Denník N

Lady Gaga sa stretla s dalajlámom, Peking ju dal na blacklist a prišla o čínskych fanúšikov

Čína zakázala distribúciu a propagáciu speváčky Lady Gagy. Nie je to prvá západná interpretka, ktorú zavrhli pre stretnutie s tibetským duchovným lídrom.

Keby ste dostali pozvánku na 84. ročník konferencie amerických starostov, išli by ste na ňu pravdepodobne zo zvedavosti z bizarného zážitku.

Práve na javisku tejto konferencie sa v nedeľu stretli dalajláma a popová hviezda Lady Gaga. Zvláštna dvojica hostí pred americkými starostami  rozprávala o meditácii, mentálnom zdraví, a o tom, že je dôležité dobrosrdečnosť preniesť aj do vedenia miest a obcí – aby sa na svete príjemnejšie bývalo.

Nenásilné slová však neskončili bez reakcie Pekingu, ktorá stála speváčku priazeň čínskych fanúšikov.    

Lady Gaga sa síce s dalajlámom rozprávala o duchovných záležitostiach, pre jej fanúšikov v Číne  sa to však mohlo zdať provokácia. Speváčku obvinili, že na svojich fanúšikov vôbec nemyslí, pretože inak by sa s tibetským lídrom nestretla.

„Mala vnímať čínsku precitlivenosť“

Lady Gaga je pritom pravdepodobne najúspešnejšou západnou speváčkou v Číne. Stretnutie s dalajlámom, ktorého Peking obviňuje zo separatizmu, to môže zmeniť. 

V tlačovej správe v reakcii na stretnutie so speváčkou ho označili za „vlka v mníšskom habite“ a svet upozorňujú na to, že jeho vystúpenia pre šírenie dobra sú len zámienkou pre hlásanie myšlienok tibetskej samostatnosti.

Fanúšikovia na stránke Weibo, ktorá je čínskou alternatívou pre Facebook, zdieľali speváčkin záznam na Twitteri. Takmer okamžite však väčšinu zablokovali.

Populárnosť speváčky dokazuje, že sa jej priaznivci úplne nevzdali a na necenzurovaný príspevok rýchlo pribudlo asi dvetisíc reakcií.

Niektoré volali po racionálnej diskusii, iní Gagu označovali za hlúpu a ignorantskú, keďže nevnímala citlivosť Číňanov v tejto téme. Niektorí fanúšikovia ju podľa BBC úplne zavrhli a zdôraznili, že v Číne už na koncertoch nebude vítaná.

Iba niekoľko ľudí prebilo čínsky firewall, aby sa dostali k informáciám o rozhovore dalajlámu a Lady Gagy. Snažili sa v komentároch motívy speváčky vysvetliť, no názor verejnosti ostal nepohnutý.

V Číne ju zakázali

Netrvalo dlho, aby aj komunistická strana Lady Gage odkázala, že vítaná nie je. V utorok ju pripísali na zoznam ľudí, ktorí sú z Číny vykázaní pre politické názory. A zakázali celý jej repertoár.

Dalajláma, ktorý žije v exile od roku 1959, obvinenia Číny odmieta, a trvá na tom, že len chce, aby mal Tibet väčšiu slobodu od čínskych zákonov. 

Podľa denníka Guardian po stretnutí vyhlásilo oddelenie propagandy Komunistickej strany „dôležité inštrukcie“, ktoré zakázali v Číne propagáciu celého repertoáru speváčky, prikazujú čínskym stránkam a mediálnym organizáciám zastaviť akúkoľvek distribúciu jej piesní.

Vyzvali tiež médiá, aby stretnutie Lady Gagy s duchovným lídrom verejne odsúdili.

The Dalai Lama and Lady Gaga, center second from right, pose for a photo with mayors attending the U.S. Conference of Mayors in Indianapolis, Sunday, June 26, 2016. (AP Photo/Michael Conroy)

 

Dôsledky boli jasné

Viacerí západní novinári, aj fanúšikovia Lady Gagy tvrdia, že verejné stretnutia s dalajlámom sú predurčením sporu s Čínou. Myslia si, že aj speváčka musela vedieť o tom, aké dôsledky môže mať ich stretnutie, no napriek tomu sa rozhodla duchovného vodcu podporiť. Po stretnutí sa na Facebooku dalajlámovi verejne poďakovala, keď pod spoločnú fotografiu napísala:

„Ďakujem za tento špeciálny deň. Veda nám hovorí, že dobro zlepšuje zdravie. Poďme teda vylepšiť zdravie nášho národa.“

K čínskemu zákazu sa zatiaľ Lady Gaga priamo nevyjadrila.

Americká speváčka však nie je prvá, ktorá sa ocitla v čínskom zákaze kvôli stretnutiu s dalajlámom. Čína už predtým v krajine zakázala interpretom ako Oasis či Bjork koncertovať, pretože sa s ním stretli alebo mu vyjadrili podporu.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie