Denník N

Študenti zaplnili Ficove vlaky zadarmo, tak im zoberú mesačníky na rýchliky

Študentov chcú železnice dostať do osobných vlakov. Foto N – Tomáš Benedikovič
Študentov chcú železnice dostať do osobných vlakov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Študenti a žiaci už nebudú môcť využívať mesačné nulové lístky v diaľkových vlakoch. Železnice tým chcú zabrániť preplneniu vozňov a študentov presmerovať do osobných vlakov.

Rok a pol po zavedení bezplatných vlakov pre seniorov a študentov musia štátne železnice tento systém opraviť. Ukázalo sa, že študentov cestujúcich bezplatne je vo vlakoch priveľa a dokážu si nájsť cesty aj do vlaku, v ktorom má byť ich počet obmedzený.

Od 1. júla štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zruší bezplatné mesačníky, ktoré využívali študenti pri každodennej preprave. Mesačný lístok už nebude platiť pri diaľkových vlakoch, teda vlakoch vyšších kategórií. Ide o rýchliky, vlaky EuroCity a EuroNight, regionálne rýchliky či expresy. 

Zmena sa však netýka všetkých vlakov. „Mesačné nulové lístky budú použiteľné len vo vybraných kategóriách regionálnych spojov – teda v osobných vlakoch alebo v regionálnych expresoch,“ povedala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová pre TASR.

Keď bol vlak plný, obišli to mesačníkom

V rýchlikoch bol doteraz limit na počet študentov cestujúcich bezplatne. Keď sa naplnil, núkali študentom lístok s bežnou polovičnou zľavou. Tí to však obchádzali a vypýtali si bezplatný mesačník, ktorý nemá obmedzenie na konkrétny čas alebo spoj. Do vlaku sa aj tak dostali zadarmo. Hoci, to mohli urobiť iba pre cestovanie z miesta ich trvalého bydliska do stanice, kde majú školu.

Železnice hovoria, že chcú zvýšiť komfort pre cestujúcich. Diaľkové vlaky sú neustále preplnené a cestujúci sa sťažujú. Prekáža im, že si nevedia nájsť miesto na sedenie, aj keď si lístok riadne kúpili.

Od júla môžu študenti stále cestovať bezplatne aj rýchlikmi, no musia požiadať o lístok na určitý spoj a deň. Železnice tak budú mať skutočný prehľad o tom, koľko študentov sa vezie vo vlaku.

„Podľa vlaňajších skúseností študenti cestujú do školy vlakmi v priemere po trase 46 kilometrov. Na túto vzdialenosť sú ideálnym riešením práve regionálne prímestské spoje,“ opísal riaditeľ obchodného úseku ZSSK Karol Martinček pre TASR. Práve do osobných vlakov chcú nalákať študentov.

Doteraz študenti jazdili najmä rýchlikmi a diaľkovými vlakmi. Osobnými vlakmi nejazdili ani na kratšie vzdialenosti. Práve preto boli diaľkové vlaky preplnené.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Týka sa to aj základných škôl

Žiaci základných škôl mohli cez školský rok cestovať len s preukazom žiaka/študenta, nepotrebovali žiaden lístok. Aj pre nich sa však pravidlá menia. Takýto spôsob cestovania sa obmedzí len na osobné vlaky a regionálne expresy. Lístky vydané do 30. júna 2016 budú podľa dopravcu platné podľa pôvodných podmienok. Nové podmienky sa dotknú mesačníkov vydaných od 1. júla.

V lete už iné obmedzenia nehrozia. „Počas leta sa neuplatňujú osobitné obmedzenia. Žiaci a študenti môžu využívať bezplatnú prepravu aj počas prázdnin – výnimkou sú absolventi,“ spresnila Morháčová.

Bezplatnú vlakovú dopravu zaviedla ešte druhá vláda Roberta Fica ako druhý sociálny balík. Môžu ju využívať študenti, žiaci aj dôchodcovia od novembra roku 2014.

Ministerstvo dopravy s novým ministrom Romanom Brecelym (Sieť) zatiaľ žiadne zmeny neurobilo. Minister pritom v máji pre TASR tvrdil, že podľa jeho odhadu stojí bezplatná vlaková preprava od 13 do 15 miliónov eur. V najbližších mesiacoch chcú zistiť, či si to ministerstvo dopravy môže každoročne dovoliť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie