Denník N

Poľsko môže byť čiernym koňom turnaja, nezávisí len od Lewandowského

Foto - ap
Foto – ap

Na Eure sa nikdy poriadne nepresadili, no tento rok patria k tímom, ktoré príjemne prekvapili. Pod vedením domáceho trénera Adama Nawalku sa dostali až do štvrťfinále, kde môžu vyradiť nepresvedčivé Portugalsko.

Pre Joachima Löwa Poľsko rozhodne nie je obľúbeným súperom. V októbri 2014 nemeckí majstri sveta podľahli svojmu rivalovi 0:2 vo Varšave na začiatku kvalifikácie a kvôli žrebu sa proti sebe ocitli aj v skupine na Eure. Vo vzájomnom zápase Poliaci udržali bezgólovú remízu a Löw na tlačovke pochválil defenzívnu prácu „Bialych Orlov“.

Ešte pred pár rokmi sa poľský futbal nachádzal vo veľkej kríze. Reprezentácia sa po účasti na MS 1986 nedostala na veľký turnaj ďalších šestnásť rokov, z klubov odchádzali sponzori, po páde komunizmu prišli viaceré tímy o ihriská a tréneri si hľadali inú prácu. Na výchovu mladých hráčov sa dával veľmi malý dôraz, najslávnejší klub krajiny Legia Varšava otvoril vlastnú mládežnícku akadémiu až v roku 2002.

Aj keď sa v Poliaci počas najslávnejšej éry vo svojom futbale v rokoch 1974 a 1982 stali bronzovými medailistami svetového šampionátu, na Euro sa v tom období ani len nekvalifikovali. Nedarilo sa im ani na posledných dvoch ME – v rokoch 2008 a 2012 nevyhrali ani jeden zo šiestich zápasov, pričom posledný turnaj organizovali spolu s Ukrajinou.

Poľský Bielsa

Poľsko predtým trénoval Franciszek Smuda, ale pod jeho vedením sa mu vôbec nedarilo. Vyzeralo to tak, akoby v každom zápase hrali bez akejkoľvek stratégie a herného plánu a iba improvizovali. Spoliehali sa, že vpredu niečo vymyslí fantastický útočník Robert Lewandowski. Okrem neho boli v tíme prakticky iba dvaja iní kvalitní hráči – neskorší Lewandowskeho kluboví spoluhráči z Dortmundu Jakub Blaszczykowski a Lukasz Piszczek.

Na jeseň 2013 na post trénera prišiel Adam Nawalka (teraz 58), prezývaný „poľský Marcelo Bielsa“. Nawalka dvadsať rokov trénoval, ale iba poľské kluby, vrátane Wisly Krakow či Górniku Zabrze. Kedysi bol nádejným futbalistom, na MS 1978 odohral v devätnástich v zálohe až päť zápasov, no jeho kariéra sa kvôli vážnemu zraneniu rýchlo skončila.

Nawalka je neuveriteľne poverčivý. Nikdy nedovolí, aby poľskí hráči sedeli v tímovom autobuse počas cúvania – podľa neho by to vraj mohlo priniesť negatívnu energiu. Keď v marci 2015 Poliaci hrali v Dubline v kvalifikácii ME proti Írom, pred zápasom sa šofér cúvaniu nemohol vyhnúť, preto hráči aj celý realizačný tím vyšli von a počkali na kraji cesty, zatiaľ čo náhodní okoloidúci nechápali tomu, čo sa deje.

Nový tréner dal priestor viacerým talentovaným mladým hráčom aj z kvalitnej domácej ligy Ekstraklasa. Najviac spomedzi nich vynikalo 19-ročné ľavé krídlo Bartosz Kapustka z Cracovie Krakov. Ofenzívny záložník Udinese Piotr Zielinski zase upútal skautov Liverpoolu a ešte len 22 rokov má aj obávaný kanonier Ajaxu Amsterdam Arkadiusz Milik.

Foto – ap

Viac ako Lewa

Pod Nawalkom sa už Poľsko neprezentuje dôrazom na zabezpečenú obranu a rýchle protiútoky. V ich hre je vidieť viaceré moderné prvky, vrátane okamžitého organizovaného napádania súpera po strate lopty.

Nawalka experimentoval aj s rozostavením 4-2-3-1, no preferuje systém 4-4-2, v ktorom môže počítať s dvoma hrotovými útočníkmi: okrem Milika samozrejme s Robertom Lewandowskim.

Ten má za sebou vydarenú sezónu pod Pepom Guardiolom v Bayerne Mníchov. „Lewa“ je okrem skvelého streleckého inštinktu známy svojou špeciálnou diétou a aj zvláštnym zvykom, že pri podávaní viacerých chodov je opačne. Napríklad, ak má hostina tri chody, najskôr zje dezert, potom hlavné jedlo a nakoniec predjedlo. Aj keď pred šampionátom bol jedným z favoritov na ocenenie pre najlepšieho strelca turnaja, zatiaľ gól nedal.

Pre Poľsko to však problém nie je, pretože ho dokázali zastúpiť iní hráči – napr. pravé krídlo Jakub Blaszczykowski, ktorý je pre mužstvo stále dôležitý i v období, keď na hosťovaní vo Fiorentine nenastupoval pravidelne. V strede poľa hru tímu usmerňuje Grzegorz Krychowiak (Sevilla), jeden z najlepších defenzívnych záložníkov kontinentu a podľa poľských aj francúzskych médií aj letná posila Paríža St.-Germain.

Jakub Blaszczykowski. Foto – ap

Strašný Poliak

Poliaci sú nesmierne silní aj vzadu: spolu s Nemeckom boli jedinými tímami, ktoré v skupinovej fáze Eura neinkasovali ani jeden gól. Nawalka sa spoľahol na pomerne nezohratú stopérsku dvojicu Michal Pazdan – Kamil Glik. Zatiaľ čo Pazdan hrá doma za Legiu Varšava, Glik pôsobí už od roku 2010 v Taliansku. Po príchode zo sicílskeho Palerma sa stal kapitánom FC Turín, kde si ho mimoriadne obľúbili kvôli silnému charakteru a obrovskej bojovnosti.

Tieto vlastnosti sa u Glika formovali už keď bol malý chlapec. Vyrastal v chudobnej komunite s vysokou mierou kriminality v banskom Sliezsku v rodine, kde mohol mať iba ťažké detstvo. Otec bol notorický alkoholik a aby sa Glik dostal čo najskôr z domu, prijal ponuku ísť do akadémie Realu Madrid. S hlavou rodiny sa potom trápil Glikov brat a matka, viackrát ho poslali na protialkoholické liečenie, no nikdy sa zo závislosti nedostal. Keď mal 42, zomrel na infarkt. Matka žije v zanedbanej oblasti dodnes, aj napriek Glikovým návrhom sa nikdy presťahovať nechcela.

Glika ťažký súkromný život formoval aj ako hráča – po príchode do Turína pred piatimi rokmi sa ihneď stal defenzívnou oporou tímu. Kvôli tvrdosti a neústupnosti v osobných súbojoch ho začali prezývať „strašný Poliak“. Rýchlo získal kapitánsku pásku, ktorá sa v klube tradične dizajnovo pri rôznych príležitostiach mení: napr. počas mestského derby s Juventusom na ňom býva zobrazený boj býka so zebrou.

Bývalý kapitán Turína Natalino Fossati o ňom raz povedal: „Nikto si nezaslúži kapitánsku pásku tohto veľkého klubu viac ako Glik. Je priam ako stvorený na to, aby niekoho viedol: je silný, nebojácny a lojálny.“ Práve tieto vlastnosti by vo štvrtok večer mohli vo štvrtok večer platiť na slabo hrajúce Portugalsko, ktoré na Eure ešte v rámci 90 minút nevyhralo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie