Denník N

Škótsko teraz naozaj môže od Londýna odísť, vraví poradca škótskych konzervatívcov

Marek Zemaník (1985) pochádza z Banskej Štiavnice. Na vysokú školu chodil v Aberdeene a magisterské štúdium dokončil v Glasgowe. Študoval politológiu a medzinárodné vzťahy. Pracuje ako vedúci politického programu pre Škótsku konzervatívnu stranu a je poradcom líderky strany Ruth Davidsonovej. Foto – archív M. Zemaníka
Marek Zemaník (1985) pochádza z Banskej Štiavnice. Na vysokú školu chodil v Aberdeene a magisterské štúdium dokončil v Glasgowe. Študoval politológiu a medzinárodné vzťahy. Pracuje ako vedúci politického programu pre Škótsku konzervatívnu stranu a je poradcom líderky strany Ruth Davidsonovej. Foto – archív M. Zemaníka

Škóti sú sklamaní a nahnevaní, ale aj milión z nich hlasovalo za odchod z EÚ, hovorí poradca líderky Škótskej konzervatívnej strany Marek Zemaník.

Je poradcom líderky Škótskej konzervatívnej strany Ruth Davidsonovej. Väčšina strany bola za zotrvanie Británie v Európskej únii. MAREK ZEMANÍK po referende cítil smútok, ale teraz už hľadá, ako sa pohnúť vpred.

Je reálna šanca, že by sa Škótsko a Írsko odtrhli od Británie?

Severné Írsko nie, ale v Škótsku je to zrazu oveľa reálnejšia šanca ako pred týždňom.

Myslíte, že petícia, ktorú podpísali takmer tri milióny obyvateľov proti brexitu, môže niečo zmeniť?

Už im teda chýba iba štrnásť miliónov podpisov. Nie, nemôže. Už ju mimochodom skúmajú, lebo vyzerá, že nie všetky podpisy sú pravé. Ale aj keby boli, tak to jednoducho nemôže nič zmeniť. Referendum samozrejme nie je záväzné, takže najrealistickejšia možnosť by boli predčasné voľby a veľké víťazstvo strany, ktorá si do volebného programu napíše ignorovanie referenda. Pochybujem, že sa to stane, ale tá možnosť existuje.

Je správne, že Cameron odstúpil? Nie je to len ťah, ako predĺžiť čas na aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy?

Som presvedčený, že Cameron nijak nemanévruje. On jednoducho zariskoval, tak ako koniec koncov zariskoval aj so škótskym referendom, a prehral. Berie to ako osobné zlyhanie a jeho sklamanie a smútok bolo z jeho piatkového prejavu cítiť veľmi jednoznačne. Je to obrovská škoda, lebo to, čo plánoval na najbližších pár rokov – dôležitá reformná agenda sociálnej mobility – mohla a mala byť jeho najväčším dedičstvom.

Marek Zemaník
Foto – archív Mareka Zemaníka

Beriete to ako podraz od vlády v Londýne, že vyhlásili referendum, aj keď Škótsko sa rozhodlo ostať v Británii?

Referendum mala Konzervatívna strana vo volebnom programe a v máji 2015 získala absolútnu väčšinu poslancov. A koniec koncov stále platí, že Škótsko nie je členom Európskej únie – Veľká Británia je členom a jej občania sa rozhodli o vystúpení. Sme, hádam, demokrati a nech sa mi to rozhodnutie akokoľvek nepáči, tak ho jednoducho budem rešpektovať a urobím všetko pre to, aby ten proces dopadol čo najlepšie.

Kebyže viete, že sa toto stane, zmenili by ste svoj názor pri referende o škótskej nezávislosti?

Bude sa o tom samozrejme veľa hovoriť. Už máme prvý prieskum škótskej verejnej mienky po referende a ten má  podporu nezávislosti na 59 percent. Ľudia reagujú emotívne, sú nahnevaní, ale treba si uvedomiť dve veci – viac ako milión Škótov hlasovalo za odchod z Únie. Oveľa väčšie číslo, ako si niektorí Škóti sú ochotní priznať. A všetky praktické dôvody, ktoré ľudí odradili od nezávislosti – nestabilná cena ropy a závislosť ekonomiky od nej, hranica s Anglickom, spoločná mena – sú stále nevyriešené, alebo dokonca znásobené. Ale ako sme videli za posledných pár rokov, ľudia hlasujú čoraz viac nevyspytateľne a spoliehajú sa na emócie, pocity a nie racionálne argumenty. My sme strávili dva roky presviedčaním Škótov, že vlastne nie sú až takí iní od Angličanov, že nás spájajú rovnaké hodnoty, dejiny, problémy a aj riešenia. Teraz takto argumentovať bude podstatne ťažšie. V prvom rade treba postupovať s chladnou hlavou, zaručiť stabilitu, upokojiť trhy. Spojiť veľmi rozdelenú krajinu po vyslovene hnusnej kampani.

Akú najväčšiu hrozbu podľa vás môže brexit vyvolať?

Európska únia je oslabená a tým nemyslím len finančne, ale najmä politicky. Samozrejme, že to teraz nabudí separatistov vo všetkých krajinách, či už Kotlebu, alebo LePenovú. Holandsko či Francúzsko bojujú proti týmto náladám už dlhšie, ale teraz sa to ešte znásobí. Veľká Británia je rozdelená nielen na Škótsko a Londýn verzus zvyšok, ale skoro presne na polovicu po nechutnej kampani, ktorá vyplavila na povrch tie najhoršie emócie. Bude to dlhý proces liečby. Škótsko samozrejme môže odísť, tá možnosť je odrazu oveľa reálnejšia. Najviac sa asi obávam toho, čo sa môže stať v Írsku a Severnom Írsku, kde toto rozhodnutie opäť otvára diskusie o zjednotení a tým ohrozuje mierovú dohodu.

Prečo by mal byť mier ohrozený?

Vyjednaný mier je postavený okrem iného na otvorenej hranici medzi Írskom a Severným Írskom, čo sa teraz stane hranicou Spojeného kráľovstva a Európskej únie. Nezabúdajme, že ten mierový proces bol nesmierne náročný a situácia v častiach Severného Írska zostáva napätá. Otvárať tieto témy je jednoducho nebezpečné.

Viete si predstaviť aj nejaké výhody brexitu?

Z vnútropolitického hľadiska je jediná dobrá vec to, že Európska únia už nebude ten ľahký terč, ktorý niektorí ľudia vinia za všetko zlé, čo sa v ich živote deje. Niektorí politici budú musieť prebrať zodpovednosť za to, kam ľudí doviedli a nebudú sa mať na čo vyhovárať. Či Británia naozaj dokáže jednoduchšie vyjednať dohody o voľnom obchode s USA, Commonwealthom alebo ázijskými krajinami, je otázne, priznávam, že je to možné. Na viac sa ale asi nezmôžem.

Nepremýšľali ste niekedy, že by ste sa vrátili na Slovensko? A zapojili sa tu do politiky?

Ešte možno pred piatimi rokmi áno, ale teraz je Škótsko môj domov – manželka je Škótka, narodil sa mi tu syn, vlastním tu dom. Som pomerne zakorenený, ešte strom musím zasadiť. Ale ten silný pocit viny, možno až hanby, že som naozaj jedným z tých, čo zdupkali bez boja, sa so mnou bude ťahať asi do konca života.

Foto - archív Mareka Zemaníka
Foto – archív Mareka Zemaníka

Ako sa Slovák ocitol v Škótskej konzervatívnej strane?

Po štúdiu som sa rozhodoval medzi akademickou a politickou cestou. Chvíľu som učil na Glasgow International College a potom som sa prihlásil na pozíciu poslaneckého asistenta v škótskom parlamente, ktorú som na moje veľké prekvapenie dostal, a potom som sa časom zoznámil s Ruth Davidsonovou, ktorá ma zamestnala ako svojho poradcu, lebo sme si rozumeli a videla, aký mám prístup k práci. Ja som nikdy nebol konzervatívcom, ale Konzervatívni sú takzvaný broad church, zahŕňajú veľké množstvo názorov pod stredo-pravou strechou. No a teraz to, kam sa strana uberá, môžem dokonca ovplyvniť.

Sledujete dianie v slovenskej politike? Čo si myslíte o súčasnej situácii?

Samozrejme, stále som slovenským občanom a volím v každých voľbách, v ktorých môžem. Za posledných pár rokov toho na úsmev veľa nebolo, možno okrem posledných prezidentských volieb.

Nárast extrémizmu a populizmu je citeľný na Slovensku, ale aj v Európe, prejavil sa aj v Škótsku?

Obávam sa, že sa to dostalo aj cez Atlantik. Áno, samozrejme. Nárast nacionalistov je jedným z týchto symptómov. Dôvod, prečo napríklad UKIP nemá skoro žiadnu podporu v Škótsku, je ten, že populistický priestor tam vyplnila Škótska národná strana. Nech sa akokoľvek tvária ako tolerantná, európska, progresívna strana, tak viac ako tretina ich voličov hlasovala za brexit. Keď sa dlhé roky pestuje atmosféra nedôvery k politikom a elitám, keď sa rapídne menia komunity, regióny aj krajiny pod tlakom globalizácie, spojí sa to s uťahovaním opaskov a ekonomickou krízou, ktorá vždy zasiahne tých menej majetných najviac. Pridá sa k tomu na prvý pohľad jednoduché riešenie všetkých problémov – odísť z Británie, odísť z Únie, zavrieť hranice – tak to, žiaľ, bude mať následky.

V čom je Škótska národná strana populistická? Vedeli by ste prirovnať k nejakej slovenskej strane?

Populizmus je zaujímavý koncept, ktorý nemá jednotnú definíciu, aj keď sa viacerí, vrátane mňa, o to pokúšali. Základom populizmu je však systematické rozdeľovanie na „obyčajných ľudí“ a „elity“. S tým, že elity môžu znamenať všetko od politikov cez bankárov až po médiá. V Škótskej národnej strane je to samozrejme Westminster, ktorý podľa nich vykorisťuje obyčajných Škótov. To je odjakživa ich hlavnou témou a je jedno, že sú vládnucou stranou deväť rokov. Ďalšie znaky populizmu sú často prepojenie na jedného silného lídra, alebo nacionalizmus, kde sa „obyčajní ľudia“ stanú „obyčajnými Škótmi“. Populizmus je pre mňa otázkou intenzity a nie je čiernobiely, ale podľa mňa jednoznačne taká HZDS by bodovala dosť vysoko a v súčasnosti Smer alebo Obyčajní ľudia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie