Denník N

Ukladať všetky mobilné dáta a donášať. Nový ruský zákon prirovnávajú k veľkému bratovi

Slovenská informačná služba razí filozofiu, že o Putinovi sa nahlas nehovorí. Foto – TASR/AP
Slovenská informačná služba razí filozofiu, že o Putinovi sa nahlas nehovorí. Foto – TASR/AP

Protiteroristický balíček kritizuje aj americký agent na úteku Edward Snowden. Operátori musia ukladať všetky dáta o hovoroch, trestné bude aj nedonášanie o príprave teroristického útoku.

V čase, keď sa Briti aj západný svet spamätávali z dôsledkov brexitu, dolná komora ruskej dumy schválila jedny z najrepresívnejších zákonov od pádu Sovietskeho zväzu.

Hovorí sa im Jarovej protiteroristický balík – podľa jeho autorky, poslankyne Iriny Jarovej, ktorá sa zameriava na prenasledovanie demonštrantov či mimovládnych organizácií.

Hoci na poslednú chvíľu poslanci stiahli z legislatívy najviac kritizovaný návrh o odoberaní občianstva, ide podľa ľudskoprávnych expertov o mimoriadne represívnu legislatívu. Potvrdiť ju musí ešte horná komora a podpísať prezident.

O čo v zákonoch ide?

Nedonášanie je trestné

Tak napríklad za neohlásenie zločinu bude hroziť rok väzenia. Každý musí oznámiť polícii všetko, čo vie o príprave teroristického útoku či ozbrojeného odporu. Ak sa tak nestane, sám sa dopúšťa trestného činu.

„Zákon o nedonášaní je veľmi sporný,“ hovorí pre Denník N šéf ľudskoprávneho Sacharovovho centra v Moskve Sergej Lukaševsky. Môže byť podľa neho problematický najmä pre moslimov na Severnom Kaukaze, kde fungujú veľmi silné rodinné putá.

„Podľa zákona by mal príbuzný napríklad udať svojho rodinného príslušníka, ak zistí, že má zbraň. V kruhu rodiny by však takéto udavačstvo bolo považované za veľmi nečestné,“ dodáva Lukaševsky.

Ešte viac, sedem rokov väzenia, hrozí za propagovanie terorizmu na sociálnych sieťach.

Pasáž týkajúca sa súkromia súvisí s dátami mobilných operátorov, ktorí budú musieť ukladať všetky údaje o telefonátoch vrátane obsahu hovorov a sms správ počas šiestich mesiacov. „Náklady mobilné spoločnosti vyčíslili od dvesto miliárd rubľov až na dva bilióny,“ rozpráva Lukaševsky zo Sacharovovho centra.

Ďalšie tri roky budú musieť mobilní operátori uchovávať metadáta, teda kto, kedy a komu volal. Pošta a iné doručovacie služby budú musieť na vlastné náklady monitorovať, že neprevážajú nič ilegálne – peniaze, drogy, zbrane, narkotiká a podobne.

Služby, ktoré využívajú šifrovanú komunikáciu, ju budú musieť v prípade potreby dešifrovať ruskej tajnej službe FSB.

Snowden vyzýva Putina

Práve táto pasáž zrejme najviac vyrušila bývalého amerického agenta na úteku Edwarda Snowdena, ktorý žije od roku 2013 v ruskom azyle. Nemecká tajná služba BND ho podozrieva, že je ruský agent, a nie whistleblower, sám sa bráni, že je to nezmysel.

Na svojom Twitteri Jarovej zákon prirovnal k Veľkému bratovi. Slovný zvrat „Veľký brat ťa sleduje!“ je známy zo slávneho románu 1984 Georgea Orwella.

„Masové sledovanie nefunguje. Zákon bude brať peniaze a slobodu každému Rusovi bez toho, aby mu zlepšil bezpečie. Nemal by byť podpísaný,“ vyzval ruského prezidenta Edward Snowden.

Ako si všimol ruský server Meduza, oveľa prísnejšie budú trestať extrémistické činy. Minimálny trest bude troj- a maximálny až osemročný. Ako pripomína Guardian, v minulosti paragraf o extrémizme využívali aj prípade tých, čo kritizovali ruskú vládu za jej inváziu na Ukrajine.

Až na desať, a minimálne na päť rokov sa bude trestať za vyzývanie ľudí na masové nepokoje.

„To je jednoznačne hrozba občianskym a politickým aktivistom,“ myslí si Lukaševsky.

Zvýšil sa aj počet trestných činov, za ktoré môžu stíhať už 14-ročných. Ide hlavne o terorizmus a ozbrojovanie sa. Zákon sa zameriava aj na misionárov, ktorí nepatria k zaregistrovaným cirkvám. Malo by sa to týkať hlavne islamských fundamentalistov, no výklad zákona môže byť veľmi široký.

Pôvodne Jarová navrhovala aj odoberanie občianstva či zákaz vycestovania z krajiny. Hlavne v prípade terorizmu a extrémizmu.

Návrat k sovietskemu represívnemu aparátu

„Celkovo sa táto legislatíva dá hodnotiť  ako veľmi represívna. Policajný aparát bude ešte lepšie organizovaný, bude viac zakazovať a kontrolovať. Keďže je všetko navyše vágne sformulované, bude tu veľmi široký priestor na interpretáciu, čo je zločin, a čo nie,“ hovorí Lukaševsky.

Zákon podľa neho prijali zo strachu pred islamským terorizmom, skončilo sa to však veľmi znepokojivo – občania budú pod dozorom ako za sovietskych čias. „Dnes v Rusku niet ani jednej politickej sily, ani v parlamente, ani medzi umiernenými technokratmi, ktorí by sa silovikom (ľuďom z bezpečnostných štruktúr, pozn. red.) vedeli postaviť,“ dodal Lukaševsky s tým, že Rusko sa mení na policajný štát.

V ruskej dume za zákon hlasovalo 325 poslancov, len jeden bol proti. Ešte predtým duma na jar schválila mamutiu národnú gardu, ktorá má so všemocnými právomocami podliehať priamo prezidentovi Putinovi.

„Ide o veľmi nechutný a nepotrebný balík zákonov,“ povedala Denníku N ruská politologička, špecialistka na tvorbu zákonov Jekaterina Šulman. „Znovu otvára ďalšie cesty na zneužívanie moci ruskej tajnej služby FSB. Nie však v nejakom grandióznom poňatí, ide skôr o ďalší dodatok trendu. Ten sa začal, keď sa Vladimir Putin stal po tretí raz prezidentom. Pred Krymom bolo už všetko pripravené, toto je len akési okrášlenie,“ hovorí Šulman.

Novodobú verziu sovietskych zákonov to pripomína aj šéfke Human Rights Watch v Rusku Táni Lokšinovej. „Je jednoznačne dizajnovaná na selektívnu implementáciu,“ citoval ju Guardian.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie