Denník N

Nový šéf SIS: O jeho viere vieme viac ako o názoroch na bezpečnosť

Foto – TASR
Foto – TASR

„Ak nebude Európa kresťanská, nebude žiadna,“ citoval Anton Šafárik vlani v TV Lux pápeža Jána Pavla II. Šafárik organizoval jeho návštevu na Slovensku v roku 2003, jeho skúsenosti s bezpečnostnými zložkami sú neznáme.

Nevieme, čo považuje za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu, kto by podľa neho mali byť naši spojenci, ani nepoznáme jeho názor na to, čo by malo byť hlavnou misiou Slovenskej informačnej služby (SIS) v nasledujúcich mesiacoch.

Osoba Antona Šafárika, ktorý sa stal vo štvrtok novým riaditeľom SIS, je v bezpečnostných kruhoch úplne neznáma. Predstaveniu nového riaditeľa nepomohol ani úrad vlády. O jeho menovaní vyšla len stručná správa a tlačový odbor verejnosti neposkytol ani len základný životopis.

Situáciu a informačnú núdzu výstižne zhrnul minister obrany Peter Gajdoš, nominant Slovenskej národnej strany, ktorá mala podľa informácií z vnútra koalície Šafárika na post dosadiť. Aj keď ho osobne nepozná, je „presvedčený, že všetci ľudia, ktorí sú nominovaní a schválení, sú kompetentní“.

Synovia pri cirkvi, on v ráde

Šafárik je aktívny v náboženskom živote, spoluorganizoval celoslovenské eucharistické kongresy a za jeden zo svojich najväčších životných zážitkov považoval slávnostný sprievod Bratislavou so sochou Panny Márie z Fatimy v roku 1993.

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Jeho synovia majú k cirkvi ešte bližšie – jeden je kaplánom, druhý pracuje na arcibiskupskom úrade. Šafárik hovoril o kresťanskej tradícii Slovenska ako o dôležitej súčasti našej spoločnosti. „Ak nebude Európa kresťanská, nebude žiadna,“ citoval vlani v TV Lux slová pápeža Jána Pavla II.

„Na Slovensku máme jednu obrovskú výhodu, ktorú už, žiaľ, iné štáty strácajú. Tou je jednota veriaceho ľudu so svojimi duchovnými pastiermi,“ dodával.

Šafárik sa neskôr angažoval v Zbore dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku a v roku 2011 sa stal jeho prezidentom. Ide o mimovládku, ktorá sa venuje najmä charitatívnej činnosti.

Bratislavčan z veriacej rodiny

O svojom živote hovoril v relácii Medzi nebom a zemou katolíckej televízie Lux. Pochádza z Bratislavy, narodil sa v blízkosti známeho Modrého kostolíka a chodil tam aj do školy. Mal štyri staršie sestry a rodičia boli praktizujúci katolíci.

„Pamätám si roky socializmu, keď otec ako právnik a zamestnanec veľkej banky musel odísť do výroby, lebo komunisti mali problém s jeho vierou,“ spomínal. „Toto všetko na nás v rodine pôsobilo.“ Neskôr študoval na ekonomickej vysokej škole, vojenskú službu strávil na hraniciach pri Karlových Varoch v útvare protivzdušnej obrany.

Odtiaľ mu utkvel jeden zážitok. Keďže v okolí chytali signál západonemeckej televízie, sledovali ju aj na útvare. Tam sa v roku 1981 dozvedel o atentáte na pápeža Jána Pavla II., na ktorého strieľal Mehmet Ali Ağca.

„Taký smútok mnou prenikol,“ spomínal Šafárik na túto správu po rokoch. „Nevedel som, či žije, alebo nie. Vtedy som si povedal, že ak to dobre dopadne, prídem za Svätým otcom a budem v jeho prítomnosti.“

Účastníci svätej omšše, ktorú v roku 2003 v Bratislave celebroval pápežž Ján Pavol II. foto: TASR
Účastníci svätej omše, ktorú v roku 2003 v Bratislave celebroval pápež Ján Pavol II. Foto – TASR

Nakoniec to dopadlo trochu inak. Šafárik nešiel za pápežom, ale v roku 2003 sa podieľal na návšteve Jána Pavla II. na Slovensku. Ako laika ho oslovil listom arcibiskup Ján Sokol a menoval ho za člena celoslovenskej komisie pre prípravu pápežovej návštevy. Šafárik mal na starosti technickú časť, napríklad stavanie tribúny na omšu v bratislavskej Petržalke.

Akože nominant premiéra

O tom, že na čele SIS príde k zmene, písali médiá od chvíle, keď sa zostavovala vláda. Medzi novinármi sa hovorilo, že post riaditeľa tajnej služby získa SNS výmenou za to, že ministerstvo vnútra zostane Smeru. Predseda SNS Andrej Danko to vytrvalo popieral. A popiera dodnes.

„Nie je tajomstvo, že SNS zaujíma bezpečnosť viac ako podniky a biznisy,“ vysvetľoval pred piatimi dňami v Plus 7 dní. „Je pravda, že o týchto témach diskutujeme. Ale sú isté kompetencie, ktoré patria určitým ústavným činiteľom, a hádam si nemyslíte, že ak by Robert Fico nebol stotožnený, menoval by kohokoľvek do funkcie šéfa SIS.“

Video: Takto Danko v marci popieral, že SNS nominuje šéfa SIS
autorka: Martina Pažitková

Podľa Dankovej interpretácie si teda sociálny demokrat Robert Fico namiesto Jána Valka, o ktorom sa roky písalo ako o jemu blízkom človeku, vybral ekonóma a aktivistu, ktorého poznajú skôr ľudia z katolíckej cirkvi.

A pozná ho aj Danko, čo naznačil v ďalšej odpovedi pre týždenník Plus 7 dní. „Poviem len to, že ho považujem za čistého človeka, ktorý počas svojho života a fungovania nemá žiadnu aféru,“ reagoval na otázku, či je Šafárik vhodným kandidátom. Spojenie s Maltézskym rádom považoval za výhodu. „Každý je niekde funkčný. A to, že sa verejne angažoval a pomáhal slabým a chudobným, je asi len plus.“

Podľa dostupných informácií Šafárik nebol členom žiadnej politickej strany. V roku 2006 však ako nezávislý neúspešne kandidoval na starostu Petržalky. Vo voľbách vtedy zvíťazil ľavičiar Milan Ftáčnik. Šafárik okrem iného v minulosti chválil bratislavského primátora Andreja Ďurkovského z KDH za pomoc pri organizácii slávností Panny Márie v Bratislave v roku 2000. Pripomenul, že Ďurkovský bol „praktizujúci katolík“.

Kaliňák: Bude pokoj

I keď sa Slovenská národná strana oficiálne k Šafárikovi naďalej nehlási, fakt, že nový riaditeľ SIS nie je priamym nominantom premiéra, je v slovenskej politike nový. Svojich ľudí si nominoval nielen Robert Fico (najprv Jozefa Magalu počas svojej prvej vlády, potom Jána Valka), ale aj Iveta Radičová, ktorá do funkcie dosadila Karola Mitríka.

Aj ich kariéra pred službou v SIS bola v čase nástupu do funkcie jasnejšia. Valko prišiel do tajnej služby z Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, kde bol riaditeľom a predsedom predstavenstva. Mitrík bol zasa predtým poslancom za SDKÚ, aj keď v čase nástupu do SIS bol už štyri roky mimo parlamentu a venoval sa firme, ktorá predávala montované domy.

Zdá sa, že so Šafárikom nemá problém ani zvyšok koalície a zmieril sa s ním aj Smer. „Myslím si, že je to nominácia, ktorá z môjho pohľadu môže priniesť aj kľud aj veľkú vážnosť,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák o novom riaditeľovi a nepoprel, že ide o nominanta SNS.

Na otázku, či myslel pokoj v koalícii, Kaliňák odpovedal: „Myslím v Slovenskej informačnej službe, už nebuďte paranoidní.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie