Denník N

Poslanci zrušili ochranu bratislavských lesov pred ťažbou, ale Nesrovnal to zastavil

Železná studnička, les v Bratislave, kam chodia ľudia behať, bicyklovať a opekať. Foto – TASR
Železná studnička, les v Bratislave, kam chodia ľudia behať, bicyklovať a opekať. Foto – TASR

O zrušení uznesenia k mestským lesom hlasovali poslanci vo štvrtok v noci. Viacerí tvrdia, že nevedeli, o čom sa rozhodovalo. Hoci návrh prešiel, primátor ho nepodpíše a je neplatný.

Bratislavskí poslanci vo štvrtok v noci zrušili kľúčové uznesenie, ktoré obmedzuje masové výruby v mestských lesoch. Okrem toho blokuje výstavbu na Železnej studničke či obmedzuje poľovníkov a vodičov.

Aktivisti ešte v noci burcovali na protest a petíciu, aby primátor Ivo Nesrovnal uznesenie zneplatnil a nepodpísal.

V posledných mesiacoch sa pritom Bratislavčania často sťažujú na to, že bratislavské lesy sú ohrozené ťažbou.

Primátor počas hlasovania a diskusie návrh nekritizoval, no po nočnej a rannej kritike dlho nečakal a oznámil, že uznesenie odmietne. „Nesúhlasím s rozhodnutím poslancov, ktorí včera zrušili moje uznesenie z roku 2014. Mestské lesy sú dôležitý verejný priestor Bratislavy, ktorý treba chrániť, a preto sa nemôžeme na všetko pozerať len cez optiku peňazí,“ napísal na Facebooku.

Poslanci tvrdia, že ani nevedia, za čo hlasovali

Návrh predložil starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor (Otvorený klub). „Primátor má na to zákonné právo, nemám k tomu čo povedať,“ reaguje Jambor.

Milan Jambor, starosta Devínskej Novej Vsi. Foto - TASR
Milan Jambor, starosta Devínskej Novej Vsi. Foto – TASR

Poslanci o návrhu hlasovali až krátko pred polnocou na poslednom zastupiteľstve pred prázdninami.

Viacerí tvrdia, že bol vtedy v sále zmätok a ani poriadne nevedeli, o čom hlasujú.

Ráno po kritike verejnosti ako prvý vyzval na zachovanie pôvodného uznesenia Jozef Uhler (Klub nezávislých poslancov), hoci v noci hlasoval za jeho zrušenie. „V živote by som za niečo také nehlasoval – bohužiaľ, stalo sa. Bol som zelenomodrý, keď som zistil, čo sa stalo. V sále bol strašný šum, všetci boli unavení,“ vraví Uhler.

Zdalo sa mu, že Jambor hovorí niečo o odborníkoch v mestských lesoch. „Poslanci boli zavádzaní, nebolo z toho zreteľné, čo chce spraviť. Pýtal som sa kolegu vedľa, čo presne povedal. Uviedol ma do omylu. Našťastie, tentoraz sa nič nestalo.“

Chaos

Za hlasoval aj Martin Borguľa (Smer, Klub pre Bratislavu); najskôr nevedel povedať, ako sa v noci rozhodol. „Dával som tlačové vyjadrenie, bežal som rýchlo dnu a nevedel som úplne presne, o čom hlasujeme.“

Lucia Štasselová (nezaradená) sa hlasovania zdržala, ani ona najskôr nevedela povedať, či bola proti. „Boli tri hlasovania za sebou, ktoré doplnili dodatočne – ani neboli v programe a veľmi sa na seba podobali.“

Na zastupiteľstve sa riešil aj širší koncepčný dokument k mestským lesom a poslankyňa hovorí, že ju to pomýlilo. „Poslanci, ktorí to podporili, sa málokedy zdržia tak dlho, ale to mi docvaklo až potom.“

Masové výruby podľa Jambora nehrozia

Jambor tvrdí, že obmedzenie ťažby je pre les nevýhodné a škodlivé. „Nemali by rozhodovať politici, ale odborníci. Ide aj o bezpečnosť ľudí, ktorí chcú rekreačnú funkciu. Práve preto sa treba o les starať, inak prestarne. Obmedzením ťažby túto funkciu potláčame.“

Zrušenie obmedzenia by podľa neho neznamenalo začiatok masových výrubov, pretože im bráni lesný hospodársky plán.

Železná studnička. Foto - TASR
Železná studnička. Foto – TASR

Nie všetci poslanci svoj hlas odvolali: Milan Černý (SDKÚ, Otvorený klub) vraví, že hlasoval za, lebo zrušenie obmedzenia ťažby odobrili analýzy odborníkov a nemalo ísť o nekontrolovanú hospodársku ťažbu, ale o údržbu lesa.

Juraj Káčer (SDKÚ, Otvorený klub) tvrdí, že mohli zrušené uznesenie nahradiť hneď novým, aby nevznikla panika. Pri zachovaní doterajšej ťažby argumentuje rovnako ako Jambor obmedzením funkcie lesa. „Les bude nepriepustný, budú padať stromy.“ Prirodzený ročný prírastok 18-tisíc kubíkov dreva je podľa neho priveľký na obmedzenú ťažbu 5-tisíc kubíkov dreva.

Štasselová vraví, že primátorov krok nečakala. „Možno to bolo pre naše večerné reakcie. Predtým sa však nevyjadril, že to nemá jeho podporu – je to pre mňa prekvapenie.“

Železná studnička. Foto - TASR
Železná studnička. Foto – TASR

Mestská opozícia vidí dohodu s primátorom

Rozloženie síl v bratislavskom mestskom zastupiteľstve je neprehľadné, vznikajú rôzne spojenectvá. Kluby sa však vedia s primátorom dohodnúť a v podstate jedinou jasnou opozíciou je najväčší Bratislavský klub, v ktorom sú aj Ondrej Dostál, Ján Budaj či Elena Pätoprstá.

Poslanci sa podľa Ondreja Dostála (OKS, Bratislavský klub) dohodli s primátorom. „Neverím, že nevedeli, o čom hlasovali, keď pán Budaj aj pani Pätoprstá sa vyjadrili a odmietli návrh. Určite nie je náhoda, že tam bolo toľko primátorových poslancov.

Primátor tam bol a neverím, že nevedel, o čom sa hlasuje. Keď sa o tom diskutovalo, nepovedal ani slovo. V iných prípadoch je schopný, keď sa mu niečo nepáči, vystúpiť a veľmi negatívne to okomentovať,“ hovorí Dostál.

„Skoro všetci poslanci primátorovej koalície vzorne sedeli na zastupiteľstve až do jedenástej a strážili si uznášaniaschopnosť, aby schválili všetky body programu. Už to bolo pre nás upozornenie,“ vraví Gábor Grendel (Nova, Bratislavský klub).

Nesrovnal síce kandidoval ako nezávislý bez podpory mestských klubov, no aj pri kontroverzných návrhoch vie nájsť dostatok poslancov. Napríklad pri predaji budov PKO alebo pri výmenách šéfov mestských podnikov.

Vlani v septembri unikla nahrávka s primátorovým poradcom Romanom Holešom, ktorý poslancom Dane Čahojovej a Jánovi Hrčkovi v apríli minulého roka ponúkal funkcie v podnikoch výmenou za podporu nominantov z konkurzov. Nesrovnal tvrdil, že o stretnutí nevedel.

Transparentnosť konkurzov spochybnilo aj to, že mená dvoch šéfov mestských podnikov boli známe vopred ešte pred uzavretím konkurzov.

Na konkurzy dozerala aj Transparency International, ktorá poslancom odkázala, aby zvážili, či sa vôbec budú riadiť odporúčaniami výberovej komisie.

Väčšinových 27 poslancov aj tak odobrilo primátorove konkurzy. Za zrušenie uznesenia k mestským lesom hlasovalo 19 poslancov, sedemnásti v septembri hlasovali aj za výmeny v mestských podnikoch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie