Denník N

Odvolávanie Kaliňáka prerušili pre transparent: Horšie ako za Mečiara, tvrdí opozícia

Foto N – Monika Tódová
Foto N – Monika Tódová

Namiesto odvolávania Kaliňáka hádka o Matovičov transparent. Predseda SNS Andrej Danko prerušil mimoriadnu schôdzu a chce meniť rokovací poriadok.

Podľa koalície sa Igor Matovič nevie slušne správať, podľa opozície sú Danko s Bugárom horší ako Vladimír Mečiar. Rokovanie parlamentu celé popoludnie paralyzovala hádka o Matovičov transparent s nápisom „Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne“.

Igor Matovič (OĽaNO) ho rozbalil pred parlamentným pultom počas svojho vystúpenia na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa chcela opozícia už po druhý raz pokúsiť odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák.

Vedeniu Národnej rady, teda predsedovi Andrejovi Dankovi a podpredsedovi Bélovi Bugárovi, sa to nepáčilo a o piatej po prvý raz schôdzu prerušili, kým Matovič transparent nesprace. Dankovi prekážali už minulé výstupy Matoviča – napríklad keď na predošlej schôdzi rozhádzal makety päťstoeuroviek.

Podľa Danka sa tým mohol dopustiť trestného činu falšovania peňazí. Matovič kontroval, že je to hlúposť, lebo bankovky boli na jednej strane úplne biele a navyše boli doplnené nápisom „Specimen“, čo je jasný dôkaz, že išlo len o atrapy. Spor o transparent pokračoval ďalej.

Video: Danko vysvetľuje, ču mu prekáža na transparentoch
autorka: Martina Pažitková

Danko: Nemôže tu exhibovať

Predseda parlamentu kritizoval, že Matovič vo svojich vizuálnych pomôckach bez oprávnenia používa logo Smeru a pri najnovšom transparente zasa bez Kaliňákovho súhlasu jeho tvár. Autorom fotky, ktorú Matovič vytlačil na svoj transparent, je fotoreportér Denníka N Tomáš Benedikovič.

Keď Matovič ani po opakovaných výzvach transparent nezbalil, Danko využil bod rokovacieho poriadku, podľa ktorého môže prerušiť schôdzu na neurčito, ak existuje prekážka v rokovaní. Tú podľa neho vytvoril Matovič. „Umožnite nám, pán Matovič, aby sme o pánovi Bašternákovi, ktorého tiež niektorí nemusíme, rokovali ďalej,“ volal na lídra OĽaNO neúspešne.

V piatok ráno by sa malo zísť poslanecké grémium, ktoré by zmenilo rokovací poriadok tak, aby, ako povedal Danko, „žiadny poslanec svojím exhibicionizmom nezneužíval ničiu fotku“. Poslanci Smeru mu tlieskali, opozícia kričala „fuj“.

Predseda SNS svoje rozhodnutie vysvetlil aj zajtrajším začiatkom slovenského predsedníctva v EÚ. „Národná rada sa zvrhla na teátro indivíduí, na súťaž bilbordov, na natáčanie videí, urážok a nadávok,“ povedal. „Parlament má byť vizitkou štátu. Neviem si predstaviť tých poslancov, ako by sa správali k zahraničným návštevám.“

Danko tvrdí, že chce parlamentu vrátiť dôstojnosť. Počas schôdze vyzýval Matoviča aj na to, aby si vyzliekol tričko s nápisom Fico chráni zlodejov. „Tak ako sme stanovili odev novinárom, tak by mal vyzerať aj poslanec Národnej rady. Neviem si predstaviť, že by poslanec v zahraničí v tričku zasadol do parlamentných lavíc.“

Opozícia: Horšie ako za Mečiara

Opozícia Dankov postup kritizovala. „V histórii Slovenska sa nestalo, aby bola prerušená schôdza preto, že si poslanec priniesol vizuálnu pomôcku,“ povedal Matovič na tlačovke a ukazoval novinárom fotku Bugára z 90. rokov, ako s transparentom bránil vo vystúpení Ivanovi Lexovi.

Fotka z 22. mája 1996, opoziční poslanci blokujú príhovor šéfa SIS Ivala Lexu. Foto - TASR
Fotka z 22. mája 1996, opoziční poslanci blokujú príhovor šéfa SIS Ivana Lexu. Foto – TASR

Šéfka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová povedala, že koalícia používa totalitné maniere a pošliapava práva opozície. „Nemá to nič s princípmi demokratickej krajiny,“ vyhlásila.

Daniel Lipšic dodal, že Danko sám priznal, že opozícia mala v sále transparent v súlade s rokovacím poriadkom, keď zvolal poslanecké grémium, ktoré by malo rokovací poriadok zmeniť. „Tým jasne povedal, že všetko, čo sme robili, bolo v súlade s existujúcim stavom,“ tvrdí.

Opozícia podľa neho koalícii ponúkla, že transparent nechajú rozbalený len pri vystúpeniach poslancov, ktorí s ním súhlasia.

Video: Fico bránil Kaliňáka osobnými útokmi
autorka: Martina Pažitková

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie