Denník N

Kaliňák na návšteve u Bašternáka

Kým je ministrom vnútra Robert Kaliňák, akákoľvek policajná akcia pôsobí ako nedôveryhodné divadlo.

Razia v domoch a bytoch Ladislava Bašternáka by v normálnej krajine mohla priniesť pocit, že štát koná a podvodník si nemôže robiť, čo chce. Lenže my nie sme v normálnej krajine. Okrem iných dôvodov teraz najmä preto, že Robert Kaliňák je stále ministrom vnútra.

Vymenovať podozrenia, ktoré sa viažu ku Kaliňákovi a k prípadu Bašternák, je podobne dlhé ako súčet Bašternákových adries a firiem. Minister je Bašternákov priateľ, bývalý obchodný partner, sused a práve tento Bašternák štát obral na vratkách DPH o milióny eur a všetky vyšetrovania sa zastavili.

Kaliňák Bašternáka aj dnes obhajuje a vymýšľa si historky o svete kešu, v ktorom oni dvaja žili, i keď zvyšok Slovenska už poznal banky. A Bašternák je k tomu všetkému domáci pán premiéra Roberta Fica. S takýmto nákladom sa nedá ministrovi ani štátu veriť ani na sekundu. Všetko to vyzerá ako hlúpy trik.

Ak by sme mali štátu veriť, musel by pre to niečo urobiť.

Takáto razia sa mala u Bašternáka odohrať pred rokmi. A keď nie v čase, keď jeho kšefty vyšetrovala finančná polícia, tak aspoň pred štyrmi mesiacmi, keď sme o nich prvýkrát písali. Za ten čas mohol všetko dôležité zničiť, stratiť, zabudnúť. Nie je ťažké predstaviť si, ako si všetko vopred s ministrom dohodli a zariadili.

Jeden dôvod na oneskorenú akciu by sa napriek tomu dal vymyslieť. Ak by po prvých článkoch padlo celé vedenie polície a prokuratúry a teraz by prípad vyšetrovali úplne noví ľudia, ktorí nevedia, že Bašternák „je náš človek“. Lenže to sa nestalo a nič nenasvedčuje tomu, že by to premiér a vláda chceli urobiť.

Je to pritom úplne jednoduché. Na obnovu aspoň drobnej dôvery by stačilo odvolať ministra vnútra Kaliňáka. To on totiž robí z akejkoľvek policajnej akcie nedôveryhodné divadlo, to on robí z vlády smiešnych pajácov, ktorí vypúšťajú neuveriteľné „bláboly“, ktoré majú oklamať ľudí. Kým je Kaliňák ministrom, aj policajná razia vyzerá skôr ako návšteva u obchodného partnera než ako zásah štátu proti podozrivému zločincovi.

Video: Čo môžu a čo už nemôžu nájsť policajti u Bašternáka
autorka: Martina Pažitková

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie