Denník N

Priamo z Mariupoľa: Povstalci využívali každú minútu do prímeria

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Celé mesto sa otriasalo a počuli sme výbuchy až do neskorého večera. O polnoci to utíchlo, hovorí miestny elektroinžinier.

Z Mariupoľa od nášho reportéra Mirka Tódu

Kľúčový ukrajinský prístav Mariupoľ, ktorý sa proruským separatistom nepodarilo dobyť, si prvý deň prímeria užíva ticho a spamätáva sa z bojov v blízkej dedine Širokino.

Rebeli sa snažili využiť každú poslednú minútu do prímeria pre získanie nových pozícií.

“Bol to strašný deň. Celé mesto sa otriasalo a počuli sme výbuchy až do neskorého večera. Tak o polnoci to utíchlo,” rozpráva Denníku N Aleksandr Ilyijanov.

Teraz si elektroinžinier zamestnaný v jednom z metalurgických podnikov oligarchu Rinata Achmetova užíva ticho.

Prišlo presne po tom, ako začalo platiť prímerie, na ktorom sa vo štvrtok dohodli štyria lídri Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska po 17 hodinách vyjednávania v Minsku.

Dobrovoľníci: Bolo to veľmi zlé

“Neverím, že paľba skončí, pôjdu ďalej,” myslí si jeden z trojice vojakov, ktorého nasadili do takzvanej zóny ATO (Protiteroristická operácia).

Do Mariupoľa sa dostali bežným autobusovým spojom, ktorý ide z Kyjeva necelých 15 hodín.

V 400-tisícovom prístave je veľmi aktívna dobrovoľnícka obrana. Svoju základňu tu má aj batalion Azov. “Dnes tu oddychujeme po ťažkých bojoch, bolo to veľmi zlé,” rozpráva jeden z mladých Ukrajincov v uniforme Azovu o bojoch v blízkom Širokine.

Podľa ukrajinskej vlády tam do noci dopadali rakety z gradov. Veľa ľudí utrpelo zranenia.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko presne o polnoci naživo vydal príkaz k zastaveniu paľby. Obe strany však hlásili porušenia prímeria.

Aj my počujeme výstrely. V dedine Širokno neďaleko Mariupoľa boje pokračujú a rebeli sa snažia získať novú pozíciu. Oblasť uzavreli.

Vojna s Ruskom bez Ruska

Ukrajinská vláda je veľmi skeptická ku prímeriu, ktoré nijako nezaväzuje ruského prezidenta Vladimira Putina k stiahnutiu ťažkej vojenskej techniky a ruských vojakov z Donbasu.

Moskva stále popiera, že by tam vôbec nejakých profesionálov či tanky mala a hovorca Kremľa tvrdí, že Rusko nie je stranou konfliktu, a preto nemôže ani nič garantovať.

“Sme presvedčení, že je to ruská výzbroj, nie separatistické systémy,” vyhlásila hovorkyňa americkej diplomacie Jen Psaki.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie