 vyšetrovateľ naplánoval výsluchy poslancov aj ministra na objasnenie medializovaných skutočností. Vyšetrovanie vykonáva zákonný vyšetrovateľ a dozor nad zachovávaním zákonnosti úkonov vykonáva prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý sa zúčastňuje výsluchov a realizovaných úkonov,“ spresnila v stanovisku 22. júna hovorkyňa prokuratúry.

Minister vnútra menuje policajného prezidenta, ten menuje šéfa Národnej kriminálnej agentúry a ten odmeňuje jednotlivých podriadených. Bude vyšetrovanie Kaliňáka nezávislé?

V Bašternákovom byte

„Ak sa preukáže, že pán, ktorý je vlastníkom nehnuteľnosti, spáchal trestný čin, tak bez akýchkoľvek ťažkostí a rýchlo odtiaľ odídem preč,“ vyhlásil Robert Fico pred týždňom v Sobotných dialógoch na otázku, či sa odsťahuje z bytu, ktorý patrí Bašternákovi v rezidencii Bonaparte.

Nástenkový tender, v ktorom sa pravdepodobne čoskoro postavia pred súd dvaja bývalí ministri Ficovej vlády z SNS, vypukol v roku 2009. Dnes je rok 2016 a súd sa ešte ani nezačal.

Vyšetrovanie vyplácania vratiek DPH Bašternákovi môže trvať rovnako dlho.

„Asi niet osoby, ktorá by uverila príbehu, že niekto v kufríkoch priniesol 12 miliónov eur v hotovosti,“ povedal 16. júna v správe o stave krajiny prezident Andrej Kiska. Pre Fica to nie je dôvod, aby sa odsťahoval alebo zverejnil, ako za byt Bašternákovi platí. Vyvrátil by tým opozíciou vyslovované podozrenia, že byt je v skutočnosti jeho.

Lebo Matovič

„Nebudem sa rozhodovať na základe výkrikov pána Matoviča, Lipšica alebo Sulíka,“ hovoril v Rádiu Slovensko pred týždňom Robert Fico. „Minister vnútra v tejto veci už povedal všetko. Pána Bašternáka nevidel minimálne 4 roky. Ako už niekoľkokrát zdôraznil, ďalšie veci je ochotný zverejniť, keď poslanec Igor Matovič, ktorý deň pred daňovou kontrolou prepísal svoju firmu na bieleho koňa, zverejní účtovníctvo,“ povedal tiež Fico o ministrovi vnútra.

„Nikdy nebudem robiť politiku takú, aby ma Matovič, ktorý má možno za ušami ešte viac, donútil konať, ako chce on,“ vyhlásil v nedeľu Béla Bugár. „Keby Smer robil v opozícii to, čo robí dnešná opozícia, pán Sulík by ako predseda parlamentu neprežil,“ povedal tiež.

Ani Matovič, ani Sulík, ani Lipšic nemajú so zverejnením kauzy Bašternák nič spoločné, okrem toho, že ju politicky využívajú. Všetky podstatné informácie priniesli médiá, aj vďaka tomu, že v štátnych inštitúciách stále pracujú ľudia, ktorí sú odvážni a dokážu o kauzách hovoriť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie