Denník N

Pochybná firma nezamestná v Bystrici 1 200 ľudí, ako sľuboval Fico pred voľbami

Vláda Roberta Fica podpisovala vo februári memorandum s firmou RKN Global. Foto - Tasr
Vláda Roberta Fica podpisovala vo februári memorandum s firmou RKN Global. Foto – Tasr

Predvolebné sľuby Roberta Fica o stovkách pracovných miest výmenou za dotácie sa nenaplnili. Ukrajinci, ktorí boli podozriví z uplácania, oficiálne stiahli plán vyrábať pasy či občianske preukazy na strednom Slovensku.

Zo sľubovanej investície v hodnote 89 miliónov eur, ktorú druhá vláda Roberta Fica ohlasovala tesne pred voľbami v Banskej Bystrici, nebude nič.

Plán vytvoriť v krajskom meste 1 238 nových pracovných miest v závode na výrobu elektronických identifikátorov, ako sú pasy, karty či vodičské preukazy, už oficiálne na svojom webe odvolal investor, ktorý ich mal vytvoriť, spoločnosť RKN Global.

Investor: Môžu za to útoky médií a opozície

Na webe vysvetľuje, že odmieta dotáciu 18 miliónov eur, ktorú mu tri dni pred voľbami schválila druhá vláda Roberta Fica. Píše, že sa tak rozhodla pre spŕšku kritiky, ktorá sa po ohlásení investície ozývala z médií, konkrétne z denníka SME, a opozície.

„Tieto útoky obsahovali nepravdivé obvinenia našich partnerov a spoločnosti RKN Global,“ píše sa vo vyhlásení firmy. Jej manažment má tiež pocit, že ani nedostal šancu veci vysvetľovať ešte predtým, než boli publikované. Odvážne plány najnovšie podľa firmy skomplikovalo aj britské referendum, ktoré odhlasovalo brexit. Po novom je teda investícia do Banskej Bystrice ešte väčším rizikom než v marci, vysvetľuje investor.

„Ďakujeme každému, kto podporoval našu snahu vybudovať závod v Banskej Bystrici, a prajeme ľuďom v Bystrici a na Slovensku len to najlepšie,“ píše na webe zakladateľ a majiteľ RKN Global Ronald Noble.

Chýbajúce skúsenosti boli na Ukrajine

Ministerstvo hospodárstva zatiaľ formálne o odstúpení od investičných plánov nič nevie.

„Ministerstvo hospodárstva nemá oficiálnu informáciu o tom, že spoločnosť RKN Global odstupuje od svojej investície a nevyužije schválenú investičnú podporu. Ak sa tak stane, ide o jej rozhodnutie, ktoré rezort vezme na vedomie. Spomínaná spoločnosť doteraz žiadnu pomoc nečerpala,“ píše ministerstvo.

Na webe RKN Global sa informácia o zrušení investície zverejnila v piatok.

Na tejto investícii pritom nesedelo niekoľko vecí.

Firma RKN Global je oficiálne registrovaná v Dubaji, formálne stojí na jej čele spomínaný Noble, ktorý je známy ako dvojnásobný šéf Interpolu, no v skutočnosti firma nemá vlastné know-how či technológie na špeciálnu výrobu, akú firma avizovala v Banskej Bystrici.

Túto kľúčovú časť chýbajúcej skladačky mali RKN Global dodať firmy z bývalého ukrajinského konzorcia EDAPS. Jej špičky pritom vyšetrovali v USA pre podozrenie z uplácania.

Jurij Sidorenko a jeho synovec Alexander Vasiljev mali podľa amerických vyšetrovateľov v rokoch 2005 až 2010 ponúkať úplatky, aby získali zákazky.

Súdom sa nakoniec vyhli, pretože skutky sa fakticky nestali na pôde Spojených štátov.

Firmy z konzorcia EDAPS skutočne ceniny vyrábajú, a to najmä pre ukrajinskú vládu. Majú referencie o dodávkach pasov pre ňu.

Aj firma sama v stanovisku vo februári vysvetľovala, že stojí na základoch „skúseností Ronalda Nobla… Na druhej strane sú to neporovnateľné skúsenosti a patentovaná technológia priemyselných partnerov“.

Aj v aktuálnom stanovisku Noble píše, že „myšlienku vybudovať závod na tlač s ochrannými prvkami mi najprv navrhli priemyselní partneri z U krainy…“

O tom, že naozaj chcú a budú vyrábať v Banskej Bystrici pasy či iné doklady spoločne s vyše 1 200 zamestnancami, chcela RKN Global presvedčiť aj pozvánkou do fabriky na biometrické pasy a občianske preukazy v Kyjeve.

Niektorí však už pred voľbami posolstvá o nových pracovných miestach vnímali ako nereálne sľuby.

„Vyzerajú pochybne, zdajú sa byť len predvolebnou reklamou vlády a pravdepodobne sa nakoniec ani neuskutočnia,“ komentovala predvolebné investičné stimuly Aliancia podnikateľov Slovenska.

Podnikatelia tým mysleli nielen ukrajinsko-dubajskú investíciu, ale aj ďalšiu: od spoločnosti Midia Agro.

Tá chce pre zmenu zásobovať Čínu dojčenskou výživou vyrobenou v obci Čab pri Nitre.

Bez ohľadu na to, že firma má základné imanie 5-tisíc eur a nemá žiadne skúsenosti s mliekarenskou výrobou, vláda jej druhého marca schválila dotáciu 18,5 milióna eur. Očakáva, že výmenou za to firma Midia Agro zamestná 325 ľudí do konca roka 2018.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie