Denník N

Prejav Richarda Stankeho na námestí: Aký odkaz dávate vy, Robovia, mladým ľuďom?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Kaliňák a Robert Fico majú Východ v krvi. Mali by odstúpiť, hovoril herec Richard Stanke na Námestí SNP pri proteste proti Robertovi Kaliňákovi.

Týždeň sme volali Odíď, až odišla Veľká Británia. Týždeň sme volali Odstúp, až odstúpil Cameron. To sme však nechceli. Tam, kde sme chceli, aby sa niečo stalo, tam, bohužiaľ, naďalej vládne hluchota a slepota.

Rozmýšľam stále, kde berie minister Kaliňák istotu, že je jediným a najlepším možným ministrom. A premiér Fico istotu, že je najlepší a jediný premiér. Kde berú títo páni presvedčenie, že bez nich táto krajina nemôže fungovať?! Jediná odpoveď je, že istotu ani presvedčenie nemajú, že jediné, čo ich v kresle drží, je strach.

stanke1

Keď sa ministra Lajčáka nedávno pýtali novinári, či by aj v iných krajinách minister po takých škandáloch a takomto tlaku verejnosti neodstúpil, povedal, že záleží od toho v ktorých krajinách. Či na západ, alebo na východ od nás.

A v tomto to je podstata.

Vy, teda aspoň mnohí z vás, mladých ľudí, si už východ od nás neviete predstaviť. Lebo ste sa narodili v slobodnom svete. Ale títo naši Robovia považujú stále Východ za svoj vzor.

V čase našej mladosti nás komunisti z Východu učili klamať, kradnúť a podvádzať. Učili nás žiť v schizofrénii. Naši Robovia ešte vyrastali v úcte a rešpekte k Sovietskemu zväzu. Vyrastali na rozprávkach, kde aj ten „padouch“ vlk bol sympatickejší ako dobrý zajac. Vyrastali vo svete, kde nevládol rešpekt, ale strach.

Títo naši Robovia majú Východ stále v krvi. Ich fantómová bolesť chrbtice len dokazuje, že žiadnu chrbticu nemajú. A ich arogancia dokazuje, že im chýba svedomie.

Video: Záznam z protestu

Aký odkaz dávate vy, Robovia, týmto mladým ľuďom? Ako chcete, aby spoločnosť napredovala, aby sa vyrovnala s extrémizmom, aby v nej vládol zákon a morálka, keď vy im denne ukazujete pravý opak? Nesmiete ďalej vedome ničiť to, čo je v každej spoločnosti a v každom národe najcennejšie – jeho duchovnú a morálnu silu. Ak to aj napriek tomu robíte, považujem to za zločin. A za ten sa nesmaží v pekle, ale sedí v base.

Davidovi Cameronovi trvalo len niekoľko hodín, kým zistil, že väčšina voličov si myslí niečo iné ako on, a odstúpil. Nášmu Robovi trvá už niekoľko týždňov, aby vôbec pochopil, čo od neho chceme. Tak mu to znova treba povedať stručne a jasne. Odstúpiť!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie