Denník N

Postava dňa Eura: Antoine Griezmann

Dmitri Payet a Antoine Griezmann oslavujú druhý gól v írskej sieti. Foto: TASR/AP
Dmitri Payet a Antoine Griezmann oslavujú druhý gól v írskej sieti. Foto: TASR/AP

Francúzi sa po prvom polčase s Írmi nenachádzali v dobrej situácii, prehrávali 0:1 a mali problémy s veľkým nasadením súpera. Dvoma gólmi ich však zachránil Antoine Griezmann, hráč, od ktorého sa to najviac čaká.

Ako mnoho veľkých hráčov, aj Griezmanna v mladom veku odmietli s tým, že kvôli postave sa nikdy na vrcholovej úrovni nepresadí. Chlapcovi z Maconu to povedali v slávnom Olympiqueu Lyon. Už o pár rokov im dokázal, ako veľmi sa mýlili. Otec trénoval miestny malý tím a Antoine sa raz objavil na mládežníckom turnaji, ktorý organizoval Paríž St. Germain.

Tam si ho všimli skauti baskického Realu Sociedad San Sebastián. Rodičia neboli veľmi nadšení, keď mal ísť ich syn v štrnástich do zahraničia. Tento krok však bol preňho nesmierne dôležitý, práve vďaka tomu v jeho hernom prejave poznať nielen prvky francúzskej, ale aj španielskej futbalovej školy.

Do tímu „Les Bleus“ prináša potrebnú ľahkosť, techniku, hravosť a hernú inteligenciu, zároveň má aj vynikajúci fyzický fond a bojovnosť. Vlastnosti, ktoré uňho ešte zlepšili tréningy pod autoritatívnym trénerom Atlética Madrida Diegom Simeonem.

Súčasný tréner francúzskej reprezentácie Didier Deschamps ho pravidelne sledoval už pred pár rokmi, keď sa v drese Realu Sociedad začal presadzovať v španielskej La Lige. „Mali by ste sa naňho pozerať, ako hrá za svoj klub. Je veľmi efektívny, strieľa veľa gólov a aj vytvára šance. Môže hrať hocikde vpredu, aj keď je nebezpečnejší na krídlach. Vyniká technikou, prináša do hry veľa energie a je aj veľmi pohyblivý.“

Aj keď nie je typickým hrotovým útočníkom, za Atlético dal v minulej sezóne až 22 gólov v 37 ligových zápasoch a v jedenástke ročníka sa ocitol v ofenzívnom trojlístku spolu s Cristianom Ronaldom a Lionelom Messim.

Griezmann, ktorý ešte počas pôsobenia v Reale Sociedad zvykol pre šťastie nosiť trenírky s vyobrazením kreslenej postavičky Spongeboba, rýchlo upútal tie najprestížnejšie kluby. Na jar sa spomínal záujem Manchestru United, nedávno však podpísal predĺženie kontraktu v Madride až do roku 2021. Potenciálny kupca by podľa novej zmluvy musel zaplatiť výkupnú klauzulu pohybujúcu sa vo výške 80 až 90 miliónov eur.

Opora Francúzska nemá veľa dôvodov zo štadiónu Vicenteho Calderóna odchádzať. V rozhovore pre AS povedal: „Keď šéf (Diego Simeone) povedal novinárom, akým som preňho dôležitým hráčom, moje presvedčenie o zotrvaní sa ešte posilnilo. Iný tím som ani predtým nehľadal, teraz nad tým rozmýšľam dokonca ešte menej.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie