Denník N

Na Ukrajine je čudné prímerie, v Debaľceve sa naďalej bojuje

FOTO - TASR/AP
FOTO – TASR/AP

Aktualizované v nedeľu 17:09 – Mohutné boje zo včerajška nepokračujú, podľa povstalcov sa však prímerie vzťahuje len na frontovú líniu.


  • prímerie sa zväčša dodržiava, ale dochádza k občasnej streľbe
  • výnimkou je Debaľcevo, podľa separatistov sa naň dohoda nevzťahuje
  • upozorňujú tiež, že niektoré jednotky nespadajú pod ich velenie a môžu bojovať
  • rebeli do Debaľceva nepustili pozorovateľov OBSE

 

Vcelku sa dodržuje. Tak vidia prímerie platné od polnoci ukrajinská armáda i povstalci. K občasnej streľbe stále dochádza.

Spočiatku sa obe strany obviňovali z porušovania dohody (prečítajte si jej celé znenie), k incidentom došlo najmä v okolí Debaľceva. V meste Popasna hlásia zatiaľ jediné dve obete po vyhlásení prímeria.

Náš reportér Mirek Tóda hlási, že v dedine Širokno neďaleko Mariupoľa boje pokračujú a rebeli sa snažia získať novú pozíciu.

Prímerie si vysvetlili po svojom

map
Washington Post

Separatisti ešte predtým vyhlásili, že podľa nich sa prímerie vzťahuje len na frontovú líniu a v boji v Debaľceve, kde obkľúčili niekoľko tisíc vojakov, budú pokračovať.

Mesto v sobotu mohutne ostreľovali a ocitlo sa v plameňoch. Strieľa sa tam aj dnes, povstalci navyše na miesto nepustili ani pozorovateľov OBSE. Dokonca aj Moskva vyhlásila, že podmienky prímeria by mali dodržiavať všetky strany bez výnimiek.

Podľa prezidenta Petra Porošenka zostáva cesta do mesta zatiaľ otvorená a vojaci dostali novú muníciu.

K ťažkým bojom došlo v sobotu i na ďalších miestach – napríklad pri strategickom prístave Mariupoľ. Povstalci spustili silnú ofenzívu, aby pred prímerím získali čo najviac územia. Dnes upozorňujú, že pod ich kontrolu nespadajú všetky skupiny a napríklad kozácke oddiely môže bojovať aj naďalej.

Video dnešných bojov pri Debaľceve:

https://www.youtube.com/watch?v=nxANs5QNsWE

Porošenko už včera varoval pred ohrozením dohody a možnosťou vyhlásenia vojnového stavu v celej krajine. Vedenie armády zatiaľ na takýto krok dôvod nevidí.

Naopak, oznámilo, že je pripravené aj na ďalšiu časť dohody – stiahnutie ťažkého delostrelectva z Donbasu. Najprv tak ale musia urobiť rebeli.

Podľa Kyjeva prišli v posledných dňoch separatisti o 600 bojovníkov, no informácia sa nedá nezávisle overiť.

Americké ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že ruská armáda rozmiestnila okolo Dobaľceva väčšie množstvo delostrelectva a viacero raketometov.

Z Ruska tiež vyšiel na Ukrajinu ďalší „humanitárny konvoj“ 170 nákladiakov. Podľa Kyjeva ide o podporu separatistom.

Čo je v dohode?

Na rokovaniach v bieloruskom Minsku sa zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska dohodli na stiahnutí ťažkého delostrelectva či vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50 – 140 km.

Začiatkom marca sa má začať dialóg o uskutočnení komunálnych volieb v separatistami kontrolovaných oblastiach, následne majú byť prepustení všetci rukojemníci a nezákonne zadržiavané osoby.

Do 14. marca má ukrajinský parlament, Najvyššia rada, vymedziť územie s osobitným režimom samosprávy.

Do konca roku má do platnosti vstúpiť nová ústava Ukrajiny. Za podmienky úplného politického urovnania konfliktu by ukrajinská vláda mala opätovne získať úplnú kontrolu nad štátnou hranicou s Ruskom v celej zóne konfliktu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie