Denník N

Za republiku!

Slovenská republika čelí rastu protidemokratických síl – takéto šírenie mutácií fašizmu tu nebolo od čias druhej svetovej vojny. Súčasne sa dvíha úsilie za odtrhnutie Slovenskej republiky od EÚ. Obraciame sa preto na vládnucich, ale aj na slovenskú verejnosť s výzvou, aby neostávali pasívni.

Po brexite sa môžeme oprávnene obávať, že sa nepriatelia EÚ zamerajú na deštrukciu východu EÚ. U nás sú ich terčom piliere, na ktorých stojí Slovenská republika: 1. antifašistický odkaz SNP; 2. demokratický odkaz roku 1989; 3. sloboda a územná zvrchovanosť, dosiahnutá vyhnaním okupantov; 4. účasť na integračnom projekte EÚ a euroatlantická spolupráca.

Nevzdajme sa ich. Aj dnes platí, že bez protifašistického odboja (1944) a vyše 40-ročného zápasu o slobodu, ktorý vyvrcholil v Novembri 1989, by sme nedosiahli štátnu samostatnosť (1993). Nezabúdajme, ako sme v podmienkach samostatného štátu zastavili Mečiarov pokus o oddelenie Slovenskej republiky od Západu (1998). Vďaka tomu sme členmi EÚ (2004), kde využívame neobmedzený pohyb (2007) aj spoločnú menu (2009).

Slovenská štátnosť sa budovala súčasne s integráciou Slovenskej republiky do EÚ. Preto sme po studenej vojne žili v mieri a mladé generácie mali viac príležitostí na vzdelanie aj na uplatnenie svojich schopností, než mali občania Slovenska kedykoľvek v minulosti. Príbeh Slovenska a EÚ sú dva neoddeliteľné príbehy. Nestali sme sa dokonalou republikou, no podstatné je, že náprava chýb, aké vidíme v správe štátu, je iba v našich rukách.

Proti úspechom republiky sa dvíhajú odporcovia slobody. Obnovuje sa tlak proti demokratickému poriadku a za oddelenie Slovenska od našich západných spojencov. Postavme sa preto za republiku!

Autor textu výzvy je Ján Budaj. Výzvu podporujú: Iveta Radičová, Daniel Pastirčák, Zuzana Čaputová, Juraj Rizman, František Mikloško, Milan Kňažko, Viera Dubačová, Oto Žarnay, Ladislav Kováč, Eugen Korda, Anna Remiášová, Oleg Pastier, Ľubo Feldek, Bohuslav Kraus, Viktor Hulík, Alex Mlynárčik, Mária Smreková, Marta Šimečková, Márius Kopcsay, Juraj Marušiak, Juraj Mesík, Elena Pätoprstá, Juraj Smatana, Vladimír Ondruš, Mária Filková, Juraj Čarný.

Podporiť výzvu podpisom môžete na changenet.sk

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie