Denník N

Do Kiskovho paláca sa vlámal neznámy muž, ochranka ho nechytila

Prezidentský palác. Foto N – Tomáš Benedikovič
Prezidentský palác. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 15.15 – Muž sa do paláca dostal o jednej v noci, strávil v ňom dvadsať minút. V paláci sa síce spustil alarm, ale vyhodnotili ho ako falošný poplach, a tak ho vypli. Šéf ochrankárov odstúpil.

Do Prezidentského paláca sa dnes v noci cez nezabezpečený zamestnanecký vchod dostal neznámy muž. Bez toho, aby ho zadržala ochranka, strávil na najvyššom poschodí paláca dvadsať minút a potom pokojne odišiel preč. Alarm sa síce spustil, vyhodnotili ho však ako falošný poplach.

Prezident Andrej Kiska v paláci nespáva, v noci tam nebol. „Udialo sa to v čase, keď v objekte prezidentského paláca nebola žiadna chránená osoba,“ potvrdzuje aj ministerstvo vnútra.

Incident sa odohral v dobe, keď štátna polícia a tajné služby pripravujú mimoriadne bezpečnostné opatrenia v hlavnom meste v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. To sa začína 1. júla.

Fotografia muža, ktorý sa dnes vlámal do paláca. Polícia jeho totožnosť nepozná. Foto - Polícia
Fotografia muža, ktorý sa dnes vlámal do paláca. Polícia jeho totožnosť nepozná. Foto – polícia

V pondelok mali policajti pre predsedníctvo dokonca cvičenie. Simulovali prevoz ústavných činiteľov a pripravenosť zachovať ich bezpečnosť. Cieľom cvičenia bolo preveriť „funkčnosť bezpečnostných opatrení vykonávaných jednotlivými odbormi úradu – dopravná ochrana, epizodická a technická ochrana, operatívna ochrana a ochrana objektov“.

Alarm vypli

„V noci okolo jednej neznámy muž preskočil sklenený plot zo zadnej strany Prezidentského paláca a dostal sa na zadné nádvorie,“ povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan. „Následne vstúpil do budovy nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie.“

Podľa Krpelana sa na tomto poschodí spustil bezpečnostný systém, no bol vyhodnotený ako falošný poplach a potom bol vypnutý. „Tou istou trasou následne neznámy muž opäť zišiel na zadné nádvorie a dostal sa k bočnému vstupu do Prezidentského paláca z Banskobystrickej ulice, ktorý si z vnútornej strany otvoril a odišiel. Tvár neznámeho muža zachytili bezpečnostné kamery.“

Andrej Kiska pred Prezidentským palácom. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Kiska pred Prezidentským palácom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bezpečnostný systém v paláci nepatrí k najnovším. Napríklad kamery tu inštalovali ešte v roku 1994, keď bol prezidentom republiky Michal Kováč. Len nedávno v paláci väčšinu vchodov zabezpečili na čipové karty, no trakt, kam sa dostal neznámy muž dnes v noci, takto zabezpečený nie je.

Šéf ochrankárov odstúpil

Bezpečnosť prezidenta majú na starosti ochrankári z Úradu na ochranu ústavných činiteľov, ktorý patrí pod ministerstvo vnútra.

„V ranných hodinách priestory paláca prezreli pyrotechnici, momentálne prebieha zabezpečovanie ďalších stôp. Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil,“ dodal Krpelan s tým, že prezidenta o incidente informovali o siedmej ráno.

Ministerstvo vnútra incident prešetruje. Napoludnie zo svojej funkcie odstúpil šéf štátneho Úradu na ochranu ústavných činiteľov. „Za toto zlyhanie policajtov úradu bude vyvodená zodpovednosť,“ napísala hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.

„Riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Radovan Horváth požiadal vedenie ministerstva o jeho uvoľnenie z funkcie.“ Horváth je v polícii od roku 1991, šéfom ochrankárov sa stal v roku 2012.

Prezident Kiska bol dnes hosťom v rádiu Expres. Incident najprv komentoval s humorom. „Videl som dnes fotku toho muža a všimol som si, že v rukách držal tenisky. Dal si ich dole a chodil tam bosý. Neviem, či bol mierne v nálade a myslel si, že je doma, a aby nezobudil manželku, tak sa radšej vyzul,“ smial sa.

Povedal však, že v skutočnosti situáciu berie vážne. „Je to zarážajúce a očakávam od kompetentných vysvetlenie. Ako je to možné a ako tomu do budúcna zabrániť.“

V USA dostal páchateľ 17 mesiacov

Preniknutie do prezidentského sídla museli riešiť vlani aj v Spojených štátoch. Vojnovému veteránovi Omarovi Gonzálesovi sa podarilo preskočiť plot Bieleho domu, jedného z najstráženejších objektov na svete. Gonzálesa chytili, mal pri sebe zatvárací nôž.

Súd ho neskôr odsúdil na sedemnásť mesiacov väzenia; Gonzáles sa hájil tým, že nikomu nechcel ublížiť. S prezidentom Barackom Obamom sa vraj chcel len porozprávať.

V roku 2013 sa podarilo preliezť plot a dostať sa až do Buckinghamského paláca aj mužovi vo Veľkej Británii.

Slovenskí policajti museli koncom minulého roka riešiť lúpež v súkromnom byte Petra Pellegriniho. Ten bol v tom čase predsedom parlamentu, teda jedným z troch najvyšších ústavných činiteľov. Zmiznúť mu malo asi 2500 eur a dvoje hodinky.

Horváth vtedy svoje odstúpenie nezvažoval, podržal ho aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie