Denník N

Do Bratislavy z dôvodu brexitu zrejme priletia aj Merkelová a Hollande, budú riešiť budúcnosť EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ilustračné foto - TASR
Maďarský premiér Viktor Orbán a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Ilustračné foto – TASR

Septembrový samit bude najvýznamnejšou akciou na Slovensku za posledných desať rokov.

Nebyť britského referenda, slovenské predsedníctvo by bolo len jedným z mnohých. Po hlasovaní britských voličov sa však bude musieť pripraviť na jednu neplánovanú akciu. V septembri by mala Bratislava hostiť veľké neformálne stretnutie 27 hláv európskych štátov, tentokrát už bez britského premiéra.

Malo by ísť o prvý samit svojho druhu, na ktorom sa začne konkrétne hovoriť o tom, čo s budúcnosťou Európskej únie.

S veľkou pravdepodobnosťou by teda do Bratislavy mala priletieť napríklad aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande, spolu s lídrami viac než dvadsiatich ďalších štátov.

Zorganizovanie takejto akcie v utorok večer navrhol predseda Európskej rady Donal Tusk, ktorý z titulu svojej funkcie vedie rokovania premiérov a prezidentov. „Potrebujeme niekoľko týždňov na prípravu, myslím, že najlepším miestom bude Bratislava,“ vyhlásil Tusk.

V priebehu dnešného dňa by sa tento návrh mal dostať aj do oficiálnych záverov stretnutia 27 hláv štátov, ktoré sa aktuálne koná v Bruseli.

Prvý svojho druhu

Pripravovaný bratislavský samit bude svojím spôsobom prelomový. Rokovania európskych premiérov a prezidentov sa posledné roky konali takmer výlučne v Bruseli. Táto prax funguje od prijatia Lisabonskej zmluvy v roku 2009, ktorá čiastočne okresala vplyv predsedníckych krajín.

„Rozhodnutie preniesť znovu takéto stretnutia do členských krajín súvisí aj so snahou priblížiť fungovanie Európskej únie ľuďom,“ poznamenal jeden z pracovníkov slovenského ministerstva zahraničia.

Akcia bude mať význam aj pre samotnú Bratislavu. Stretnutie podobného významu hostilo Slovensko naposledy v roku 2005, keď sa tu konal samit amerického prezidenta Georgea Busha a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Odvtedy sem hlavy štátov prilietali skôr na dvojstranné rokovania, na stretnutia krajín V4 alebo neformálne, napríklad na bezpečnostnú konferenciu Globsec.

Neplánovaná akcia

Organizačné detaily zatiaľ nie sú známe – ministerstvo zahraničia k tomu neformálne hovorí len toľko, že tri mesiace sú dostatočne dlhý čas na prípravu.

Akcia by sa mohla konať v budove bratislavskej Reduty, kde sú plánované najdôležitejšie stretnutia v rámci európskeho predsedníctva.

Doteraz sa však počítalo s tým, že tu budú stretnutia na úrovni ministrov, či eurokomisárov. Z dôvodu samitu 27 hláv štátov sa teda zrejme budú musieť ešte viac posilniť bezpečnostné opatrenia. Podobné mítingy môžu byť totiž vítanou príležitosťou aj na demonštrácie odporcov Európskej únie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie