Denník N

Chcete streliť gól ako Gareth Bale Anglicku? Fyzik vysvetľuje ako

Ak je hráč vzdialený od bránky menej ako 20 metrov, kopať s bočnou rotáciou sa mu neoplatí, lebo lopta Beau Jeu nestihne klesnúť tak, aby trafila bránku.

„Zelená je tráva, fotbal to je hra a ten míč kulatý věc je záludná,“ spieva v jednej zo svojich známych odrhovačiek František Ringo Čech.

Čo o zradnosti lopty platilo pred niekoľkými desiatkami rokov, platí dnes ešte viac. Futbalová lopta sa za 150 rokov moderných dejín futbalu veľmi zmenila.

Zhruba 40 rokov bola lopta na veľkých futbalových podujatiach zložená z 32 dielov v tvare šesť- a päťuholníkov. To sa zmenilo na svetovom šampionáte v Nemecku. Lopta s názvom Teamgeist mala len 14 dielov, píše v článku pre The Conversation Ken Bray z univerzity v anglickom meste Bath. Venuje sa fyzike letu lopty.

Jabulani, Brazuca a Beau Jeu

Počet dielov postupne klesal, Jabulani, s ktorou sa hralo na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike pred šiestimi rokmi, ich mala len osem, Brazuca v Brazílii v roku 2014 ešte menej, iba šesť.

Aj lopta Beau Jeu, s ktorou sa hrá tohtoročné EURO 2016, je zložená zo šiestich dielov.

Bray pre The Conversation vysvetľuje, že počet dielov, z ktorých je lopta vyrobená, vplýva na jej rýchlosť a letové vlastnosti. Nová lopta má znížený odpor, takže letí rýchlejšie a vo vzduchu zostane dlhšie ako jej predchodkyne, píše vedec.

To je výhodné pri penalte, pretože rýchla lopta zvyšuje šancu, že strelec dá gól. Ale pri priamom kope, keď hráč od lopty vyžaduje, aby rýchlo vystúpila do vzduchu, aby obstrelil múr, a potom rýchlo klesla do brány, to môže byť problém.

Magnusov jav

Počas letu vplývajú podľa Braya na loptu tri sily: gravitácia, odpor vzduchu a takzvaný Magnusov jav. Pomenovaný je po nemeckom fyzikovi Henrichovi Gustavovi Magnusovi, žil v 19. storočí.

„Jav znamená, že okolo letiaceho rotujúceho objektu obteká vzduch takým spôsobom, že výrazne zakrivuje jeho trajektóriu,“ povedal pred Denník N Samuel Kováčik, fyzik z UK v Bratislave. K zmene dráhy lopty dochádza preto, lebo „trenie medzi vzduchom a povrchom lopty mení rýchlosť vzduchu v okolí lopty, čo následne zmení tlak, ktorým pôsobí na loptu,“ dodal.

O Magnusovom jave spravil video svetoznámy popularizátor vedy Derek Muller. V marci tohto roku sme s ním spravili rozhovor.

Magnusov jav. Zdroj – Youtube

Rotácia lopty

Aby hráč pri priamom kope dostal loptu do bránky, musí ju kopnúť s určitou rotáciou. Spätná rotácia (backspin) je nevhodná pri kope na vzdialenosť dvadsiatich až tridsiatich metrov – lopta vtedy letí ďaleko a vysoko nad hraciu plochu. Túto techniku kopu využívajú brankári, keď rozohrávajú loptu a kopú ju na vzdialenosť 70 metrov, píše pre The Conversation Bray.

Pri bočnej rotácii (sidespin) môže lopta zaplachtiť tak, že to brankára pomýli a dostane gól. Ale stáva sa to zriedkakedy, pretože na loptu nie je vyvíjaná dostatočná sila, ktorá by ju prinútila klesať. Preto tak veľa kopov s bočnou rotáciou skončí nad brvnom, hovorí Bray.

Pri hornej rotácii, keď sa lopta otáča vpred (topspin), je vysoká šanca, že hráč skóruje. Ale „takáto rotácia vyžaduje zvláštnu kopaciu techniku a len veľmi málo hráčov dokáže kopnúť loptu zo zeme takýmto spôsobom“, konštatuje Bray pre The Conversation.

Podarilo sa to napríklad Garethovi Baleovi, hráčovi Walesu, ktorý na EURO 2016 takýmto spôsobom vsietil gól z priameho kopu proti Anglicku:

Gareth Bale dáva gól proti Anglicku na EURO 2016. Zdroj – Youtube

Akú rotáciu zvoliť

Nasledujúci graf ukazuje, ako lopta Beau Jeu, s ktorou sa hrajú tohtoročné majstrovstvá, letí pri priamom kope vo vzdialenosti 20/25/30 metrov od brány, ak má rýchlosť 28 metrov za sekundu. Hráč loptu kopne buď s bočnou (sidespin), alebo hornou rotáciou (topspin).

Foto – Ken Bray/The Conversation

image-20160627-28373-1rmhfx3

Z grafu vyplýva, že ak je hráč vzdialený od bránky menej ako 20 metrov, kopať s bočnou rotáciou sa mu neoplatí, lebo lopta nestihne klesnúť tak, aby trafila bránku. Kopať takouto technikou sa oplatí až v prípade, že lopta je od brány vzdialená 25 metrov a viac.

Penalty

Bray sa zaoberá aj penaltami. Z jeho výskumov vyplýva, že brankár dokáže pokryť asi 70 percent plochy brány. Ak do nej hráč trafí, má iba 50-percentnú úspešnosť, že dá gól. Ak trafí do zvyšných 30 percent, šanca, že dá gól, stúpne až na 80 percent.

Brankár dokáže pokryť 70 percent bránky, šanca, že dostane gól, je vtedy 50 percent, inak 80. Foto – Ken Bray/univerzita v Bathe

Diving_envelope

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Futbalové Euro

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie