Denník N

Prokurátor, ktorý mal záložné právo u Bašternáka, odmietol Čižnárovi vysvetliť dôvody

Jaromír Čižnár. Foto - Tasr
Jaromír Čižnár. Foto – Tasr

Prokurátor Bystrík Palovič starší nahneval generálneho prokurátora.

Keď opozícia v piatok informovala, že prokurátori, ktorí dozorujú kauzu Filipa Rybaniča, sú prepojení na Ladislava Bašternáka, generálna prokuratúra predpokladala, že do pondelka sa k tomu všetci traja zúčastnení vyjadria. Nestane sa tak.

„Vzhľadom na to, že tieto okolnosti sa začali prešetrovať vo štvrtok minulý týždeň, nie je možné zaujať dnes relevantné stanovisko. Bude potrebné zadovážiť príslušné dokumenty, pretože jeden z prokurátorov odmietol pri objasňovaní všetkých zistených skutočností spolupracovať,“ povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Záložné právo a Bašternák

Podľa informácií Denníka N odmietol podať vysvetlenie v danej veci prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. Bystrík Palovič starší. Práve jeho prepojenia sú najvážnejšie. V prospech Bystríka Paloviča staršieho bolo 11. februára 2009 zriadené záložné právo na byt, ktorý v tom čase vlastnil Ladislav Bašternák. Toto záložné právo bolo zriadené minimálne rok – do 15. 12. 2010, keď vzniklo záložné právo na ten istý byt v prospech Denisy D. Vyplýva to z knihy vlastníkov, ktorá je na katastri, ale nie je bežne verejne prístupná.

V prospech Bystríka Paloviča staršieho bolo 21. augusta 2007 zriadené záložné právo aj na ďalšiu nehnuteľnosť v komplexe na Tupého, ktorú vlastnil Bašternák. V roku 2010 bolo zriadené záložné právo na ten istý byt v prospech právnika Romana Ožvolda, ktorého zastrelili.

Byt tam majú dvaja prokurátori z prípadu

Palovič starší už má na krku jedno disciplinárne konanie pre inú vec. Generálna prokuratúra teraz skúma, ako bude v jeho prípade postupovať.

Palovič starší je otcom Bystríka Paloviča mladšieho, ktorý dával súhlas s prvými úkonmi v kauze Filipa Rybaniča, zatknutého po tom, čo si ako asistent poslanca SaS Jozefa Rajtára pozrel účty Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, Ladislava Bašternáka či Mariána Kočnera. Palovič mladší súhlasil s prehliadkou Rybaničovho auta, domu, s odobratím mobilu aj počítača.

Palovič mladší vlastní byt v komplexe bytov na Tupého ulici, ktorý postavil Bašternák. Na byt má pravdepodobne úver vo VÚB, lebo je v prospech banky zriadené záložné právo.

Byt na Tupého má aj nový dozorový prokurátor kauzy Vladimír Pravda.

Sú zaujatí

Na Tupého býva napríklad aj poslankyňa Mosta-Híd Edita Pfundtner, ktorá hovorí, že byt kupovala za štandardnú cenu cez realitku. To isté tvrdí podľa informácií Denníka N aj Palovič mladší a prokurátor Pravda.

Ak má prokurátor akékoľvek vzťahy s účastníkom konania, je povinný namietať svoju zaujatosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie