Denník N

Béla Bugár: Populizmus môže priviesť Európu k jej rozpadu

Rozhodnutie britských občanov bolo ich suverénnym rozhodnutím, ale ako sme mohli vidieť hneď po skončení referenda, bolo veľmi silno ovplyvnené polopravdami až klamstvami.

Autor je predsedom strany Most-Híd

Hneď na úvod je potrebné napísať, že je nám to úprimne ľúto. Toto rozhodnutie je krok, ktorý prvýkrát po dlhých rokoch vedie k zmenšovaniu počtu členov Únie namiesto jej rozširovania, ako sme tomu svedkami najmä počas posledných dvadsiatich rokov jej fungovania. Ranné oslavy lídrov populistických a extrémistických strán po celej Európe boli smutným odkazom toho, že podobné referendá sa môžu veľmi skoro konať v Holandsku, vo Francúzsku či v iných krajinách, dokonca aj na Slovensku. Ak sa pozornejšie pozrieme na lídrov týchto populistických a extrémistických strán, tak veľmi jasne vidíme absenciu akéhokoľvek plánu B, prípadne z týchto plánov B nám začne behať mráz po chrbte. Ich jediným cieľom je destabilizácia pomerov.

Rozhodnutie britských občanov bolo ich suverénnym rozhodnutím, no ako sme mohli vidieť hneď po skončení referenda, bolo veľmi silno ovplyvnené polopravdami až klamstvami. Počas kampane sa nepoužívali racionálne argumenty, hralo sa len na city, prevládal populizmus. Je to fenomén, ktorý silnie viac a viac v celej Európe, a z diskusie sa začínajú čoraz viac a viac vytrácať racionálne argumenty. Vyhráva ten, kto vie hlasnejšie kričať, prípadne sľúbiť väčšie nezmysly. Bohužiaľ, populizmus a extrémizmus sú čoraz silnejšie aj u nás doma na Slovensku, ako sme toho boli svedkami v posledných voľbách. Pre stranu Most-Híd a pre mňa osobne bola racionálna diskusia a prinášanie systémových riešení vždy oveľa dôležitejšie ako predbiehanie sa v senzáciách a prekrikovaní druhých.

Teraz Slovensko a celú Európu čaká veľká výzva. Zabrániť tomu, aby sa podobný vývoj s rovnakým výsledkom neopakoval aj v iných krajinách. Na to je potrebné, aby Európska únia urýchlene začala s potrebnými reformami, aby bola Európskou úniou, ktorá bude blízko svojim občanom. Takisto potrebuje počúvať hlasy všetkých svojich členov, nielen veľkých, ale aj malých krajín, aby občania žiadneho členského štátu nemali pocit, že sú na druhej koľaji.

Chcel by som zdôrazniť, že hoci Únia má svoje chyby, stále je to najúspešnejší projekt v novodobých dejinách. Aj vďaka nemu je v Európe mier a pokoj už od druhej svetovej vojny, ak neberieme do úvahy smutný rozpad Juhoslávie a následné problémy na Balkáne. Nedajme si preto túto vymoženosť ukradnúť populistom a extrémistom, ktorí nikdy nevideli ďalej ako na koniec svojho nosa.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie