Denník N

Sagan ani nevedel, že je prvý: Až v cieli mi všetci hovorili, že som vyhral

Foto: TASR
Foto: TASR

Pred pár rokmi sme boli radi aj za účasť nášho pretekára na Tour de France, teraz slovenský pretekár vlastní najcennejší dres, aký môže cyklista na ceste nosiť. A je možné, že si ho pár dní ešte udrží.

V etape, v ktorej sa zdalo, že prekvapivo zvíťazí jazdec z úniku, sa Petrovi Saganovi podarilo pretrhnúť smolu na Tour a zvíťaziť. A to pelotón ešte 10 kilometrov pred koncom zaostával za trojicou jazdcov o 2 a pol minúty.

Slovenskému cyklistovi pomohol kopec, ktorý obral o sily osamoteného Jaspera Stuyvena. Pre Sagana odviedol výbornú prácu Čech Kreuziger a v záverečných metroch si úradujúci majster sveta poradil s Francúzom Alaphillipom.

„Som veľmi prekvapený, že som vyhral, pretože som si myslel, že na čele sú ešte stále dvaja pretekári z úniku. Prešiel som cieľ a všetci mi hovorili, že som vyhral. Som za to veľmi rád,“ povedal tesne po pretekoch Sagan.

„Dnes pracoval dobre celý tím. V závere mi veľmi pomohol Roman Kreuziger. Julian Alaphilippe bol veľmi blízko k víťazstvu, no v špurte som ho zdolal. Prvýkrát v kariére si oblečiem žltý dres, za čo som nesmierne rád.“ dodal.

Slovensko sa stalo 24. krajinou s pretekárom v žltom drese na Tour. Keď sa Sagana spýtali, ako dlho by si mohol udržať žltý dres, povedal: „Na tom nezáleží. Ak nebudem mať žltý, budem mať zelený. A ak nebudem mať zelený, budem mať dúhový.“

Ak si Sagan udrží aktuálnu formu a nestratí sily, môžeme ho v žltej farbe vidieť ešte pár dní. V najbližších dvoch etapách pelotón čakajú ďalšie rovinaté trate, potom pribudnú dve kopcovité a v ôsmej budú na rade už Pyreneje.

Je to historický deň pre slovenskú cyklistiku. Som prekvapený z toho, že nevedel o tom, že vyhral. Je to fantastické, bolo to jasné víťazstvo, nie len o pár centimetrov. Zúročil skúsenosti z predošlých rokov. Dúfajme, že ostane v žltom čo najdlhšie,“ povedal v štúdiu RTVS prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) Peter Privara.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie