Denník N

Vyšetrovateľka kauzy Bašternák odstúpila z prípadu

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Tatiana Ujváryová tvrdí, že pre útoky na jej osobu sa cíti v prípade zaujatá, a prenechala ho inému vyšetrovateľovi. Generálna prokuratúra pred týždňom rozhodla, že Bašternáka zmietla pod stôl predčasne.

Prípad podozrivého vyplatenia vratiek DPH Ladislavovi Bašternákovi vo výške takmer 8 miliónov eur už nevyšetruje vyšetrovateľka NAKA Tatiana Ujváryová. Policajné prezídium vyhlásilo, že Ujváryová oznámila nadriadenému svoju zaujatosť a prípad už nechce vyšetrovať. Stalo sa tak ešte vo štvrtok minulého týždňa.

Zaujatosť podľa polície odôvodnila tým, „že od mesiaca marec 2016 je neustále vystavená útokom a tlakom  na jej osobu v masovokomunikačných prostriedkoch, kde sa uvádza jej plné meno“. Tieto útoky podľa nej „nie sú len zo strany novinárov z Denníka N, konkrétne Moniky Tódovej, a Trendu, ale aj od iných osôb, ako sú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, Daniel Lipšic a spol., ktorí na tlačových besedách neustále útočia na jej osobu s vyššie uvedenou vecou a vyhrážajú sa rôznymi podaniami na jej osobu“. Útokmi podľa jej slov trpí aj jej rodina.

Inému vyšetrovateľovi

Ako dôkaz útoku predložila Ujváryová úradný záznam z toho, ako ju Denník N navštívil ešte v marci doma a chcel sa s ňou o prípade zhovárať. Novinárom vtedy otvoril jej manžel, ktorý povedal, že manželka nemá o rozhovor záujem. Redaktori Denníka N potom odišli.

Za ďalší útok označila Ujváryová aj tlačovú besedu Lipšica alebo článok v Trende.

„Na základe týchto skutočností, ktoré dostatočne odôvodňujú vznik možných pochybností o nezaujatosti pre jej pomer k prejednávanej veci, nadriadený dňa 23. 6. 2016 rozhodol o vylúčení vyšetrovateľky a vec bola pridelená inému vyšetrovateľovi,“ napísala polícia.

Generálna prokuratúra: Vyšetrovateľka a prokurátor konali predčasne

Ujváryová z prípadu odišla len týždeň po tom, čo ju generálna prokuratúra skritizovala za to, ako prípad v roku 2014 nevyšetrila.

„S rozhodnutím vyšetrovateľa PZ a stanoviskom dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry k trestnej veci sa prokurátor prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry nestotožnil a považoval ho za predčasné,“ vyhlásila generálna prokuratúra, odmietla však riešiť zodpovednosť policajtky alebo špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika disciplinárne. Odôvodnila to „rozdielnosťou právnych názorov“.

Polícia hovorí, že vyšetrovateľka odmietla trestné oznámenie v súlade so zákonom a stotožnil sa s tým aj prokurátor. To samotné preto podľa policajného prezídia nie je dôvod na jej odvolanie alebo na to, aby ju riešila inšpekcia ministerstva vnútra.

Iný právny názor

„Prokurátor prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry sa s týmto rozhodnutím nestotožnil a považoval ho za predčasné. Prokurátor prieskumného oddelenia týmto vyjadril iný právny názor na rozhodnutie v danej veci. Táto skutočnosť nezakladá dôvod na zmenu vyšetrovateľa,“ napísalo policajné prezídium. Dodalo, že k samotnému vyšetrovaniu sa nebudú vyjadrovať.

Prípad už nedozoruje ani Kováčik a prenechal ho podriadenému Mariánovi Vargovi. Ten v minulosti zastavil viaceré citlivé politické kauzy ako emisie alebo tunelovanie vojenského spravodajstva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Ladislav Bašternák

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie