Denník N

Štyri Ficove triky

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ficova regionálna karta ani nezakryje Kaliňáka, ani nepomôže okresom.

Autor je poslancom NR SR a tímlídrom SaS pre verejné financie

„Zbohatlíci a korupčníci naďalej vyhrávajú“, povedal Robert Fico v roku 2005 v súvislosti s presadzovaním zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Preukazovanie pôvodu majetku bolo jedným z nosných pilierov jeho dlhej politickej kariéry.

Od výroku ubehlo viac než desať rokov. Výsledok je, že najužšia špička jeho strany má s preukázaním pôvodu majetku obrovské problémy. Až také, že napríklad vysvetlenia pôvodu príjmov Roberta Kaliňáka, v ktorých nás poučuje, ako sa dá úspešne investovať na finančných trhoch, už prestávajú priťahovať odbornú pozornosť. Všetko je jasné ako facka. Dokonca aj hnev už niekedy prechádza do smiechu. Presne tak, ako to bolo na konci éry Vladimíra Mečiara.

Fico s Kaliňákom dobre vedia, že ak chcú byť v politike, musia sa pokúsiť súčasné kauzy okolo Bašternáka a ďalších „našincov“ niečím prekryť. Keďže reálne riešenia nie sú pripravené, tak trikmi.

Trik č. 1: Odviesť pozornosť médií k iným problémom

Minulý týždeň tak vláda zasadala v Lučenci, tento v Rimavskej Sobote.

Lenže.

Robert Fico nezačína predstierať pomoc slabým regiónom až teraz. Pripomeňme si, že o nej intenzívne hovoril už na začiatku svojej politickej dráhy a že v priebehu svojej prvej vlády (2006 až 2010) dokonca prijal zákon veľmi podobný tomu, ktorým šermuje dnes. Ten novší je o podpore „najmenej rozvinutých regiónov“, ten starý o podpore „regionálneho rozvoja“.

Už staršia verzia obsahovala ciele ako napríklad odstraňovať rozdiely v úrovni hospodárskeho rozvoja regiónov, vytvárať nové pracovné miesta a stabilizovať ohrozené pracovné miesta, zlepšovať prípravu detí a mladých dospelých na trh práce, či zlepšiť dopravnú vybavenosť regiónu.

Výsledok dlhodobého pôsobenia vlád RF na znižovanie regionálnych rozdielov na Slovensku vidno z tohto grafu. Dlhodobo sa neznižujú:

graf jurzyca

Trik č. 2: Prísť so šokujúcou pozitívnou správou

Tesne pred tohtoročnými parlamentnými voľbami Robert Fico sľuboval v regiónoch príchod konkrétnych zamestnávateľov. Aj takých, ktorých pozadie sa už vtedy zdalo médiám a opozícií veľmi podozrivé. Firma, ktorá mala tlačiť bezpečnostné dokumenty, nebola na to certifikovaná, firma, ktorá mala spracúvať mlieko, nemala takú činnosť zaregistrovanú.

Do Banskej Bystrice mala priniesť firma RKN Global viac než 1200 mimoriadne dobre platených pracovných príležitostí (1400 eur).  Mala to byť druhá najväčšia investícia na strednom Slovensku po automobilke Kia v Žiline. Firma chcela prísť oficiálne pre kvalitnú infraštruktúru a vzdelanú pracovnú silu. Oficiálne nepríde pre Brexit. Akoby Brexitom prišla Bystrica o cesty a vzdelaných ľudí.

Do Nitry zasa podľa Fica mala prísť s vládnou podporou spoločnosť na spracovanie mlieka, ktorá ale spracovanie mlieka a výrobu mliekarenských výrobkov v predmete činnosti nemala. Midia Agro.  Stimul 18,5 milióna eur jej schválila vláda len tri dni pred voľbami. Firma už sa ale neozýva.

Trik č. 3: Preniesť zodpovednosť na iných

Problémy, ktoré sa nedajú „vyriešiť“ len rozdávaním rastúcich príjmov verejných financií, sú pre Ficove vlády veľmi ťažké. V prípade rómskej problematiky preto po pár mesiacoch Robert Kaliňák delegoval zodpovednosť na splnomocnenca vlády.

Problém zaostávajúcich regiónov dnes vláda rieši rovnakým trikom. Tak, aby jej neúspech nespôsobil žiadne politické škody. Je oveľa ťažšie dlhodobo znižovať rozdiely medzi regiónmi, než rozdávať hasičské autá. Ťažšie a nevďačnejšie. Lenže bez priamej politickej zodpovednosti vládnucej strany je šanca na reálne vyriešenie ťažkých problémov minimálna.

Trikom je aj spôsob merania úspechu celého projektu pomoci okresom. Vláda poskytne peniaze a kritéria hodnotenia projektov si majú zostaviť tí, ktorí ich rozdelia. Vláda mala za peniaze požadovať nejakú hodnotu (inak tiež Value for money), napríklad vyšší hospodársky rast, viac pracovných miest (nie ale vytvorených dotáciou). Namiesto toho nechala podstatu hodnotenia projektov na samotných regiónoch. To je, ako keby si zákazník prišiel kúpiť auto a povedal by predajcovi: „Tu sú peniaze a vy si sami zhodnoťte, či sa mi to oplatí“. To by mohol urobiť iba zákazník, ktorému ide iba o to, aby naňho nepadla zodpovednosť za mizernú kúpu.

Trik č. 4: Potemkinovské riešenia

Robert Fico chce v okrese Lučenec vytvoriť 1440 pracovných miest. Drvivú väčšinu priamou dotáciou. Cieľ je ambiciózny, ibaže ťažko dlhodobo udržateľný.

V okrese Lučenec dostanú peniaze aj stredné školy. Presne tie, ktoré majú najvyššiu absolventskú mieru nezamestnanosti (máj 2015): 20,8 %, 20,2 % a 19,6 %. Tie, ktoré absolventov na trh práce v okrese Lučenec umiestňovať vedia, peniaze nedostanú. Hoci ich miera absolventskej nezamestnanosti bola v rovnakom období takáto: 6,3 %, 15,3 % a 8,1 %. Na prvý pohľad to vyzerá tak, ako keby Fico podporoval tých, čo najviac kričia, namiesto tých, ktorí vedia peniaze čo najlepšie zhodnotiť.

Fico mal pravdu. Zbohatlíci a korupčníci naďalej vyhrávajú. A aj budú, ak sa im podarí zaujať verejnosť falošnými kartami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie