Denník N

Inšpekcia stopla predaj zájazdov CK Hechter, nemá poistku pre prípad krachu

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Poisťovňa vypovedala cestovke poistenie pre prípad insolventnosti, tvrdí, že pre opakované neplnenie si zmluvných povinností.

Dovolenkári, ktorí si už vybrali zájazd s cestovnou kanceláriou Hechter alebo si nejaký z pobytov v tejto cestovke ešte len vyberajú, by mali byť ostražití. Táto cestovka totiž podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie nemá platné poistenie pre prípad krachu cestovky na zájazdy, ktoré sú po 15. júni tohto roka.

Vyplýva to z informácií, ktoré SOI zverejnila na svojom webe. Tvrdí, že ich vydala po kontrole, ktorú urobila v spomínanej cestovnej kancelárii.

Zistila, že cestovka predávala zájazdy na termíny po 15. júni 2016 bez poistenia insolventnosti a tiež bez akejkoľvek bankovej záruky pre prípad úpadku cestovnej kancelárie.

Poisťovňa ju vypovedala

Podľa hovorkyne SOI Danuše Krkošovej cestovná kancelária, ktorá je organizátorom pobytov či zájazdov, musí mať poistenie alebo bankovú záruku. Keďže CK Hechter podľa nej momentálne túto podmienku podľa SOI nespĺňa, zakázala jej predaj zájazdov.

Robert Žember z CK Hechter povedal, že zmluvu, ktorá mala platiť až do konca tohto roka, im poisťovňa vypovedala. Tvrdí, že tento krok napadli na súde.

Nechcel však spresniť, aký bude ďalší postup cestovky, teda či stopne predaj svojich pobytov na letnú sezónu, kým súd nerozhodne o zmluve na poistenie.

Cestovná kancelária je členom Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. Jej prezident Stanislav Macko vie o tom, že Hechteru poisťovňa vypovedala zmluvu, čaká na informácie od nej.

Na základe tých informácií, ktoré má, naznačuje, že poisťovňa vypovedala zmluvu s CK Hechter v súlade so zmluvnými podmienkami. „Obe strany vedia, prečo poisťovňa túto zmluvu vypovedala,“ povedal.

Macko: Mali by zastaviť predaj

Podobná bola aj reakcia Allianz Slovenskej poisťovne na otázky o ukončení zmluvného vzťahu s CK Hechter.

„Poistná zmluva so spoločnosťou Hechter Slovakia bola vypovedaná v súlade s platnou poistnou zmluvou a so všeobecnými poistnými podmienkami pre opakované neplnenie si zmluvných povinností voči našej spoločnosti,“ povedala pre Denník N Helena Kanderková z oddelenia externej komunikácie poisťovne.

Macko tvrdí, že seriózny prístup CK Hechter v tejto situácii by bol, ak by zastavila predaj vlastných zájazdov, ktoré nie sú momentálne poistené. Pokračovať v predaji by podľa neho mala až vtedy, keď dorieši otázku poistenia.

Dovtedy by podľa Macka mohla predávať pobyty iných cestoviek. Poistenie pre prípad úpadku totiž musí mať organizátor zájazdov, ten, kto predáva zájazdy, ktoré organizujú iné cestovky, poistku pre prípad krachu mať nemusí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy cestoviek

Ekonomika

Teraz najčítanejšie