Denník N

Karikaturista, ktorého skúsili už štyrikrát zabiť a nesťažuje sa. Kto je Lars Vilks?  

Lars Vilks - FOTO - TASR/AP
Lars Vilks – FOTO – TASR/AP

Švédsky umelec žije pod neustálou ochranou, no aj napriek tomu na neho v sobotu v Kodani strieľali.

Švédsky karikaturista žije s pocitom ohrozenia už takmer osem rokov. Odkedy Lars Vilks nakreslil proroka Mohameda v tele túlavého psa, dostáva výhražné telefonáty, listy či e-maily. A nielen to. Za  posledné roky sa ho najmenej štyrikrát snažili zabiť.

Napriek tomu sa nesťažoval. „Žijem normálny život. Musím sa trochu pozerať okolo, ale zvykol som si na to,“ povedal pre portál Local.se už v roku 2008.

Zvyknúť si musel aj na to, že súčasťou jeho života je neustála policajná ochrana. Policajti strážia jeho dom vo Švédsku, bodyguardi s ním išli aj na sobotnú prednášku do kaviarne v Kodani. Na mieste boli aj dánski policajti.

„Policajná ochrana nedokáže ponúknuť stopercentnú istotu, ako sme videli v prípade Charlie Hebdo, ale dosť to pomáha. Nemusím sa budiť v noci, keď počujem čudné zvuky,” povedal v januári pre Wall Street Journal.

V sobotu v Kodani počas prednášky v umeleckej kaviarni Krudttonden sa karikaturista už veľmi priblížil tomu, aby sa pozrel smrti do očí. Málokto pochybuje, že terčom sobotnej streľby v hlavnom meste Dánska mal byť niekto iný ako Lars Vilks.

Pri útoku zomrel jeden z divákov, páchateľ neskôr zastrelil aj muža pri miestnej synagóge. Útočníka policajti zabili o niekoľko hodín.

Ježiš ako pedofil

Vilks (68) vyštudoval históriu umenia, ktorú aj prednášal. Umenie začal aj tvoriť. V sedemdesiatych rokoch maľoval, o dekádu neskôr sa venoval sochárstvu. Medzi jeho najznámejšie diela patrí vysoká veža postavená z naplaveného dreva.

Na rozdiel od karikaturistov z francúzskeho magazínu Charlie Hebdo, Vilks nekreslil pre jeden časopis, je umelcom na voľnej nohe.

Odmieta, že by bol špeciálne vyhranený voči islamu. Uťahoval si už aj z kresťanstva, nakreslil napríklad Ježiša ako pedofila.

„Malo by byť dovolené urážať demokratickým spôsobom všetky náboženstvá. Ak urazíte jedno náboženstvo, mali by ste urážať aj iné,“ povedal presvedčený ateista pre americkú televíziu CNN v roku 2007.

Vilks je podľa Guardianu dlhoročný kamarát s dánskym karikaturistom Kurtom Westergaardom, ktorý v roku 2005 ako prvý nakreslil poburujúce karikatúry proroka Mohameda s turbanom ako bombou.

Švéd vzbudil pozornosť prvý raz v roku 2007. Karikatúru Mohameda s telom psa chcel uverejniť na výstave. Po niekoľkých hrozbách zo strany radikálov celé podujatie zrušili.

Vilksove dielo si v auguste 2007 trúfli publikovať lokálne noviny Nerikes Allehanda. Neskôr sa pridali ďalšie médiá. Karikatúru si všimli aj za hranicami, švédskej vláde sa sťažovali ambasády viacerých moslimských krajín.

Vilksovi sa v roku 2010 pokúsili podpáliť dom dvaja bratia s kosovským pôvodom. FOTO - TASR/AP
Vilksovi sa v roku 2010 pokúsili podpáliť dom dvaja bratia s kosovským pôvodom. FOTO – TASR/AP

Na zozname al-Káidy

Rýchlo sa dostal na zoznam najväčších nepriateľov teroristickej organizácie al-Káida. Na jeho hlavu vypísali odmenu 100-tisíc dolárov.

Či už boli motívom peniaze alebo čisté presvedčenie, Vilksa sa skutočne viacerí pokúsili zabiť. V máji 2010 na jeho dom hádzali zápalné fľaše dvaja švédski bratia kosovského pôvodu. Zatkli ich, keď na mieste našli ich osobné veci.

Vlani odsúdil americký súd na desať rokov Colleen LaRoseovú, ktorá si tiež hovorila Džihád Jane. Americkú občianku zadržali v roku 2009 po návrate domov z Európy. Bola súčasťou sprisahania, ktorého cieľom bolo zabiť Vilksa.

V minulosti chytili aj skupinu siedmich Írov (štyroch mužov a tri ženy), ktorí sa rovnako snažili karikaturistu zabiť.

Rušia besedy

Vilks sa sťažoval, že je pre neho čoraz ťažšie prísť na besedu, organizátori sa boja. Násilie na verejnom podujatí už zažil. Počas prednášky na univerzite vo švédskej Uppsale ho jeden z divákov udrel, kým iní na neho pokrikovali.

„Snažím sa zostať pokojný. Keď sa na to pozriem z lepšej strany, ľudia, čo po mne idú, sú zle vybavení – sú to amatéri,“ povedal pre AFP v roku 2010.

Po januárovom útoku na Charlie Hebdo povedal, že teraz bude pre karikaturistov ešte ťažšie zachovať si slobodu. „Vytvorí to medzi ľuďmi strach na úplne inej úrovni, ako sú zvyknutí. Charlie Hebdo bola malá oáza. Veľa ľudí si netrúflo to, čo oni,“ povedal podľa Guardianu.

Vilks tiež v minulosti povedal, že nie je fanatický rasista, ani nemá politické ciele. „Som len umelec, ktorý hľadá hranice,“ povedal pre AFP v roku 2010.  Odmietal však, že by to zmenilo zameranie jeho umenia. „Naopak, odkedy sa teroristi zaujímajú o umenie, je to oveľa vzrušujúcejšie,“ povedal pre Local.se.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie